Confidenţialitate

INFOMANIA • 29 aprilie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aproape 300 de polițiști vor fi mobilizați pe litoral în acest sfârșit de săptămână, unde sărbătoarea de 1 mai deschide sezonul estival. Aproape 30.000 de turiști sunt așteptați la malul mării.

Peste 100 de hoteluri și-au deschis porțile, gradul de ocupare a locurilor de cazare fiind de 80%.

Mamaia și Costinești sunt cele mai căutate stațiuni, în special de tineri. Atracții sunt, anul acesta, un festival de muzică electronică și altul de rock.

Polițiștii vor veghea la buna desfășurare a evenimentelor și pentru prevenirea traficului și consumului de droguri

La rândul lor, agenții rutieri vor efectua controale inopinate în trafic.

Asociațiile patronale din turismul de pe litoral au obținut o victorie. Guvernul a emis, joi, Ordonanța de urgență prin care plajele, lărgite anul trecut, să le fie închiriate, în această vară, operatorilor din vecinătatea acestor noi suprafețe de nisip.

Se evită astfel scandalurile din vara trecută când turiștii erau revoltați pentru că nu puteau avea șezlonguri și umbrele pe țărmul mării.

Ordonanța va fi valabilă doar în această vară. Actul normativ este dedicat unui număr de aproape 200 de operatori care au plaje închiriate în Mamaia și Mamaia Nord.

Alte două cazuri suspecte de hepatită severă cu origine necunoscută sunt monitorizate în România, la copii cu vârste de 8 luni şi de 10 ani. Potrivit ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, pacienții primesc îngrijiri medicale şi se aşteaptă rezultate ale analizelor amănunțite.

Cât privește primul caz de hepatită fulminantă din România, fetița de 5 ani nu răspunde la tratament, iar medicii iau în calcul un transplant de ficat de la mama acesteia.

La nivel mondial, s-au înregistrat aproape 200 de cazuri de hepatită severă acută, care nu au ca sursă vreunul dintre virusurile hepatice existente în istoricul medicinei. O posibilă cauză ar fi un adenovirus, a precizat Centrului european pentru prevenirea bolilor, dar investigațiile continuă.

Parchetul European cercetează, pentru prima dată, presupuse fraude cu fonduri comunitare comise în România. Prejudiciul depășește 3 milioane de euro.

Surse judiciare spun că în vizorul anchetatorilor este afaceristul Cătălin Hideg. Firma acestuia a accesat sume pentru construcția unui centru medical din Călugăreni. Schema de fraudă a avut o dimensiune transfrontalieră, deoarece beneficiarul a folosit, prin intermediari, companii cu sediul în Spania, Portugalia și Cipru.

Zeci de percheziții s-au făcut la București și în județele Ilfov și Giurgiu.

Același Cătălin Hideg este vizat de o anchetă a Direcției Anticorupție. În 2020, când a izbucnit pandemia așadar, acesta ar fi mituit funcționari publici pentru ca statul să cumpere de la el măşti sanitare. Paguba a fost estimată la 50 de milioane lei.

Planul coaliției de a modifica legea achizițiilor publice stârnește nemulțumiri. Simplificarea procedurilor ar permite ca autoritățile locale să cheltuiască fără licitație sume mai mari din Planul Național de Redresare.

Actualul plafon impus ar urma să crească de peste zece ori, până la un milion de euro.

Din opoziție, Uniunea Salvați România amenință că se va adresa Curții Constituționale.

La rândul său, societatea civilă consideră că noua legislație va încuraja plăți către clientela și firmele de casa ale politicienilor din teritoriu, potrivit TVR.

Pe fondul războiului din Ucraina, premierii României și Bulgariei discută vineri, la București, despre nevoia urgentă de a îmbunătăți navigația pe Dunăre.

La întrevedere va participa și comisarul european pentru Transporturi. Uniunea Europeană a aprobat încă din 2014 un proiect de îmbunătățire a navigației pe fluviu, însă el a fost blocat până la începutul acestui an.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, joi seară, că Romgaz va semna, săptămâna viitoare, contractul prin care va achiziționa participația pe care compania americană ExxonMobil o deține în perimetrul Neptun din Marea Neagră.

Estimată la un miliard de euro, tranzacția va facilita adoptarea legii offshore. Documentul va stabili noul cadru fiscal pentru explorarea gazelor din larg.

Romgaz va deveni partener al OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

Ungaria a confirmat că va plăti în ruble importurile de gaz rusesc, așa cum a cerut Kremlinul. Budapesta este prima cancelarie care sparge unitatea blocului comunitar în fața a ceea ce Bruxellesul numește un șantaj energetic al Moscovei.

Un embargo asupra petrolului şi gazelor din Rusia ar împinge cea mai mare parte a Europei de Est într-o nouă recesiune, avertizează experții austrieci de la Vienna Institute of International Economic Studies, citați de Financial Times.

Inflaţia, aflată deja la maxime pe mai mulţi ani în multe ţări, se va in­ten­sifica puternic.

Întrucât Ungaria este acut vulnerabilă din punct de vedere energetic, premierul Viktor Orban se numără printre cei mai fermi oponenți ai sancţiunilor la adresa Moscovei.

O altă ţară ameninţată este Serbia.

În schimb, țara cu cea mai redusă expunere este Slovenia, a cărei economie este strâns legată de cele ale Germaniei, Austriei şi Italiei, deşi chiar şi aceasta ar consemna o încetinire a creştere în eventualitatea unui embargo.

