Informații publice mai ușor de obținut

Guvernul a modificat normele de aplicare a Legii privind accesul la informaţiile de interes public.

Instituțiile publice vor fi obligate să răspundă solicitărilor în formatul cerut de către petent. Este încurajată solicitarea și furnizarea de informații publice în format electronic însă fără a exclude varianta clasică, pe hârtie, a explicat ministrul delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cei care solicită informaţia publică pe hârtie, nu vor mai avea de plătit sume aberante : Guvernul a plafonat costul serviciului de copiere. Ministrul pentru Consultare Publică a explicat că lipsa unei modalităţi de calcul a dus la abuzuri,  în special în adminstraţia locală. Spre exemplu, la Drobeta Turnu Severin se cereau și  18 lei pentru o  pagină, lucru de natură să descurajeze solicitanții :

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

O altă noutate ține de stabilirea clară a termenelor de răspuns la solicitările de informaţii făcute instituţiilor publice. Pentru că legea 544 și normele ei de aplicare se contraziceau, hotărârea de guvern a uniformizat practica de calculare a termenelor maximale până la care instituţiile trebuie să dea un răspuns:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu au putut fi impuse însă sancţiuni pentru instituţiile care nu respectă prevederile legii. Ministrul Violeta Alexandru a precizat că pentru acest lucru trebuie modificat textul legii iar o propunere în acest sens va fi lăsată viitorului cabinet.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS