Confidenţialitate

INS: Carnea de porc, zahărul, fructele – produsele care s-au scumpit cel mai mult în decembrie. Ieftiniri la țuică și bere

În ceea ce privește scumpirile, cea mai mare creștere de preț, de peste 10 procente, a înregistrat-o zahărul. Fructele s-au scumpit și ele, în medie cu două procente; în această categorie intră și citricele. În luna decembrie comparativ cu aceeași perioada din 2015 a fost mai scumpă și telemeaua de vacă și de oaie. Pentru pregătirea mesei de Crăciun, românii au plătit mai mult pe carnea de porc, care s-a scumpit cu aproape două procente. Prețuri mai mari au fost și la încălțăminte, cărți și tutun.

La capitolul servicii, o scumpire semnificativă au consemnat-o serviciile poștale, cu 29%. Serviciile de igienă și cosmetică s-au scumpit și ele ușor; la fel și cazarea în hoteluri.

Ieftiniri

Decembrie a adus prețuri mai mici la rafturile de conserve și la cartofi. S-au ieftinit și băuturile alcoolice – cele mai mari scăderi de prețuri au fost la țuică și bere. De asemenea, s-au ieftinit ușor și biletele de tren și de avion, mai arată datele INS.