Confidenţialitate

INFOMANIA • 5 octombrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fața avalanșei de pacienți cu forme grave de Covid, autoritățile au decis ca toate internările și operațiile care nu reprezintă urgențe să fie suspendate pentru 30 de zile în toate spitalele publice.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că România va cere, marți, ajutor european pentru asigurarea stocurilor de Tocilizumab – medicament aflat în schema de tratament pentru Covid – și ar putea solicita, totodată, generatoare de oxigen.

De asemenea, devine posibilă eliberarea în regim ambulatoriu a medicamentului Favipiravir pentru bolnavii cu forme uşoare de Covid.

Raed Arafat a explicat, luni seară, de ce autorităţile nu iau în calcul tranferul pacienţilor în străinătate. Cei care depind de oxigen nu pot fi urcaţi în avioane, existând risc de inceniu sau explozie. În plus, pacienţii intubaţi rareori suportă transportul şi, cel mult, pe distanţe scurte.

Raportarea epidemiologică de luni a inclus aproape 8.300 de noi infecții, la 32.000 de teste efectuate. Bilanțul zilnic al deceselor asociate Covid se menține peste pragul de 130.

Aproape 1.470 de pacienți sunt la Terapie intensivă, dintre care 21 de copii.

În Bucureşti, nu mai sunt paturi ATI libere pentru pacienţii Covid.

În tot acest timp, alte aproape 53.000 de doze de vaccin au fost administrate în România. 20.000 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată. Alte peste 30.000 de persoane au primit supra-rapelul.

Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat, luni, această a treia doză cu serurile Pfizer și Moderna, bazate pe tehologia ARN mesager, pe fondul temerilor că protecția împotriva Covid ar putea să scadă după primele două doze.

Președintele Klaus Iohannis consideră că pandemia a fost “dublată” de o epidemie a dezinformării, prin care specialiștii au ajuns să fie contestaţi în baza unor opinii fără fundament ştiinţific sau chiar în baza unor teorii deliberate, care circulă pe reţelele de socializare, punând la îndoială eficienţa vaccinurilor obţinute prin metode perfecţionate de-a lungul anilor.

Șeful statului a admis că “pandemia ne-a oferit multe lecţii”. Potrivit lui, vulnerabilităţile sistemului de sănătate, perpetuate zeci de ani, au fost evidenţiate mai dramatic ca niciodată, generând “tragedii care au îndurerat o întreagă naţiune”.

Primele concluzii ale legiștilor în ancheta incendiului de la Spitalul de Boli Infecții din Constanța arată că cele 7 victime au murit intoxicate cu fum. Anchetatorii vor audia toți angajații unității medicale. În baza imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, se va verifica, de asemenea, amplasarea paturilor și a instalațiilor.

Unii dintre cei 30 pacienți evacuați au fost externați și au povestit despre momentele de groază trăite vinerea trecută.

Pentru a menține școlile deschise, autoritățile vor să cumpere în perioada imediat următoare 70.000 de teste non-invazive. Premierul Florin Cîţu a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să grăbească omologarea analizelor de salivă. Testele se vor putea face gratuit la cabinete medicale ale școlilor. Recent, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis ca unitățile de învățământ să rămână deschise indiferent de rata infecțiilor cu SARS-CoV-2 din respectiva localitate.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că, în acest moment, nu este luată în calcul carantinarea Capitalei. Potrivit lui Raed Arafat, o asemenea măsură ar avea un “impact major”, el exprimându-şi, totodată, speranţa că oamenii vor respecta regulile deja impuse pentru ca situaţia să poată fi ţinută sub control.

Nemulțumiți de obligativitatea testării periodice pe proprie cheluială în caz că nu se vaccinează, sindicaliştii Sanitas au protestat la Guvern, unde au depus memorii în acest sens. Plângându-se de epuizarea cauzată de pandemie, angajații din spitale cer, totodată, plata tuturor sporurilor.

Organizatorii protestului din weekend de la București față de noile restricții au primit amenzi în valoare de peste 48.000 de lei. Ministrul Internelor, Lucian Bode, a felicitat forțele de ordine care nu au răspuns la provocări. 8 turbulenți au fost săltați și duși la audieri, unde au primit amenzi contravenționale. Proteste similare au avut loc în localități din 19 județe ale țării.

