Confidenţialitate

INS: Rata anuală a inflației se menține la 9,4%. Zahărul s-a scumpit cel mai mult în ultimul an | AUDIO

Rata anuală a inflației se menține la 9,4 la sută, arată cifrele Institutului Național de Statistică. În continuare, produsele alimentare influențează cel mai mult această rată. În comparație cu august 2022, alimentele sunt mai scumpe cu aproape 12 procente.

În ultimele 12 luni, cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu aproape 30 de procente. Plătim mai mult și pentru margarină cu 20 la sută. Peștele proaspăt costă cu 18 procente în plus.

Carnea este mai scumpă cu aproape 14 procente. Și prețul pâinii a crescut cu 10 la sută, mai arată datele Institutului Național de Statistică. Sumpiri sunt și la lapte, ouă, unt și băuturi alcoolice.

Rata anuală a inflației s-a menținut la 9,4%, nivelul din luna iulie. Analiștii susțin că ținta propusă de BNR pentru finalul anului, de 7%, e greu de atins.

Cristian Păun, profesor de economie, explică:

”Este destul de îngrijorător, pentru că vorbim încă de o lună de vară, aflată în mijlocul sezonului în care noi producem aceste bunuri agroalimentare. În această perioadă de vară nu am asistat la o ajustare semnificativă a prețurilor în jos sau, cel puțin, nu ca în ceilalți ani. Ceea ce ridică semne de îngrijorare pentru finalul anului”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

13sept-12 Păun inflatia incotro

Totuși, datele INS arată că în comparație cu august din 2022 – am plătit mai puțin luna trecută pentru făină, mălai și ulei.

Foto: Shutterstock