Confidenţialitate

Cum deosebim informația falsă de cea adevărată? Fizicianul Cristian Presură: Educația, primul pas în lupta cu pseudoștiința | VIDEO

Cristian Presură – fizician, inventator, autor și cercetător în Olanda – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Cum mai știm să discernem informația falsă de cea adevărată, lucrurile demonstrate științific de aproximări și teorii ale conspirației? Cum ne luptăm cu pseudoștiința? „Înainte să ne luptăm cu pseudoștiința, trebuie să invățăm să discernem informația falsă față de cea adevărată”, a spus fizicianul Cristian presură la Europa FM. Educația este primul pas în lupta cu pseudoștiința, subliniază fizicianul, care explică și cele trei metode prin care putem discerne informația falsă de cea adevărată.

Cristian Presură: „Înainte să ne luptăm cu pseudoștiința, trebuie să invățăm să discernem informația falsă față de cea adevărată”

Mădălina Dobrovolschi: Cum ne luptăm cu pseudoștiința? E cumva și obligația oamenilor de știință să iasă din laborator și să vorbească pe înțelesul nostru?

Cristian Presură: „Înainte să ne luptăm cu pseudoștiința, trebuie să invățăm să discernem informația falsă față de cea adevărată. Înainte de a te lupta cu ceva trebuie să identifici despre ce este vorba. În cazul de față, întrebarea dumneavoastră a fost cum să discernem informația falsă de cea adevărată. Iar acesta fiind punctul de plecare, răspunsul meu a fost că nu o putem face decât așa cum se făcea și înainte”.

Cristian Presură explică cele 3 metode prin care putem discerne informația falsă de cea adevărată

Cristian Presură: „În primul și în primul rând, informația științifică, acceptată de comunitatea științifică, se găsește în școală. Ea se găsește în manuale, se predă. Dacă nu știm despre ce este vorba, putem să luăm manualul de Fizică de clasa a VI-a, sau de Biologie de clasa a XI-a și să ne dumirim acolo despre ce este vorba.

După aceea, putem facem apel la autoritatea științifică – când sunt lucruri care nu se găsesc în manual, sunt foarte complexe, putem să-l întrebăm pe domnul inginer sau pe domnul doctor. Facem apel la autoritatea științifică.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne folosim și de propria minte. Pentru că se întâmplă adeseori ca și oameni de știință celebri mai spun lucruri trăznite și trebuie să mai trecem și prin ultimul filtru al minții noastre”.

Cristian Presură: Educația, primul pas în lupta cu pseudoștiința

Cristian Presură: „În 90% dintre cazuri, pseudoștiința aceasta se împotrivește lucrurilor din manual. Nici nu trebuie să facem apel la autoritatea științifică atunci când vorbim, de exemplu, despre Pământul plat sau despre Chemtrails sau de alte lucruri. Ele se găsesc în manual.

Putem să aflăm din manual despre ce este vorba. Și acesta este primul pas în lupta cu pseudoștiința: educația. Educația din școală. Care este rolul Științelor în școală?

Este adevărat că în mare parte îi pregătim pe viitorii ingineri, electricieni care trebuie să vină în piața muncii, dar pe de altă parte un rol la fel de important este de a dezvolta gândirea critică și de a acumula niște cunoștințe de bază – să înțelegi tu cu mintea ta de ce este Pământul rotund. Să ajungi tu la concluzia noastră, nu să citești în manual și să spui <<Aha, deci a zis manualul, deci așa este>>”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ce este arma termobarică și cum funcționează. Cristian Presură explică la Europa FM