INS: România are 5,13 milioane de pensionari

Numărul mediu de pensionari în primul trimestru al acestui an s-a ridicat la 5,13 milioane persoane, în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent, indică datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de casele de pensii) a fost de 1.423 lei, în creṣtere cu 0,8% faṭă de trimestrul precedent, (INS).

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,67 milioane persoane, în creṣtere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.374 lei.

Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,8% (comparativ cu 51,1% în trimestrul precedent).

Indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,5%.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS