Confidenţialitate

INFOMANIA • 29 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autoritățile au sistat, luni seară, operațiunile de căutare începute după o alertă de dispariție a unui avion de mici dimensiuni într-o zonă împădurită a județului Bacău, la limita comunelor Buhoci și Ungureni. ROMATSA informase despre un mesaj primit de pe costumul unui pilot de aeronavă ultraușoară.

Angajați ai Ministerului de Interne și voluntari au scotocit, în zadar, prin pădure. Întrucât semnalul de alertare nu s-a repetat, eforturile au fost sistate până la eventuale noi indicii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Andrei Grecu, a precizat la Europa FM că nicio aeronavă militară nu este dispărută.

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost descoperit, luni pe un câmp incendiat cu vegetaţie uscată din localitatea bihoreană Picleu. Criminaliștii cercetează împrejurările în care a survenit decesul. În weekend, pompierii bihoreni au intervenit pentru stingerea a zeci de incendii de vegetație uscată.

Fenomenul a căpătat o amploare îngrijorătoare în această primăvară, determinând autoritățile să înăsprească, recent, sancțiunile.

În județul Arad, doar în această lună, stihiile au afectat suprafețe agricole mai mari decât în tot anul trecut. Potrivit Agenţiei locale de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), mai mulți fermieri riscă să își piardă subvențiile europene dacă nu vor putea dovedi că nu au incendiat câmpurile.

În județul Harghita, peste 200 de fermieri se vor afla în această situație.

Procurorii au fost sesizați de Garda de Mediu după ce incendiate au fost suprafețe din zone protejate.

În județul Cluj, pompierii se luptă cu ultimele focare ale unui incendiu în zona Băișoara, 150 de hectare fiind mistuite.

Invitat al serii de luni la Europa FM, istoricul Armand Goșu – specialist în spațiul ex-sovietic – a opinat că războiul din Ucraina (ajuns în cea dea- 34-a zi) este, în prezent, diferit față de momentul izbucnirii ostilităților.

Trupele ruse își consolidează prezența pe anumite aliniamente. Avansul pe alte sectoare de front a fost blocat. Forțele ucrainene au reușit primele contraofensive, îndepărtând invadatorii de unele centre urbane. Militarii ruși au fost împinși la 65-70 de kilometri față de Kiev.

Irpin, o suburbie a capitalei Ucrainei, a fost eliberat, anunță primarul localității.

Potrivit profesorului Armand Goșu, cele mai grele lupte se duc în continuare la Mariupol, port devastat după 3 săptămâni de asediu. Orașul se confruntă cu o catastrofă umanitară.

Peste 200.000 de locuitori au fugit din calea armelor. Coridoarele umanitare au fost deschise doar înspre Rusia.

În general, exodul civililor din orașele ucrainene bombardate de armata rusă a încetinit. Vicepremierul Irina Vereşciuc a deplâns ieri blocarea tuturor coridoarelor umanitare.
Autoritățile de la Kiev au primit avertismente că forţele de ocupație ar putea înscena provocări pe rutele planificate pentru evacuarea civililor.

Armand Goșu mai crede că marele dezgheț al primăverii va dezavantaja armata rusă, ale cărei tancuri se vor scufunda în noroi. În schimb, se crează un mediu perfect pentru rezistența ucraineană.

Noi negocieri față în față sunt programate, marți, la Istanbul. Delegațiile celor două tabere au ajuns, luni seară, în metropola din Turcia, o țară angajată în găsirea unei soluții de pace.

Ucraina a avertizat din start că nu va accepta concesii teritoriale.

Organizația Națiunilor Unite va căuta să obțină un armistițiu, trimițând un emisar la Moscova și Kiev. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns că războiul a făcut ca mii de oameni să moară fără sens și 10 milioane de ucraineni au fost strămutați, în principal femei și copii. Bombardamentele au distrus sistematic infrastructura esențială.

Citând surse, cotidianul american Wall Street Journal a relatat că oligarhul rus Roman Abramovici şi cel puţin doi negociatori ucraineni de rang înalt au prezentat simptome de otrăvire după o întrevedere avută, la începutul lunii, cu reprezentanți ai Moscovei.

