Confidenţialitate

INFOMANIA • 28 iunie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-un interviu pentru Europa FM, șeful Armatei a declarat că Delta Dunării este un loc sigur pentru vacanțe.

Potrivit generalului Daniel Petrescu, întreg flancul estic este în alertă din cauza invaziei ruse în Ucraina.
Situația este monitorizată în permanență în regiune. Misiuni de vigilență sunt organizate zilnic, iar până acum nu au fost consemnate incidente.

Pentru a nu amplifica tensiunile și mai mult, navele Alianței Nord-Atlantice s-au retras din Marea Neagră.

“Posibilitatea unui atac este puțin probabilă, dar nu poate fi exclusă”, ne-a mai spus șeful Statului Major al Apărării.

Daniel Petrescu a ținut să sublinieze că războiul din Ucraina a arătat că România poate conta pe aliații din NATO.

Cât privește propriile dotări, cam jumătate sunt încă de proveniență sovietică. Restul sunt unele moderne.

Lista de priorități include continuarea înzestrării cu echipamente noi, servicii de mentenanță, dar și salarizarea angajaților.

Potrivit șefului Armatei, resurse financiare sunt, dar acestea au venit după o perioadă lungă de subfinanțare a acestui domeniu.

În ceea ce privește dotarea Forțelor Navale, cea mai slabă dintre toate Forțele Armatei, generalul Daniel Petrescu ne-a spus că partea franceză, care a câștigat, în trecut, contractul pentru construirea de corvete, a cerut un nou răgaz pentru un răspuns final.

O lege de pregătire a populației pentru serviciul militar voluntar este în circuitul de avizare. România trebuie să aibă, pe lângă cei 76 de mii de militari, și cetățeni instruiți.

Alianța Nord-Atlantică își va spori semnificativ forța de reacție rapidă, de la 40.000, la peste 300.000 de soldați, a declarat secretarul general, Jens Stoltenberg. Nivelul de reacție va fi redus la cel mult 30 de zile.

O decizie care va fi parafată la summitul de la Madrid, care începe marți și la care România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Rusia ar urma să fie declarată “o ameninţare directă” la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli.

Preşedintele rus intenţionează să participe la summitul G20 din noiembrie, găzduit de insula indoneziană Bali. Izolat de occidentali, Vladimir Putin a primit o invitaţie oficială la discuții.

Reuniți în Bavaria, liderii G7 s-au angajat să își continue sprijinul pentru Ucraina.

Într-un semn de unitate, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Japonia au promis că vor spori presiunile asupra Kremlinului.

La cererea Ucrainei, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite se reunește de urgenţă după ce armata rusă a lovit cu rachete un centru comercial din orașul industrial Kremenciuk, situat pe malul râului Nipru, relativ departe de linia frontului de război din Donbas.

La momentul atacului, în incintă se aflau în jur de o mie de persoane.

Un bilanț actualizat de autorități indică 16 morți. Alți 60 de răniți sunt spitalizați. Tavanul mall-ului s-a prăbușit peste victime.

Președintele ucrainean a spus că nu există vreo justificare pentru atacarea unui obiectiv civil. Potrivit lui Volodimir Zelenski, atacurile Rusiei pot fi respinse cu arme mai puternice, reluând un apel în acest sens către aliații ociidentali.

Denunțând o nouă crimă de război, premierul ucrainean Denis Shmîhal a cerut pedepsirea Rusiei cu noi sancțiuni economice.

Între timp, Moscova a ratat termenul limită de plată a dobânzii pentru datoria suverană în valută. Cu alte cuvinte, Rusia se află, practic, în incapacitate de plată (“default”).

Kremlinul susține că a trimis 100 de milioane de dolari către deţinătorii de obligaţiuni, însă, urmare a sancţiunilor occidentale, a fost imposibilă finalizarea transferului de bani.

La summitul Alianței Nord-Atlantice de la Madrid, marți este programată o nouă discuție între Turcia, pe de o parte, și Finlada și Suedia, de cealaltă parte. Ankara se opune aderării celor două state scandinave la NATO, acuzându-le că sprijină terorismul.

Helsinki și Stockholm s-au opus, în timp, extrădării unor opozanți ai autoritarului președinte turc, Recep Erdogan.

În condițiile unui absenteism record, rata de promovare la Bacalaureat a fost de 73% la sesiunea de vară, cea mai ridicată din ultimii 10 ani. Fruntaș a fost județul Cluj, cu o promovabilitate de 85%.

La polul opus se află Ilfovul, unde n-au trecut examenul nici jumătate din candidați.

La nivel național, s-au înregistrat 162 de medii de 10, dintre care 30 la București. În schimb, au fost 8 județe fără vreo medie de 10.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că, din cauza pandemiei, materia de examen a fost simplificată, fiind eliminat conținut predat în perioada în care școlile au fost închise.

Nemulțumiții au putut depune contestații. Afişarea notelor finale este prevăzută pentru 1 iulie.

În premieră, în județul Călărași a fost introdusă corectarea digitalizată a lucrărilor. Concluziile vor fi cunoscute în perioada următoare.

