Confidenţialitate

INFOMANIA • 5 iulie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sărbătoarea națională a Americii a fost îndoliată de un atac armat comis într-o suburbie a orașului Chicago.

6 persoane au fost ucise și alte mai mult de 20 au fost rănite la scurt timp după startul unei parade tradiționale de 4 iulie.

Printre victime se numără și copii.

Un tânăr a tras la întâmplare în mulțime de un acoperiș, polițiștii reușind să îl prindă după câteva ore.

O puşcă a fost găsită la locul atacului.

Urmare a tragediei, festivitățile au fost anulate în oraș.

Valul de atacuri sângeroase din ultimele luni a redeschis dezbaterea în Statele Unite despre dreptul de a deține o armă, consfințit de constituție.

Administrația președintelui Joe Biden vrea reguli mai stricte pentru controlul armelor, mai ales cele de pe piața neagră.

În Italia, ploaia a întrerupt eforturile de căutare a celor 15 excursioniști care sunt dispăruți după ruperea ghețarului Marmolada din Alpi. Duminică, un bloc de gheață de dimensiunea a două terenuri de fotbal a luat-o la vale cu o viteză de 300 de kilometri pe oră.

Dați dispăruți inițial, 3 români sunt în siguranță. Grupul nu a avut acces la mijloace de comunicație cât timp rudele din țară s-au aflat în alertă.

Avalanșa a ucis 7 persoane.

Alte 8 sunt rănite, dintre care 2 sunt în stare gravă.

„Ghețarii montani, cel puțin în Europa, sunt într-o retragere accentuată”, a explicat la Europa FM profesorul Adrian Stănică, director general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România. Potrivit acestuia, ghețarii din Alpi au pierdut suprafețe absolut impresionante, dacă ar fi să comparăm cu primele imagini satelitare care au fost puse la dispoziția cercetătorilor în urmă 40 de ani.

În ultima perioadă, Italia a fost puternic afectată de valul de caniculă abătut asupra Europei.

Incendiile de vegetație se extind în Grecia. Pompierii români mobilizați în statul elen intervin pentru stingerea flăcărilor izbucnite la nord de capitala Atena. Locuitorii oraşului Dilesi au fost sfătuiți să își evacueze casele.

Format din 28 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), primul contingent de pompieri români a plecat, săptămâna trecută, spre Grecia.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis o avertizare pentru turiștii care se află sau au plănuite călătorii în această țară.

Autoritățile sanitare reiau apelul la respectarea măsurilor de igienă personală și la portul măștii în spațiile închise după ce numărul de cazuri Covid s-a dublat în ultima săptămână în România față de cea precedentă, până la aproape 8.000 de noi infectări.

Bucureştiul rămâne “epicentrul” contaminărilor.

Deși noile variante ale coronavirusului nu sunt la fel de agresive, alte 16 decese au fost asociate infecției cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână.

50 de bolnavi Covid sunt, la momentul actual, spitalizați la Terapie Intensivă.

Vârful de îmbolnăviri este estimat pentru luna august, potrivit ministrului Sănătății. Alexandru Rafila a recomandat populației să se testeze atât la medicul de familie, cât și la centrele care vor fi redeschise.

Totodată, vaccinarea anti-Covid rămâne posibilă la cabinetele medicii de familie. Ministrul a promis că doctorii nu vor fi obligați să plătească dozele de ser care rămân nefolosite sau expiră.

​Numărul românilor care s-au vaccinat cu prima doză rămâne scăzut, sub 500 în ultima săptămână. În schimb, 1.200 și-au făcut doza a 4-a.

Termoenegetica a anunțat că vor fi probleme cu apa caldă în cele mai multe zone ale Bucureștiului.

Furnizorul de agent termic dă vina pe reparațiile indispensabile la rețeaua de conducte din subteranele Capitalei, dar și unele manevre executate de principalul producător de energie termică .

Guvernul ia în calcul să raţionalizeze, la iarnă, gazele pentru companii în cazul în care consumul va depăși stocurile, susțin surse guvernamentale.

Nu va exista, totuși, vreo limitare pentru populaţie.

La nivelul executivului, s-a format un consiliu consultativ a cărui misiune va fi să analizeze evoluţia crizei de pe piața energiei, în urma conflictului din Ucraina.

Modificările aduse Codului fiscal au devenit publice, iar săptămâna viitoare ar urma să fie adoptate.

Printre acestea se numără modificarea impozitelor la jocurile de noroc. Astfel, câştigurile de până în 3.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 10%, cele între 3.000 şi 10.000 de lei – cu 20%, iar cele peste 10.000 de lei – 40%.

O altă măsură se referă la TVA de 5% pentru locuinţele cumpărate cu o valoare maximă de 600.000 de lei şi o suprafaţă de cel mult 120 de metri pătraţi.  La nivelul coaliţiei s-ar fi convenit asupra supraimpozitării pensiilor speciale.

Opoziția a calificat sfidător bilanțul laudativ al premierului pentru echipa sa.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, consideră că “cea mai mare jignire adusă românilor este să spui că toţi miniştrii au fost buni şi nici unul nu merită remaniat”.

Opoziția a reclamat la Curtea Constituțională modificările aduse legii avertizorilor de integritate. Potrivit Uniunii pentru Salvați România, în forma impusă de coaliţia PSD-PNL-UDMR, este slăbită considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice.

