Confidenţialitate

INFOMANIA • 9 martie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

 • Polițiștii fac cercetări după incendiul care a cuprins, luni seară, un izolator al Spitalului de Psihiatrie din Craiova. O pacientă a dat foc unei saltele. 3 cadre medicale au suferit fracturi după ce au sărit la geam de teama flăcărilor. Cei aproape 20 de pacienți evacuați din incintă au fost mutați într-o altă aripă a unității spitalicești.
 • Un incendiu a izbucnit, luni seară, într-un bloc din orașul dâmbovițean Găeşti. În jur de 50 de locatari au fost evacuați, întrucât erau degajări mari de fum. O femeie a primit îngrijiri după ce a suferit un atac de panică.
 • Ministrul Sănătății și-a trimis inspectorii în control la Spitalul de Urgență din Sibiu, după ce un fost angajat al unității a dezvăluit că pacienții Covid din secția de Terapie Intensivă au fost legați de mâini și de picioare, sedați în exces și ignorați de cadrele medicale, iar astfel unii ar fi murit sufocați. Procurorii au deschis un dosar penal pentru omor. Conducerea spitalului face propriile verificări. Județul Sibiu are cea mai ridicată rată de mortalitate asociată Covid din țară. Aproape 800 de pacienți au murit acolo.
 • Institutul de Sănătate Publică a anunţat, luni seară, primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană de SARS-CoV-2 în România. Ambele contaminări au fost descoperite în București. Un tânăr de 38 de ani este simptomatic, dar fără istoric de călătorie şi fără contact cu caz cunoscut de Covid. Al doilea pacient provine dintr-un focar cu alte două cazuri. Se așteaptă și analizele în cazul acestora. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. Săptămâna trecută, autoritățile au confirmat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de coronavirus. Cea britanică este și ea prezentă în România. Reprezentat al României la Organizația Mondială a Sănătății, doctorul Alexandru Rafila a opinat că țara noastră nu putea fi o “insulă” în pandemie, ținând cont că cele 3 variante sunt considerate mai contagioase decât cea inițială de SARS-CoV-2.
 • Luni, au fost raportate mai puțin de 2.300 de infecții la doar 7.000 de teste efectuate. Alte 63 de decese au fost asociate Covid, între care cel al muzicianului Adi Bărar, fondatorul trupei timișorene Cargo, răpus de infecție la vârsta de 61 de ani.
 • Se menține susținut ritmul de vaccinare anti-Covid la nivel național. Ultima raportare a indicat alte peste 43.000 de doze administrate. Până la acest moment, peste 650.000 de români au făcut și rapelul, ceea ce ar urma să le asigure protecție maximă împotriva bolii. Premierul Florin Cîțu și-a exprimat speranța că va începe cât mai curând a treia etapă de vaccinare, pentru toți cei care vor așadar. După modelul Germaniei și Italiei, România a decis ieri că serul AstraZeneca le poate fi administrat și persoanelor peste 55 de ani.
 • Oraşele Satu Mare şi Carei au intrat, alături de câteva comune, în scenariul roșu. Se reintroduc mai multe restricții în următoarele două săptămâni. Incintele locaruilor se închid, precum și cele ale teatrelor, cinematografelor și sălilor de jocuri.
 • Guvernul nu are în plan, la acest moment, un lockdown general, dă asigurări vicepremierul Dan Barna. Potrivit acestuia, Executivul va adopta într-adevăr noi măsuri pentru prevenirea extinderii pandemiei, dar acestea nu vor fi radicale.
 • Italia a pus în funcțiune, luni, un tren medical complet echipat care poate străbate ţara ca o unitate de Terapie Intensivă. Peninsula a atins pragul a 100.000 de decese asociate Covid. Spitalul “pe şine” a fost conceput pentru a transfera rapid pacienţi între oraşe. Deşi în primă fază va fi folosit pentru cazurile grave de infecție cu SARS-CoV-2, trenul va util şi în caz de eventuale dezastre.
 • Finlanda va intra într-o carantină de trei săptămâni, în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului. Strategia adoptată de Parlamentului de la Helsinki, luni, vizează reducerea la minimum a contactelor între persoane. Cu o populaţie de 5,5 milioane de locuitori, Finlanda a înregistrat peste 62.000 de infecții cu SARS-CoV-2 și aproape 800 de decese asociate Covid.
 • Șeful statului a promulgat legea bugetului. Într-un comunicat, Klaus Iohannis a dat asigurări că cetăţeanul nu va fi împovărat prin noi taxe şi impozite în ciuda ţintei de deficit, stabilită de guvern în jurul a 7% din Produsul intern brut. Potrivit președintelui, accentul se va pune anul acesta pe investiţii şi pe accesarea fondurilor europene, în sectoare esenţiale, ignorate în trecut, precum infrastructura de transport, spitale şi şcoli.
 • În Franța, eleva care a declanşat o campanie de ură în mediile online împotriva profesorului său a admis că a mințit. Samuel Paty a fost decapitat, anul trecut, de jihadist pentru că a prezentat caricaturi ale Profetului Mohamed în timpul unei ore de curs cu tema libertatea de exprimare. Fata a pretins la acea vreme că elevii musulmani au fost invitaţi să părăsească sala de curs. Avocatul elevei a declarat că aceasta nici măcar nu se afla în clasă la acel moment.
 • Protagonist al unui scandal politic de amploare, Nikolas Löbel a demisionat din postul de parlamentar al Germaniei. Presa a dezvăluit că firma acestuia a obţinut profituri prin încasarea unor comisioane substanţiale din achiziţia de măşti de protecţie. Anterior, Nikolas Löbel a demisionat din Uniunea Creştin-Democrată.
 • Liderul juntei militare din Myanmar susține că reţinerea unui consilier australian al fostului lider Aung San Suu Kyi a dus la aflare unor informaţii financiare secrete. Autoritățile de la Canberra au a cerut eliberarea lui Sean Turnell, arestat la 6 februarie, la cinci zile după lovitura militară de stat care a aruncat statul asiatic în haos. Reprimarea celor care contestă înlăturarea regimului civil s-a soldat cu zeci de victime.
 • Aproape o sută de persoane au fost ucise şi alte câteva sute au fost rănite într-o serie de explozii produse la depozitul de armament al unei baze militare din Guineea Ecuatorială.  Preşedintele ţării africane, Teodoroi Obiang Nguema, a declarat că deflagrațiile au fost provocate de fermierii care au ars câmpurile din jurul bazei militare.
 • Achitat inițial de acuzația de rasism, arbitrul Sebastian Colţescu a fost suspendat de UEFA până la finalul sezonului. Colegul său de brigadă, Octavian Şovre, a primit o mustrare. UEFA a considerat că cei doi arbitri români au încălcat “obligaţia de a se comporta într-o manieră adecvată” la meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, din decembrie anul trecut, întrerupt după o remarcă făcută de Sebastian Colţescu la adresa unui jucător de culoare.
 • În ultimul meci al etapei a 26-a a Ligii 1, FC Voluntari și Dinamo au terminat la egalitate, scor 1-1. Tot ieri, FC Argeş a învins Politehnica Iaşi cu 2-1.
 • Sorana Cârstea a rămas singura româncă în turneul de tenis din Dubai. În primul tur, aceasta a trecut de ucraineanca Lesia Ţurenko. Irina Begu, Patricia Țig și Ana Bogdan au fost, în schimb, eliminate.