La momentul actual, 50 de oraşe şi mai multe de 260 de comune depăşesc incidenţa de 6 cazuri Covid la mia de locuitori. Guvernul analizează posibilitatea ca persoanele care au un test PCR recent cu rezultat negativ să aibă acces, în baza certificatului sanitar, în locurile publice unde sunt primiți vaccinații și cei trecuți prin boală.

Primăria Iaşi a anunţat că unele evenimente din cadrul sărbătorilor oraşului vor fi anulate, din cauza înmulțirii cazurilor de Covid. Totuși, manifestările religioase de la Catedrala Mitropolitană, prilejuite de hramul Sfintei Parascheva, vor avea loc.

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva guvernului PNL-UDMR ajunge, marți, la vot în Parlament.

Ultimele calcule matematice arată că executivul condus de Florin Cîțu nu va trece acest test politic. Împreună, PSD, USR și AUR au 280 de voturi, cu 50 mai multe voturi decât necesarul debarcării guvernului. Aleșii PNL au primit indicația să se abțină de la vot, pentru a evita astfel eventuale trădări.

Liberalii insistă că, în cazul în care moțiunea va trece, nu vor accepta decât un premier propus de ei, în persoana aceluiași Florin Cîțu.

O ipoteză ridiculizată de Ludovic Orban, fost președinte al PNL. În opinia sa, pentru prima oară, există cu adevărat condițiile politice parlamentare care pot duce la anticipate. Un scenariu avansat cu insistență de PSD, ca singură soluție pentru ieșirea din criza politică.

Un guvern de tehnocrați ar putea asigura perioada de tranziție până la scrutinul anticipat, crede liderul social-democrat Marcel Ciolacu.

Ședința va fi condusă de Ludovic Orban, președinte demisionar al Camerei Deputaților.

O ediție specială a emisiunii România în direct, moderată de colegul Cătălin Striblea, va fi difuzată marți de la Palatul Parlamentului.

În ajunul moțiunii, guvernul a dat undă verde majorării salariului minim.

Peste 38.000 de noi locuri de muncă au fost create pe piaţa muncii în luna septembrie, potrivit unei analize a platformei de recrutare eJobs. Avansul este de 26% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Rata şomajului a urcat spre 3% în august la nivel naţional, potrivit datelor statistice. Numărul total de şomeri a fost de 256.000, din care 63.000 beneficiari de indemnizație.

Executivul a aprobat și compensarea facturilor la energie pentru familiile cu un consum mediu. Măsura va fi aplicată în perioada sezonului rece, între 1 noiembrie și 31 martie. Totodată, au fost avizate normele pentru aplicarea Legii de protecție a consumatorul vulnerabil, astfel încât persoanele cu venituri mici să fie sprijinite pentru a-și achita facturile la încălzire.

Cotațiile petrolului au crescut, luni seară, la maximul ultimilor 7 ani. Țările exportatoare (OPEC) nu au fost de acord să accelereze creșterea producției. OPEC și Rusia au transmis, așadar, că vor respecta planul convenit anterior de a spori producția colectivă cu numai 400.000 de barili în fiecare lună, în ciuda avertismentelor că există un deficit global între cerere și ofertă care deja pune presiune pe prețurile energiei.

Franţa şi Germania au cerut, luni, o reacţie coordonată a Europei la creşterea preţurilor energiei la nivel global, pentru a-i proteja cei mai săraci cetăţeni şi competitivitatea companiilor, dar şi pentru a continua planul ambiţios de a opri emisiile de dioxid de carbon până în 2050.

Într-un an de acum înainte, magazinele vor fi obligate să asigure puncte de returnare a ambalajelor. Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens. Garanţia va fi de 50 de bani pentru toate ambalajele de plastic, sticlă sau metal, indiferent de volumul recipientului, a anunţat ministrului Mediului, Tanczos Barna. Ambalajul va putea fi returnat la orice punct de colectare, indiferent de unitatea comercială de la care a fost achiziţionat.

Platformele Facebook, Instagram și Whatsapp au întâmpinat, luni seară, probleme de funcționare în întreaga lume. Nici versiunile web, nici aplicaţiile mobile nu au putut fi accesate. Treptat, acestea au redevenit funcționale. Director al companiei Facebook, Mark Zuckerberg le-a cerut scuze utilizatorilor. Experții în securitate au avansat ca ipoteze o eroare sau o acțiune de sabotaj intern. Cele 3 platforme au fost acuzate că permit răspândirea urii și a știrilor false. Site-ul DownDetector, care urmăreşte întreruperile serviciilor digitale, a descris problema drept “cea mai mare observată vreodată”. La bursa new-yorkeză, acțiunile companiei Facebook au fost în scădere.

