Confidenţialitate

INS: România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb, în 2023, și pe locurile 2 și 3 la producție | AUDIO

România a fost anul trecut pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb. Dar, la producție – am fost pe locul doi și trei. Sunt datele Oficiului de Statistică. Anul trecut – comparativ cu 2022 – am cultivat suprafețe mai mari și producția pe hectar a fost mai mare.

Însă, în privința cartofilor, suntem pe locul 6 în Europa: suprafaţa cultivată a scăzut cu aproape 5 %, iar producţia cu aproape 20 de procente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Suntem pe primul loc în Uniunea Europană la suprafața cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe, dar suntem pe locul doi la producţia de floarea soarelui, după Franţa… și pe trei la producția de porumb, după Franţa şi Polonia.

Pentru floarea soarelui, producția a fost de 2,1 milioane tone, iar producţia de porumb boabe a fost de 8,52 milioane tone.

În general, suprafaţa cultivată şi producţia agricolă vegetală au crescut anul trecut, comparativ cu 2022, la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, legume şi au scăzut la cartofi.

România, pe locul 4 în UE la suprafața cultivată și producția de grâu

Spre exemplu, producţia de cereale a crescut în principal datorită creşterii cu 11% a producţiei de grâu care are o pondere de aproape 47% în producţia de cereale.

De altfel, în cazul grâului, România ocupă locul 4 în Uniune – atât în cazul suprafețelor, cât și al producției – după Franţa, Germania şi Polonia.

În cazul legumelor, producţia a crescut cu 1,6% – ca urmare a creşterii randamentului la hectar, dar şi a suprafeţelor cultivate.

În privința cartofilor, suprafaţa cultivată a scăzut cu 4,9%, iar producţia cu 19,4%. La cartofi, suntem pe locul 6 în Uniune ca suprafață – după Germania, Polonia, Franţa, Olanda, Belgia – și pe locul nouă în cazul producției, după Germania, Franţa, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania şi Italia.

În 2023, comparativ cu 2022, producţia de struguri a crescut cu 9,7%. Producţia de fructe din livezi s-a majorat  cu 0,6% pentru că au crescut suprafeţele cultivate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: INS: Numărul pensionarilor din România, în scădere. Județele în care s-au înregistrat cele mai mici pensii în anul 2023 | AUDIO