INS anunță creștere economică, PNL suspectează că ar fi vorba despre ”date umflate”

Reprezentantii Institutului National de Statistica vor fi chemati in fata Comisiei de buget-finanțe din Senat, pentru a prezenta cifrele privind cresterea economica, a declarat, marti, senatorul PNL Florin Cîțu, precizand ca nu este prima data cand exista suspiciunea ca INS prezinta „date umflate”.

…INS a prezentat cifrele-semnal pentru primul trimestru, 5.6% crestere economica relativ la primul trimestru din 2016 si 1.7% fata de trimestrul anterior. Am decis sa-i chemam pe cei de la INS sa vina sa prezinte cifrele in Comisia de buget, finante, la Senat, pentru ca pana acum avem Comisia Europeana care a spus ca se asteapta la o incetinire a cresterii economice, FMI care se asteapta la incetinirea cresterii economice, Banca Nationala care a spus ca in primul trimestru cresterea economica a fost sub asteptari (…) „, a declarat senatorul PNL Florin Cîțu, la Parlament.

Liberalul precizează că nu este pentru prima data cand exista suspiciunea ca INS ar avea „date umflate”.

Avem experienta comisiei nationale de prognoza care a facut copy-paste din programul national de guvernare, si acolo am cerut o comisie de ancheta, dar nu s-a aprobat, se aproba dor cele ale PSD-ului. (…) Este bine sa vedem datele si apoi sa ne dam cu parerea. (…) „, a adăugat Florin Cîțu.

Senatorul PNL a spus ca social-democratii spun „o poveste frumoasa”, in timp ce analistii economici, institutiile economice internationale independente si BNR sustin contrariul.


Anunțul INS: Economia a crescut cu 5,7% în primul trimestru

Economia României a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele date publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Cifrele depăşesc prognozele analiştilor.    În 2016, economia a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, avansul a fost de 3,9%.

Citește mai multe AICI

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS