Confidenţialitate

Îngrijirea și nutriția pisicilor sterilizate (P)

Decizia de a-ţi steriliza sau nu pisica reprezintă una dintre cele mai importante alegeri pe care trebuie să le faci ca proprietar de pisică deoarece decizia îi va influența definitiv comportamentul, starea de sănătate și nevoile nutriționale. Pentru a lua cea mai bună alegere pentru pisica ta, cei de la PURINA® PRO PLAN® au conceput un scurt ghid care îți prezintă pas cu pas tot ce trebuie să știi despre procesul de sterilizare.

Sterilizarea este o procedură simplă care durează în jur de 30 de minute și presupune îndepărtarea organelor reproducătoare. Perioada de recuperare durează însă mai mult, ajungând până la o săptămână. În cazul femelelor de pisică, sterilizarea presupune îndepărtarea ovarelor și a uterului, procedură care se execută practicându-se o mică incizie pe partea stângă a animalului sau de-a lungul stomacului.

În cazul masculilor de pisică însă, sterilizarea presupune îndepărtarea testiculelor, o operație mult mai simplă care nu are nevoie nici măcar de cusături.

În mod obișnuit, sterilizarea are loc în jurul vârstei de 4-6 luni, înainte ca pisica să ajungă la maturitate sexuală. Pentru a diminua impactul procedurii asupra lor din punct de vedere mental, dar şi fizic, puii de pisică se pot steriliza şi mai devreme. Întreabă medicul veterinar pentru a fi sigur că ai parte de cea mai bună recomandare.

Cele mai importante motive pentru care este bine să îți sterilizezi pisica sunt:

⦁ Previne neplăcerile fizice și emoționale din perioada estrului (căldurilor);
⦁ Reduce comportamentul agresiv;
⦁ Pisica nu va mai avea tendinţa să se aventureze afară din casă – prin urmare, scade riscul angrenării în conflicte cu alte pisici sau de a fi lovită de maşini;
⦁ Pisica ta poate deveni mai afectuoasă și mai blândă;
⦁ Scade riscul apariţiei leucemiei şi a sindromuui imunodeficienţei feline dobândite (SIDA);
⦁ Diminuează riscul de infecții uterine sau de cancer la sân la femelele de pisică.

După procedura de sterilizare, poţi lua pisica acasă imediat ce aceasta se trezeşte din anestezie. Ea va avea nevoie de mai multă îngrijire şi atenţie după intervenţia chirurgicală, ținând cont de faptul că ar putea să se simtă ușor confuză și să aibă sensibilitate locală.

În general, pisica îşi va reveni complet după anestezie în 6-8 ore. În această perioadă, trebuie să ai în vedere faptul că va avea dificultăți de coordonare până când efectul anesteziei dispare complet. Este important ca pisica ta să beneficieze de căldură şi de siguranţă în perioada de recuperare, însă este cel mai bine să discuți cu medicul veterinar și să afli ce îţi recomandă pentru perioada următoare.

Nutriţia joacă un rol important în menţinerea stării bune de sănătate a pisicii tale sterilizate, pe tot parcursul vieţii. PURINA® PRO PLAN® cuprinde o gamă variată de diete echilibrate din punct de vedere nutriţional, care au fost special create pentru a gestiona nevoile nutriţionale specifice ale pisicilor sterilizate.

Fiecare produs din gamă este formulat științific pentru a ajuta la promovarea sănătății urinare și la menținerea greutății corporale optime, conținând, de asemenea, nutrienți specifici care oferă un sprijin suplimentar pentru sănătatea creierului, rinichilor sau a sistemului digestiv.

PURINA® PRO PLAN® are o moştenire ştiinţifică unică. Pentru că face parte din Purina, o companie cu peste 85 de ani de pionierat în nutriţia animalelorde companie. Avantajele produselor PURINA® PRO PLAN® sunt dovedite și se observă pe termen lung. Fiecare tip de hrană este adaptat la necesarul nutrițional al pisicilor pe tot parcursul vieții lor și este realizat din ingrediente atent selecționate, pentru a oferi beneficii specifice.