Vizat de sancțiuni occidentale, miliardarul este implicat în tratative, făcând naveta între Moscova, Liov şi alte locuri în care se poartă discuții.

Simptomele otrăvirii ar fi fost înroşirea ochilor, o lăcrimare constantă şi dureroasă şi o jupuire a pielii pe faţă şi pe mâini.

Ucraina estimează pagubele provocate de război la jumătate de miliard de euro. De asemenea, anul agricol este compromis în multe regiuni. Războiul din Ucraina pune presiune pe economiile din regiune.

Aflat la București, comisarul european Paolo Gentiloni a opinat că statele comunitare se vor confrunta cu inflație și prețuri crescute. Totuși, nu se prefigurează o penurie a produselor alimentare.

Din acest an, România ar putea primi gaz lichefiat prin intermediul inter-conectorului Grecia-Bulgaria. Componentă importantă în planurile Europei de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti, conducta ar urma să se lege la gazoductul Trans Adriatic (TAP), întins pe 3.500 de kilometri şi care va transporta zăcăminte din Marea Caspica, extrase de azeri, prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică – până în Italia.

Rusia insistă că nu va accepta decât plata în ruble pentru gazele livrate în străinătate. Ca urmare a sancțiunilor economice impuse, moneda rusă s-a devalorizat semnificativ.
“Federaţia Rusă nu va face acte caritabile”, a transmis Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, fără a oferi alte detalii. Parlamentarul rus Ivan Abramov consideră că un refuz de la plata în ruble va atrage o oprire “fără echivoc” a livrărilor.

Șeful diplomației ruse acuză că țările din Occident, într-o “frenezie rusofobă”, practică un “banditism direct” împotriva Moscovei, confiscând proprietăţi private.
Potrivit lui Serghei Lavrov, Kremlinul nu va ceda “şantajului”.

Luni, după reuniunea şefilor de Guvern NATO din Europa de Sud-Est, premierul Nicolae Ciucă a spus că “Rusia este acum cea mai serioasă ameninţare pentru securitatea noastră comună”. “Avem nevoie de o apărare mai puternică pentru o descurajare mai eficientă”, a adăugat șeful guvernului de la București. Săptămâna trecută, NATO a decis formarea a 4 noi grupuri de luptă pe flancul estic. Unul dintre acestea va fi găzduit de România.

Aflată în derivă în apele teritoriale ale României, o mină maritimă de mici dimensiuni a fost dezamorsată, la aproximativ 70 de kilometri de poligonul Capu Midia.

Statul-Major al Forţelor Maritime Militare ale României a comunicat că, având la bord un grup de genişti-scafandri, vasul puitor “Viceamiral Constantin Bălescu”, s-a deplasat în zona respectivă. Misiunea forțelor navale a fost una în premieră.

Mina fusese remarcată pe luciul apel de pescadorul Olimpus, al cărui comandant a alertat autorităţile. Se crede că furtunile au rupt cablurile care ancorează minele în largul Ucrainei.
Pentru operațiuni de supraveghere și neutralizare, Italia va trimite două dragoare maritime care vor acţiona în Marea Neagră.

Novaia Gazeta, ultimul bastion al presei independente din Rusia, a anunțat că își suspendă activitatea până la încheierea războiului din Ucraina. Publicația a primit un al doilea avertisment din partea Roskomnadzor, autoritatea moscovită de supraveghere a presei. Kremlinul are o listă oficială cu organizațiile, canalele media și jurnaliștii pe care îi cataloghează drept „agenți străini”.

Novaia Gazeta este condusă de jurnalistul Dmitri Muratov, unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut.

De la momentul apariției, în anii 1990, publicația a criticat Kremlinul, 7 dintre jurnaliștii săi fiind asasinați.

Săptămâna viitoare, în România va începe distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către populație. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a repetat că tratament nu este unul preventiv și se administrează numai în cazul unui incident sau accident nuclear doar persoanelor tinere și gravidelor.

Autoritățile au comandat aproape 30 de milioane de tablete cu iodură de potasiu de la Antibiotice Iași. În aceste zile, ar urma să înceapă și o campanie de informare.

