Schimbările produse în România în cei 18 ani de la aderarea la UE. Printre ele: triplarea PIB-ului și creșterea salariului minim de 6 ori | AUDIO

Triplarea Produsului Intern Brut, salariul mediu net crescut de patru ori și 1000 de km de drum de mare viteză. Este analiza Ziarului Financiar privind economia României la 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. România a primit până la finalul lui 2024 100 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.
Redactorul șef ZF, Sorin Pâslaru: Mall-lurile, hipermarketurile au fost pentru noi simbolurile unei lumi spre care tindeam în acei ani, între ‘90 și 2000
„Vorbim astăzi că la paritatea puterii de cumpărare România este la 80% din media UE. Nici nu vă imaginați că acesta era scenariul optimist din strategia de la Snagov din 2000. Imaginați-vă că oamenii de la acel moment, împreună cu Academia Română, au proiectat scenarii de recuperare a puterii de cumpărare. Mall-lurile, hipermarketurile, supermarketurile, ideea de supermarket împreună cu clădirea modernă de birouri, au fost pentru noi simbolurile unei lumi spre care tindeam în acei ani, între ‘90 și 2000”, a spus Sorin Pâslaru.
Salariul minim a crescut în ultimii 18 ani de șase ori, mai arată analiza Ziarului Financiar
„PIB-ul României în această perioadă s-a triplat de la 100 de miliarde de euro la 350 de miliarde de euro. Salariul mediu net de la 246 de euro în 2006 a crescut de patru ori, până la 1.050 de euro, deci nu vorbim de paritatea puterii de cumpărare, unde am avut o creștere și mai mare și salariul minim a crescut de șase ori – de la 80 de euro la 470 de euro, pe ce? Pe baza fondurilor europene”, a precizat redactorul șef al ZF, Sorin Pâslaru.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut marți la 7,2% | AUDIO