Confidenţialitate

Infractori celebri, fugiți din țară înainte de pronunțarea condamnării

Plecarea din țară a unor persoane chiar înainte de a primi o condamnare, sau înainte de momentul încarcerării, este deja o practică folosită de mulți infractori.

Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor și ale Poliției române, unul din cinci condamnați definitiv dispare de la domiciliu înainte de pronunțarea unei sentințe de închisoare cu executare.

Unii sunt, însă, celebri.

Mulți fugari sunt căutați de ani buni fără niciun rezultat.

Alții au fost depistați în anumite țări, unde așteaptă procesul de extrădare. Este cazul Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT, condamnată pentru favorizarea infractorului. A fost reperată pe teritoriul Italiei, se află în arest la domiciliu în așteptarea procesului de extrădare.

Tot în Italia se află și Dragoș Săvulescu, fost acționar al clubului Dinamo București. Și el așteaptă decizia de extrădare a judecătorilor italieni.

Afaceristul Sorin Strutinsky – condamnat pentru spălare de bani – este căutat de 2 ani. El a plecat din țară cu o săptămână înainte de decizia judecătorilor. La fel, și Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani.

Cristian Rizea, de exemplu, fost deputat PSD, a fost condamnat, în noiembrie 2019, la 4 ani și 8 luni închisoare. S-ar afla la Chișinău.

Puiu Popoviciu, milionar în euro, condamnat la 7 ani închisoare în dosarul Ferma Băneasa, a plecat din țară cu două săptămâni înainte de pronunțare și s-a stabilit la Londra.

Alte două personaje celebre nu sunt condamnate definitiv, dar au mandate de arestare în lipsă emise pe numele lor.

Primul este Alexander Adamescu, stabilit la Londra de 4 ani, încă așteaptă procesul de extrădare, după ce DNA l-a acuzat de dare de mită.

Iar Mario Iorgulescu, căutat de autorități pentru omor, după ce a provocat un accident mortal cu mașina, a fost scos de familie din țară și internat într-o clinică din Italia.