Ministrul Culturii a trimis Corpul de control la Teatrul Naţional Bucureşti, după ce duminică, în timpul unei conferințe, spectatorii au primit și o publicație de propagandă naționalistă și antisemită. Cazul va ajunge și în atenția Poliției, a spus ministrul Lucian Romașcanu, care consideră gestul “inacceptabil”.

De cealaltă parte, directorul interimar al Teatrului Național, Mircea Rusu, s-a scuzat și a adăugat că nu a știut că în sală s-a distribuit o publicație fără acordul instituției.

Conferința era susținută de regizorul Dan Puric, cunoscut militant politic de extremă dreaptă.

Recent, directorul TNB Mircea Rusu a fost criticat de unii actori pentru că s-a opus oricărui gest de solidaritate din partea instituției de cultură cu poporul ucrainean.

Deputatul Iulian Bulai cere sancționarea lui George Simion. Liderul AUR le-a tras de urechi, săptămâna trecută, într-o ședință parlamentară, pe alesul USR.

În februarie, pe când era dezbătută moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei, George Simion a urcat la tribună și l-au bruscat pe Virgil Popescu.

Gestul fără precedent a determinat înăsprirea regulamentului Camerei Deputaților, prin introducerea de sancțiuni împotriva agresorilor din Parlament. â

Pentru al cincilea an la rând, România a consemnat cele mai multe decese în accidente rutiere, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Anul trecut, pe șoselele din România s-au înregistrat 93 de victime la un milion de locuitori.

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean din Harghita face anchetă după un accidentul rutier în care au fost implicați trei polițiști activi și un rezervist. Unul dintre ei a murit. Cel aflat la volan consumase alcool.

Ministrul Transporturilor a criticat constructorul primului tronson al drumului expres Craiova-Piteşti. Potrivit lui Sorin Grindeanu, deși toate revendicările firmei au fost soluţionate de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, lucrările întârzie. Dacă în perioada următoare pe șantier nu va exista o mobilizare, autoritățile vor căuta o altă firmă care să finalizeze acest proiect, a avertizat ministrul.

Managerul Institutului bucureștean de Pneumoftiziologie reclamă, într-un mesaj online, că din cei 11 lei, cât este norma de hrană în spitale, trebuie asigurate trei mese pe zi. “Pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu, repetitiv, sărac în vitamine”, susţine Beatrice Mahler.

Pentru tentativă de fraudă, 8 liceeni au fost eliminați de la prima probă a simulării de Bacalaureat. Actuala generație de clase terminale este cea mai afectată de perturbările din procesul de învățământ cauzate de pandemie.

Subiectul despre genul liric le-a dat cele mai multe bătăi de cap elevilor de la simularea de limbă română a BAC-ului.

Autoritățile sanitare au raportat, luni, 1.950 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Ministrul Sănătății spune că răspândirea coronavirusului este încă una comunitară. Potrivit lui Alexandru Rafila, dacă situația o va cere, se vor lua măsuri suplimentare pentru gestionarea pandemiei.

Alte 8 decese au fost asociate Covid în România. Numărul pacienților spitalizați a crescut cu aproape 100, la mai mult de 2.800. 400 dintre aceștia sunt la Terapie Intensivă.

În Spania, a fost eliminată carantina pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Medicii de familie vor decide izolarea, doar pentru cazurile grave. Statul iberic a ajuns la o rată de imunizare de 90% și va trata cazurile precum simple răceli. Masca de protecție mai este obligatorie doar în spațiile închise.

Milioane de locuitori din estul metropolei chineze Shanghai au petrecut prima zi închişi în propriile locuinţe, aşteptând să fie testaţi, în contextul în care autorităţile încearcă să controleze un focar de infecţie cu SARS-CoV-2. În jumătatea vestică, oamenii au golit rafturile magazinelor, în contextul în care, spre sfârşitul acestei săptămâni, urmează să fie şi ei carantinați.

În Afganistan, regimul taliban a decis să oblige funcţionarii guvernamentali să poarte barbă. Aspectul estetic va deveni, alături de îmbrăcăminte, criteriu de prezentare la serviciu, a decis Ministerul pentru prevenirea viciului şi propagarea virtuţii de la Kabul. Rugăciunea de cinci ori pe zi este, de asemenea, obligatorie.