De la sesiunea de vară a examenului au lipsit peste 40.000 de absolvenți de liceu.

Vicepremierul Sorin Grindeanu a fost numit interimar la Ministerul Agriculturii. Postul a rămas vacant, săptămâna trecută, după demisia intempestivă a lui Adrian Chesnoiu.

Social-democratul este acuzat de implicare în trucarea unui concurs pentru posturi în Minister. Procurorii anticorupție au cerut încuviințare să îl urmărească penal. Comisia juridică a Camerei Deputaților a dat undă verde într-o ședință cu ușile închise.

Marți, este programat votul în plen.

Preşedintele Klaus Iohannis a luat act de demisia lui Adrian Chesnoiu şi a încuviințat interimatul lui Sorin Grindeanu, care este și ministru al Transporturilor în guvernul condus de liberalul Nicolae Ciucă.

Liderul PSD a spus că sunt “vreo cinci sau şase variante” de înlocuitor.

Potrivit lui Marcel Ciolacu printre numele luate în calcul se numără și cel al lui Petre Daea, care a mai condus Agricultura, un mandat în care s-a făcut remarcat mai ales prin vorbele sale de duh.

Opoziția acuză coaliția că boicotează dezbaterea moţiunii depuse împotriva ministrului Energiei.

Virgil Popescu nu a putut participa la ședința programată luni, invocând că este plecat la Luxemburg, pentru o întâlnire cu omologii din Uniunea Europeană.

Potrivit USR, liberalii și social-democrații au refuzat reprogramarea ședinței.

În aceste condiții, moţiunea “are şanse minime să fie dezbătută în această sesiune parlamentară”.

Primarul localității argeșene Călineşti a fost reţinut, luni, sub acuzația că i-a pretins, în mod repetat, favoruri sexuale unei tinere pentru a o angaja la cabinetul său.

Tatăl fetei a dat publicității o înregistrare audio care l-ar incrimina pe Mihai Georgescu.

Filiala PNL Argeş va strânge semnături necesare organizării unui referendum pentru demiterea edilului.

Mihai Georgescu respinge acuzația și se declară un “familist convins”.

Ministerul de Interne a anunțat că fugarul Paul Lambrino, nepot al regelui Carol al II-lea, a fost prins în Franța, la Paris.

România va începe procedurile de extrădare a prințului.

La sfârșitul anului 2020, după ce a fost condamnat în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, Paul al României a dispărut și a fost dat în urmărire internațională.

În același dosar, Instanța Supremă l-a condamnat pe afaceristul Remus Truică la 7 ani închisoare cu executare.

Instanța Supremă a decis rejudecarea dosarului în care Darius Vâlcov, fost ministru social-democrat de Finanţe, este acuzat trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare ilegale.

În 2009, pe când era primar de Slatina, acesta a fost corupt de un afacerist. În schimbul unei mite de peste 6 milioane de lei, edilul a încredințat contracte publice, susțin procurorii anticorupție.

Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 26 septembrie.

În Republica Moldova, fostul președinte Igor Dodon a fost pus sub învinuire într-un nou dosar. Socialistul este bănuit că în 2008, pe când era ministru al Economiei, a încheiat un contract de cumpărare de energie dezavantajos pentru compania de stat.

Prejudiciul este estimat de procurorii moldoveni la 12 milioane de dolari.

Apropiații lui Igor Dodon, care mai este anchetat și pentru îmbogățire ilicită și trădare de patrie, susțin că acesta este o victimă politică a regimului condus de președinta Maia Sandu.

Prefectul de Maramureș a ordonat Gărzii de Mediu să monteze un aparat de monitorizare a calității aerului în localitatea Satu Nou de Sus, ai cărei localnici acuză o societate care deține o haldă de steril că poluează frecvent zona.

Recent, oamenii au reclamat că nu mai văd soarele din cauza norilor de praf roșiatic. Dacă va fi găsită vinovată, firma riscă amenzi.

De săptămâna aceasta, începe distribuția pastilelor cu iod în România. Statul oferă aceste pilule prin intermediul farmaciilor, în baza unei rețete de la medicul de familie.

Pastilele vor fi folosite doar în caz de incident nuclear și sunt destinate doar copiilor și adulților cu vârste de până în 40 de ani.

În raportul săptămânal, autoritățile sanitare susțin că România a consemnat aproape 4.000 de cazuri cazuri noi de SARS-CoV-2.

13 decese au fost asociate Covid săptămâna trecută.

Fiscul a atenţioneat contribuabilii despre emailuri false transmise în numele instituţiei, prin care sunt înştiinţaţi că au plăţi restante.

Cei vizați de această schemă a hackerilor sunt sfătuiți să nu deschidă mesajele respective.

Coaliția de guvernământ analizează majorarea impozitelor pentru jocurile de noroc și a TVA-ului pentru băuturile carbogazoase cu zahăr.

Liberalii se opun în schimb, așa-numitei taxe de solidaritate pentru marile companii, solicitată cu insistență de partenerii social-democrați.

În aceste condiții, PSD cere un impozit mai mare pentru dividende.

