Confidenţialitate

Înregistrări făcute în cabina unui avion cu pasageri prăbușit în 2009, făcute publice. „Nu mai am controlul”. „O să cădem!” | AUDIO

Ultimele 4 minute în cockpit-ul Rio-Paris. Luni, la procesul Airbus și Air France pentru accidentul Rio-Paris din 2009, familiile victimelor au putut auzi ultimele schimburi de replici ale piloților avionului în cabina de pilotaj înainte de accident. La 1 iunie 2009, A330 care facea legătura între Rio de Janeiro și Paris s-a prăbușit în Atlantic cu cei 228 de ocupanți.

După înghețarea a trei sonde Pitot, fapt care a dus la deconectarea bruscă a pilotului automat, aeronava a urmat o traiectorie ascendentă înainte de a se prabusi în 4 minute și 30 de secunde.

Înregistrările recuperate în mai 2011 arată surprinderea piloților la avertizarea de blocare a aeronavei.

„Ce naiba se întâmplă! Nu înțeleg ce se întâmplă”, îl auzim pe copilotul exclamând.

Piloților li se alătură apoi căpitanul, alertați de semnalele de avertizare. Apoi le cere o explicație. „Hei, ce naiba faci?” le strigă el.

Dar pilotul și copilotul, departe de a bănui că datele transmise lor de aparat sunt eronate, nu știu ce să-i răspundă. „Nu mai am controlul avionului”, exclamă, neîncrezător, pilotul.

Încetul cu încetul, în ciuda încercărilor lor de a recupera din altitudine, ei înțeleg că aeronava se îndreaptă direct spre prăbușire. „La naiba, o să cădem, nu-i adevărat!”, strigă copilotul.

Transcrierea convorbirilor, reconstituită de BFMTV, se află deja în dosar.

Această probă a fost solicitată de părțile civile din proces. Difuzarea se va face însă cu ușile închise și este limitată la ultimele patru minute înainte de accident, „pentru a păstra intimitatea piloților”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Aeronautica Republicii Moldova: Niciun avion nu se afla în calea rachetelor rusești. Fost șef al Aviației: Dacă decolau sau aterizau puteau fi afectate | AUDIO

Foto: Shutterstock