INS reconfirma faptul ca Romania este in recesiune

România a reintrat în recesiune tehnică la finele primului semestru, având două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut, aceasta fiind cea mai mare scădere economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru al anului, de minus 1%.

Institutul Naţional de Statistică reconfirmă faptul că România este în recesiune.

Totuși, Statistica a revizuit ușor Produsul intern brut. Astfel, PIB-ul în trimestrul al doilea al anului a fost mai mic cu 0,9% comparativ cu primul trimestru și nu cu 1%, cifră avansata în septembrie de Statistică.

Între timp, FMI a redus estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele primului semestru, având două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut, aceasta fiind cea mai mare scădere economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru al anului, de minus 1%. Acum, Institutul Naţional de Statistică reconfirmă intrarea în recesiune tehnică, dar urcă uşor estimările privind PIB-ul. De la Guvern, premierul Victor Ponta vede într-o notă optimistă cifrele INS.

În același timp, Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea privind creşterea economică a României la 2,4% anul acesta, faţă de un avans de 2,8% anticipat în luna iunie. Pentru 2015, prognoza FMI a rămas neschimbată – 2,5%.

În schimb, FMI a îmbunătăţit prognoza privind deficitul de cont curent și se așteaptă la o scădere a şomajului.