Fostul șef al Corpului de control de la Ministerul Sănătăţii este urmărit penal de procurorii anticorupţie. Constantin Dina este suspectat că la un concurs organizat de instituție i-ar fi transmis unuia dintre candidaţi o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă.

După ce procurorii DNA au intrat “pe fir”, intervievarea candidatului nu a mai avut loc.

Fostul președinte Traian Băsescu și familia sa au la dispoziție două luni pentru a se muta din vila de protocol de care beneficiază gratuit. Termenul curge de la data de 23 martie, când Instanța Supremă a decis definitv că fostul președinte, în prezent europarlamentar,  a colaborat cu poliția politică a regimului ceaușist.

Potrivit arhivelor, în tinerețe, Traian Băsescu a dat note informative care au împiedicat un coleg de la Institutul de Marină să plece din țară.

După pronunțarea sentinței, fostul președinte a reacționat printr-un mesaj scurt, în care a anunțat că se va adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Surse politice au relatat, săptămâna trecută, că Traian Băsescu a fost spitalizat în străinătate pentru scurt timp, din cauza unui infract suferit.

Muzeul Amintirilor din Comunism se va deschide, vineri, la Braşov.

Povestea vieţii de zi cu zi a românilor care au trăit în deceniile de după Al Doilea Război Mondial şi până în 1989 va fi spusă de peste 100 de exponate. Colecţia include fotografii, obiecte şi mărturii care surprind latura personală şi completează datele istorice despre România sub regimul comunist.

Preţul biletelor va fi de 35 de lei pentru adulţi şi 25 de lei pentru elevi /studenţi / pensionari.

Arbitrul Ovidiu Hațegan se recuperează după un infarct suferit duminică, fiind operat de urgență la Timișoara.

Pacientul a ajuns în stare gravă, potrivit medicilor.

În vârstă de 41 de ani, Ovidiu Hațegan s-a simțit rău după un antrenament și s-a dus singur la spital.

În actualul sezon, arbitrul român a condus 6 meciuri din grupele Champions League.

Naționala de fotbal a efectuat, luni seară, antrenamentul oficial dinaintea amicalului cu selecționata Israelului.

Meciul se va disputa marți, de la ora 20 și 45 de minute, pe stadionul din Netanya.

Căpitanul Vlad Chiricheș le-a cerut colegilor mai tineri dăruire pe teren și dorința de victorie.

Vinerea trecută, în meciul de debut al selecționerului Edward Iordănescu, tricolorii au fost învinși, pe teren propriu, de greci, cu 1-0.

Incidentul de pe scena galei Oscar a atras valuri de reacții.

În majoritate, internauții condamnă actul de violență comis de actorul Will Smith, care l-a pocnit de comicul Chris Rock pentru un comentariu deplasat făcut la adresa soției sale și a alopeciei de care aceasta suferă.

Scena a umbrit seara festivă și triumful filmelor câștigătoare, inclusiv al lui Will Smith în cursa pentru rol principal masculin.

Actorul a cerut scuze Academiei americane de film, care într-un mesaj pe Twitter condamnase “violența sub orice formă”.

În decembrie anul trecut, s-a viralizat online o petiție a celor care considerau că Will Smith și Jada Pinkett Smith încearcă cu tot dinadinsul să apară în presă, inclusiv prin amănunte despre viața intimă.

În Africa, sute de congolezi au fugit în Uganda vecină din cauza atacurilor comise de rebeli asupra locuinţelor lor. Inclusiv o bază militară a armatei congoleze a fost atacată.

Martorii au transmis că se duc lupte grele între rebeli şi forţele guvernamentale.

Vremea va fi în general frumoasă și va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă în aproape toată țara. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară în nordul extrem al teritoriului însă probabilitatea pentru ploi va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, dar trecător și în nord-vestul și sudul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 15 și 23 de grade.

La București, Vremea va deveni deosebit de caldă pentru sfârșitul lunii martie. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 23 de grade.

În zonele de munte, vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în masivele nordice mai ales din orele serii când vor fi condiții pentru precipitații slabe, sub formă de ploaie și lapoviță. Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu unele intensificări pe creste.