În opinia USR, puterea ridică obstacole în calea obţinerii fondurilor din Planul Național de Redresare, ceea ce încalcă – în cele din urmă – obligaţiile asumate de București în relația cu Bruxelles-ul.

CCR va analiza plângerea în septembrie.

Modificările aduse legii avertizorilor de integritate au fost criticate și de mai multe organizații neguvernamentale.

În Marea Britanie, șoferii au protestat față de prețurile tot mai ridicate la combustibili circulând cu viteză redusă, de până în 45 de kilometri pe oră, mult sub limita legală, pe mai multe autostrăzi.

Manifestațiile au provocat blocaje majore în trafic. Mai mulți șoferi au fost amendați pentru participarea la această formă inedită de protest.

Activitatea pe aeroporturile europene va continua să fie perturbată. Noi proteste sindicatele sunt programate, săptămâna aceasta, în Franța și Marea Britanie. Angajații se plâng de volumul mare de muncă în condițiile în care, pe perioada pandemiei, s-au făcut disponibilizări masive de personal.

Companiile aeriene au anulat mii de zboruri în ultimele zile, dând peste cap planurile de vacanță ale clienților, dorinici să călătorească după ridicarea restricțiilor. În acest context, biletele de avion sunt tot mai scumpe.

În timp ce rușii sărbătoresc cucerirea Luganskului, steagul Ucrainei flutură din nou pe Insula Șerpilor după retragerea invadatorilor.

Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut că forţele Kievului s-au retras din Lisiciansk după un asalt dur al armatei ruse, dar a promis că va recâştiga controlul asupra zonei cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acţiune.

La o conferință a donatorilor găzduită de orașul elvețian Lugano, luni, premierul ucrainean Denys Shmygal a spus că valoarea pagubelor provocate infrastructurii de invazia rusă depășește 100 de miliarde de dolari.

Papa Francisc a dezminţit zvonurile potrivit cărora ar intenţiona să renunțe la Scaunul Papal în viitorul apropiat. Suveranul Pontif a transmis că va merge, luna acesta, în vizită în Canada şi speră să poată ajunge -cât mai curând posibil după aceea – la Moscova şi Kiev. Papa Francisc a făcut, în repetate rânduri, apel la încetarea războiului.

Simona Halep s-a calificat în sferturile turneului de tenis de la Wimbledon, trecând de iberica Paula Badosa într-un meci care a durat mai puțin de o oră. Românca s-a impus cu un categoric 6-1, 6-2.

Pentru un loc în semifinale, Simona Halep se va duela cu americanca Amanda Anisimova.

CFR Cluj joacă, marți seară, pe terenul formației armene Pyunik, în turul 1 din Liga Campionilor. Fluierul de start va fi dat la ora 19.00.

Elevii lui Dan Petrescu au avut antrenamentul oficial, luni seară, la Erevan.

Campionii României au un moral ridicat, după victoriile reușite în toate cele 4 meciuri disputate în cantonamentul din Austria.

Aproape 500 de tineri sportivi din 42 de ţări se întrec pentru medalii la Campionatele Europene de Înot pentru Juniori de la Otopeni. Este ultima astfel de competiție pentru campionul David Popovici, care va împlini vârsta senioratului.

Probele campionatului sunt transmise în direct de televiziunea publică, după ora 17.00.

Autorităţile recomandă scăldatul doar în locuri speciale amenajate în acest sens. Oamenii n-ar trebui să nu intre în ape singuri, iar părinţii să nu îi lase pe copii nesupravegheaţi. 35 de persoane au murit înecate în luna iunie a acestui an, cu două mai multe decât în aceeaşi lună a anului trecut, potrivit unui bilanţ IGSU.

Salvamontiştii braşoveni au recuperat un turist blocat care se accidentase pe Drumul Serpentinelor de pe Tâmpa. Bărbatul purta încălţări nepotrivite pentru drumeţii montane. Salvatorii spun că, în această perioadă, se confruntă cu tot mai multe situaţii în care excursioniștii se expun “unor situaţii periculoase”.

Valul de căldură va persista în toate regiunile, iar în vest și în nord-vest temperaturile diurne se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. Va fi caniculă și disconfort termic ridicat (indicele de confort termic temperatură-umezeală, ITU, va depăși pragul critic de 80 de unități) pe arii extinse în zonele de câmpie și de podiș. Temperaturile maxime se vor încadra între 31 și 38 de grade, mai scăzute pe litoral unde se vor înregistra 27…30 de grade. Vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, după-amiaza și seara, local la munte și pe suprafețe mai mici în zonele joase de relief. Izolat va cădea grindină și vor fi vijelii (viteze la rafală de peste 60…80 km/h). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, în special la munte, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp.

La București, vremea va fi caniculară, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 36 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară, dar condițiile pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului vor fi reduse.

În zonele de munte, vremea caldă va persista, dar gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate, iar ziua pe arii restrânse vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe alocuri vijelii (cu rafale de peste 60…80 km/h), iar noaptea mai ales în masivele vestice și sud-vestice. Pe alocuri va fi grindină, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…35 l/mp și izolat 50…60 l/mp cu precădere în vestul Carpaților Meridionali.

Pe litoral, vremea va fi caldă, iar disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 și 30 de grade, iar cele minime între 19 și 23 de grade. Cerul va fi variabil la senin, iar vântul va sufla slab și moderat, în ușoară intensificare după-amiaza. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 și 26 de grade, mai ridicate în nordul litoralului, până la 28 de grade.