Deşi costurile cu refugiaţii ucraineni pun presiune pe economiile europene, mulţi dintre aceştia şi-ar putea găsi rapid de lucru, reducând criza de forţă de muncă din regiune.

Războiul va costa economia Ucrainei până la jumătate din PIB în acest an, potrivit proiecţiilor. Rusia va suferi, la rândul său, o recesiune profundă ca urmare a sancţiunilor occidentale.

Pe frontul de război izbucnit în urmă cu 65 de zile, luptele au continuat. Armata lui Vladimir Putin îşi concentrează eforturile în estul separatist al Ucrainei.

Unele surse spun că Moscova a început să recruteze mercenari din Libia. Anterior, câteva mii de sirieri ar fi fost mobilizați de Rusia pe frontul de război din Ucraina.

Ministrul Apărării de la Kiev a avertizat că urmează câteva săptămâni “extrem de dificile”.

Procurorul general al Ucrainei a anunțat că au fost identificați 10 suspecți pentru masacrul de la Bucea, unde sute de cadavre au fost descoperite. Irina Venediktova a publicat pe Facebook numele și gradele militare ale celor 10, împreună cu fotografiile acestora.

Aflat în Ucraina joi, secretarul general al Organizației Naţiunilor Unite a vizitat oraşul Bucea, scenă a atrocităților comise de trupele ruse.

“Civilii au plătit preţul suprem pentru un război de care nu se fac vinovați”, a declarat Antonio Guterres, în opinia căruia războiul este inacceptabil în secolul XXI.

În timp ce oficialul ONU se întâlnea cu președintele Volodimir Zenenki, capitala Kiev a a fost atacată cu rachete.

Anterior, autorităţile ucrainene îi ceruseră lui Antonio Guterres să garanteze evacuarea în siguranţă a civililor din Mariupol. În subteranul oțelăriei Azovstal, se adăpostesc peste 600 de răniţi. Un comandant ucrainean anunță că – printre aceștia – sunt și mulți civili care nu vor supraviețui.

Preşedintele american a cerut Congresului să deblocheze un ajutor suplimentar pentru Ucraina în valoare de 33 de miliarde de dolari, din care 20 de miliarde vor reprezenta sprijin militar. Joe Biden a admis că pachetul este costisitor, dar Statele Unite nu pot ”să stea deoparte” în faţa ”atrocităţilor şi agresiunii” Rusiei. Liderul de la Washington a respins acuzaţia Moscovei că NATO duce un război prin interpuşi în Ucraina.

Cameră inferioară a Parlamentului Germaniei, Bundestagul a aprobat cu o majoritate covârșitoare, joi, o petiţie de sprijin pentru Ucraina, care susţine acordarea de armament, inclusiv arme grele, cu scopul de a reprima atacurile ruseşti. Decizia a fost susţinută atât de cele trei partide din coaliţia de guvernământ de la Berlin, cât și de opoziţia conservatoare.

De cealaltă parte, Rusia a avertizat din nou că fiecare armă trimisă în Ucraina pune în pericol securitatea continentului, după cum a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Finlanda și Suedia vor putea adera rapid la Alianța Nord-Atlantică dacă vor dori acest lucru. Până acum, cele două țări nordice au preferat neutralitatea. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că – din momentul eventualei cereri – aliații vor căuta o cale să protejeze Finlanda și Suedia până la finalizarea procesului de aderare.

La turneul de tenis de la Madrid, Simona Halep (21 WTA) o va întâlni pe iberica Paula Badosa (2 WTA) în turul secund. Partida se va disputa mâine.

În runda inaugurală, românca a trecut de chinezoaica Shuai Zhang (39 WTA), marcând cu o victorie revenirea în circuit după câteva săptămâni în care a fost ținută pe tușă de o mai veche accidentare la coapsă.

Într-un interviu acordat recent presei din Spania, Paula Badosa declarase că o confruntare cu Simona Halep ar fi un „meci de vis” pentru ea.

În schimb, Sorana Cîrstea și Irina Begu a fost eliminate din competiția găzduită de capitala Spaniei.

Nici belarusa Arina Sabalenka, campioană la Madrid în 2021, nu a trecut de runda inaugurală.

Federația Română de Handbal are un nou președinte. Constantin Din a câștigat alegerile interne cu o majoritate covârșitoare a voturilor. Contracandidat i-a fost Alexandru Dedu, cel care a condus forul handbalistic în ultimii 8 ani. Constantin Din este absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti şi a fost arbitru internațional.

Vremea va fi rece pentru sfârşitul lunii aprilie în Moldova, iar în rest valorile termice diurne vor fi în creştere uşoarã faţã de ziua precedentã şi se vor apropia de mediile climatologic specifice perioadei. Cerul va fi temporar noros şi vor fi averse, în general slabe, local în zonele de deal şi munte, precum şi în estul şi sud-estul ţãrii şi pe arii restrânse în rest. La munte, la peste 1800 m altitudine, se vor semnala şi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în Carpaţii Orientali şi în Muntenia. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 12 şi 20 de grade.

La București, cerul va avea înnorãri temporare, iar trecãtor va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificãri, în special dupã-amiaza şi seara. Temperatura maximã va fi de 19….20 de grade.

În zonele de munte, cerul va avea înnorãri. Local, vor fi averse, în general slabe, ziua în toate masivele, iar noaptea cu precãdere în cele sud-vestice. Vor fi ploi, însã la altitudini de peste 1800 m, se vor semnala şi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în Carpaţii Orientali. Regimul termic nu va varia semnificativ.