Inmormantarea lui Nelson Mandela, strict rezervata familiei

Participarea la înmormântarea fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela duminică, în cavoul familiei, la Qunu (sudul țării), va fi ‘în mod strict rezervată familiei’, după ceremonia oficială, a anunţat Guvernul.

Eroul luptei împotriva apartheidului şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, decedat pe 5 decembrie la vârsta de 95 de ani, şi-a exprimat dorinţa să fie înmormântat lângă mama sa şi cei trei copii ai săi, la o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri sud de Johannesburg. Corpul neînsuflețit va fi transportat cu avionul în această dimineață către acest mic sat din provincia Eastern Cape. O ceremonie va avea loc între orele 6.00-7.30 GMT (8.00-9.30, ora României) la Baza aeriană militară Waterkloof, lângă Pretoria. În cazul în care condiţiile meteorologice o vor permite, avionul ar urma să aterizeze către prânz pe micul aeroport Mthatha, cel mai apropiat de Qunu, dar care nu este echipat pentru situaţii de lipsă de vizibilitate. Altfel, va ateriza la East London, un oraş mai mare. La sosirea la Qunu, publicul este invitat să formeze o ‘gardă de onoare’ pentru sicriu şi cortegiul funebru. Duminică va avea loc altă ceremonie, între orele 6.00-8.00 GMT (8.00-10.00, ora României), pe proprietatea lui Nelson Mandela, care şi-a construit o casă la Qunu după ce a fost eliberat, în 1990, în urma celor 27 de ani detenţie în închisorile regimului rasist. La această ceremonie vor fi prezente aproximnativ 5.000 de persoane, inclusiv demnitari străini ca prinţul Charles al Angliei, iar aceasta va transmisă în direct la televiziune. Însă, începând de la ora 10.00, va începe înmormântarea propriu-zisă. Numai familia va putea asista şi câteva personalităţi. Presa şi invitaţii nu vor putea să participe la această ceremonie.