Confidenţialitate

INS: Managerii se aşteaptă la scăderea numărului de angajaţi în lunile următoare

Managerii din România estimează o scădere a numărului de angajați în următoarele luni.

Este unul dintre cele mai importante (și îngrijorătoare) rezultate ale unei anchete realizate de Institutul Național de Statistică.

Cercetarea INS a avut în vedere patru domenii de activitate, respectiv industria prelucrătoare, construcțiile, comerțul cu amănunțul și serviciile.

Aceasta se referă la predicțiile managerilor din mai multe domenii pentru următoarele două luni. Astfel, până în luna iulie inclusiv, numărul de salariați ar putea să scadă în toate domeniile care au făcut subiectul anchetei.

E drept, într-o măsură diferită. În industria prelucrătoare, ar putea fi concediați un sfert dintre angajați, în vreme ce construcțiile par să fie un domeniu mai stabil, cu o posibilă scădere de 8% a numărului de angajați.

Pe fondul pandemiei, prețurile din comerțul cu amănuntul, așadar, prețul la raft, ar putea crește cu până la 22%.

În servicii în schimb, tarifele ar putea scădea cu 9%, pe fondul restricțiilor impuse pe fondul pandemiei. Previzibil, în turism se așteaptă cele mai mari scăderi.

În industria prelucrătoare și construcții în schimb, managerii se așteaptă să fie afectați de pandemie într-o mică măsură și estimează că prețurile din aceste domenii ar putea crește ușor.