Farmaciile din Marea Britanie se confruntă cu întârzieri în livrările de medicamente în unele zone şi au făcut apel la guvern să asigure un plan de urgenţă rapid pentru a preveni viitoare probleme de aprovizionare. Regatul Unit suferă de lipsa șoferilor de camion, ceea ce a provocat penurie de carburanți.

Turismul mondial a dat semne de revenire în lunile de vară, graţie progreselor înregistrate de campaniile de vaccinare anti-Covid şi a relaxării restricţiilor de călătorie. Industria rămâne încă foarte departe de nivelul la care era înaintea crizei sanitare, a anunţat Organizaţia Mondială a Turismului.

Aproximativ 3.000 de susţinători ai fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili au manifestat, în apropiere de capitala Tbilisi, pentru a cere eliberarea acestuia. Revenit în țară după 8 ani exil, săptămâna trecută, acesta a fost arestat. Manifestanţii au promis că vor continua mobilizarea în zilele viitoare.

Doi cercetătorii americani au obținut Nobelul pentru Medicină, recompensaţi pentru ”descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere”. Terapia durerii și medicina digitală, bazată pe senzori, sunt principalele beneficiare. Sezonul continuă, marți, cu decernarea distincției pentru Fizică.

Un grup de activişti de mediu din Indonezia, dornici să tragă un semnal de alarmă cu privire la înrăutăţirea poluării oceanelor, au creat un muzeu realizat integral din mii de obiecte din plastic pe insula Java. Demersul încearcă să îi convingă pe oameni să îşi regândească obiceiurile şi să renunţe la utilizarea pungilor şi a sticlelor de unică folosinţă.

Pentru a marca Săptămâna Mondială a Spaţiului, o păpuşă Barbie – care o înfăţişează pe astronauta italiană Samantha Cristoforetti – a fost lansată într-un zbor la gravitaţie zero. Agenţia Spaţială Europeană vrea să inspire tinerele fete să îmbrățișeze o carieră în domeniul spaţiului, ştiinţei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii. Sumele încasate din vânzarea noii colecţii Barbie vor finanța burse de studiu.

Cel mai recent film din seria “Venom” (Let There Be Carnage) a avut un debut spectaculos în box-office-ul nord american, ocupând prima poziţie cu încasări de peste 90 de milioane de dolari, nivel care nu a mai fost înregistrat de la debutul pandemiei de coronavirus. Pelicula are în centrul acțiunii un jurnalist de investigaţie, interpretat de britanicul Tom Hardy, căruia un parazit extraterestru îi conferă super-puteri.

Actorul şi regizorul american Clint Eastwood a câştigat 6 milioane de dolari un proces intentate unei societăţi lituaniene, care se folosea de imaginea sa pentru a vide produse pe bază de canabis. În vârstă de 91 de ani, veteranul star hollywoodian nu are vreo legătură cu această industrie.

În ultimul meci al etapei a 11-a a Ligii 1, Academica Clinceni și FC Botoşani au remizat, scor 1-1. Antrenorul moldovenilor, Marius Croitoru, a criticat arbitrajul. La centru, s-a aflat Viorel Nicuşor Flueran.

Adrian Mutu a demisionat din funcția de antrenor al FC U Craiova, ca urmare a rezultatelor dezamăgitoare. Ultima înfrângere a fost cea în fața concitadinei Universitatea, al 7-lea meci fără victorie pentru elevii lui Adrian Mutu.

Vremea se va menţine în general frumoasă, iar în vestul, nord-vestul şi centrul ţării va fi şi caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi doar izolat ploi slabe, cel mai probabil pe litoral şi în zona deluroasă din sud. Vântul va avea intensificări la munte, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali, unde rafalele vor depăşi 80…90 km/h, în sudul Banatului, cu viteze de peste 50…60 km/h, dar pe arii restrânse şi la viteze mai mici şi în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 15 şi 26 de grade. Izolat va fi ceaţă în primele ore ale zilei.

La București, vremea se va menţine predominant frumoasă, cu cer variabil. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 19…21 de grade.

La munte, vremea se va menţine în general frumoasă. Cerul va fi variabil, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va avea intensificări, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali, unde rafalele vor depãşi 80…90 km/h. Variaţiile termice faţă de ziua anterioară nu vor fi semnificative. Izolat, pe văi şi în depresiuni, va fi ceaţă şi brumă.