Dobânzile au început săptămâna în creștere. Indicele ROBOR la 3 luni a urcat, luni, aproape de 6,3%. Nivelul este similar cu cel din decembrie 2012.

Valoarea indicelui s-a dublat în ultima jumătate de an.

Evoluția ROBOR este influențată de Banca Națională, care – din dorința de a tempera inflația – a majorat de 4 ori, în ultimul an, dobânda de politică monetară.

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit la Palatul Victoria, luni, pe înotătorul David Popovici, despre care a spus că este “purtătorul de stindard al generaţiei sale”.

Dublul campion mondial va fi premiat cu un milion de lei din Fondul de rezervă. Hotărâre a fost adoptată de Guvern.

David Popovici va fi decorat de președintele Klaus Iohannis.

Pentru acoperirea deficitului de personal, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență scoate la concurs peste 1.500 de posturi.

IGSU caută o mie de șoferi pentru echipele sale de intervenție.

Ministerul Transporturilor a primit 6 oferte pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva, în lungime de 9 kilometri.

Pentru acest proiect de infrastructură, cu o valoare maximă estimată de 2,6 miliarde lei s-au arătat interesate firme din România, Grecia şi Turcia.

Cel puţin 10 persoane au murit şi alte 250 au fost rănite într-un accident produs în portul iordanian Aqaba.

O cisternă plină cu gaz toxic a căzut în timp ce era ridicată de o macara pe o navă, provocând o explozie şi apoi o scurgere de gaz toxic.

Autoritățile au făcut apel la cetăţenii din Aqaba să nu se adune în faţa spitalelor, pentru a nu îngreuna munca paramedicilor.

Qatarul va găzdui, în zilele următoare, negocieri indirecte între Iran şi Statele Unite ale Americii pe tema programului nuclear al Teheranului.

Relațiile diplomatice dintre cele două părți au înghețat cât timp la Casa Albă s-a aflat republicanul Donald Trump, care a acuzat Iranul că își continuă nestingherit activitățile nucleare, ceea ce preocupă comunitatea internațională.

Sudanul a acuzat Etiopia de executarea a şapte militari şi unui civil luaţi prizonieri. Guvernul de la Khartoum a ameninţat să riposteze acestui act, pe care l-a numit “laş”.

Cele două state africane îşi dispută terenuri fertile de la frontiera comună.

Simona Halep, Gabriela Ruse, Mihaela Buzărnescu, Irina Bara și Ana Bogdan debutează, marți, la Wimbledon.

Luni, Sorana Cîrstea s-a calificat în runda a doua a Grand Slamului de pe pe iarba londoneză, trecând de sârboaica Aleksandra Krunic, iar Irina Begu a eliminat-o pe georgianca Ekaterine Gorgodze.

Federația de Fotbal a pus în vânzare biletele pentru Supercupa României, dintre CFR Cluj şi Sepsi OSK. Cu prețuri între 25 și 50 de lei, tichetele pot fi cumpărate online.

Copiii sub 14 ani vor avea acces gratuit la acest meci, programat pe 9 iulie la Arad și care va da startul startul noului sezon fotbalistic autohton.

Naționala de rugby a României se pregătește de meciul cu Italia, programat vineri pe Stadionul Arcul de Triumf.

Prezența “stejarilor” la Cupa Mondială din Franța, de anul viitor, a fost consfințită de forul internațional de rugby, care a respins un ultim apel al Spaniei. Ibericii au fost descalificați pentru că au folosit un jucător care nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate.

Prima adversară a României la Mondial va fi Irlanda, pe 9 septembrie.

Echipa feminină de handbal CSM Bucureşti a primit wild card pentru Liga Campionilor.

“Tigroaicele” vor evolua pentru al optulea sezon consecutiv în cea mai importantă competiţie intercluburi la nivel european.

Naţionala de baschet se pregătește pentru meciul de la Timişoara cu selecționata Luxemburgului din precalificările pentru FIBA EuroBasket.

Pentru a putea încuraja “vulturii” în număr cât mai mare, publicul va avea acces gratuit, joi, în Sala Olimpia.

Confruntată cu un val de caniculă, Japonia se teme de o penurie de electricitate. Autorităţile nipone au cerut populației să își limiteze consumul.

Pentru prima dată în ultimele 7 decenii, sezonul ploios s-a încheiat cu 3 săptămâni mai devreme în arhipelag.

În România, vremea va fi călduroasă, pe alocuri caniculară în regiunile vestice și sud-vestice, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. În sudul și sud-estul țării, precum și la munte cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și pe alocuri ploi de scurtă durată și descărcări electrice. În restul terioriului cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 de grade pe litoral și 35…36 de grade în Câmpia de Vest.

La București, vremea se va menține călduroasă. Cerul va fi variabil, iar trecător vor fi posibile ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 31…32 de grade.

În zonele de munte, vremea va continua să încălzească. Cerul va fi variabil, cu înnorări îndeosebi după-amiaza și seara, când local vor fi ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată asociate ploilor.

Pe litoral, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și noaptea, când vor fi condiții pentru ploi de scurtă durată, posibil însoțite și de descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 28 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 și 23 de grade.