Confidenţialitate

INFOMANIA • 24 noiembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

5 persoane au ajuns la spital după un ce incendiu a izbucnit, miercuri seară, o fabrica de mezeluri de la marginea Timişoarei.

Muncitorii s-au intoxicat cu fum. Alți aproape 170 de angajaţi au părăsit incinta în siguranţă.

Numeroase echipaje de pompieri au intervenit la fața locului. Cauzele incendiului sunt investigate.

Parlamentul a adoptat ordonanţa de urgenţă a Guvernului care plafonează tarifele la electricitate. Prețul maximal de 1,3 lei/kWh se aplică pentru toţi consumatorii, indiferent de nivelul de consum.

Pentru clienții cu un consum lunar mai mic de 255 KWh se aplică actualele planuri tarifare. Ordonanţa devenită lege așteaptă acum semnătura președintelui Klaus Iohannis.

Clienții non-casnici vor beneficia de un tarif plafonat la 1 leu/kWh, pentru 85% din consumul realizat, iar restul de 15% va fi facturat cu cel mult 1,3 lei/kWh.

Factura va fi calculată în baza index-ului transmis. În lipsa acestuia, furnizorul va face o medie a consumului pe ultimele 3 luni.

Pentru gaze, au rămas nemodificate tarifele plafonate la maxim 0,31 lei/kWh (aplicabil consumatorilor casnici) și la 0,37 lei/kWh (pentru non-casnici).

Electricitatea a fost întreruptă în cea mai mare parte a Republicii Moldova, inclusiv în capitala Chişinău, ca urmare a unui nou val de atacuri ruseşti cu rachete asupra Ucrainei.

Rețeaua electrică a celor două țări este interconectată.

Echipe ale Moldelectrica lucrau, miercuri seară, pentru remedierea avariilor.

Președinta Maia Sandu a reluat criticile la adresa Rusiei invadatoare, ale cărei bombardamente continuă să facă victime în Ucraina. 4 oameni au murit și peste 30 au fost răniți, miercuri, la Kiev.

Alertele de raid aerian au răsunat în toate regiunile Ucrainei. Rușii au lansat zeci de rachete de croazieră, cele mai multe fiind distruse de antiaeriana ucraineană.

Intervenţiile angajaților Ukrenergo la instalațiile avariate sunt îngreunate de ger şi de ploile îngheţate.

Președintele Volodimir Zelenski a denunţat atacul cu rachetă asupra maternităţii din Vilniansk, în urma căruia un bebeluş a fost ucis.

La cererea Kievului, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite s-a reunit de urgență.

De la începutul invaziei ruse, peste 700 de atacuri au vizat instituţii de sănătate ucrainene, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care a acuzat ”o încălcare evidentă” a drepturilor omului.

Autoritățile ucrainene vor crea mii de centre speciale pentru civilii care au nevoie de provizii şi de servicii de bază pe timpul iernii, precum apă, căldură, medicamente, servicii de internet şi de telefonie mobilă. Serviciile vor fi furnizate gratuit şi fără întrerupere.

“Dacă vor avea loc din nou atacuri masive ale Rusiei şi este clar că energia electrică nu va fi restabilită timp de câteva ore, centrele de invincibilitate vor intra în acţiune cu toate serviciile cheie. Trebuie să fim cu toţii pregătiţi pentru orice scenariu, având în vedere modul în care teroriştii luptă împotriva poporului nostru şi ceea ce încearcă să facă”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Uniunea Europeană a decis să transfere Ucrainei 2,5 miliarde de euro, în cadrul asistenţei macroeconomice pentru acoperirea nevoilor curente.

“Vom continua să susţinem Ucraina cât va fi necesar”, a transmis șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, administraţia SUA va începe să transfere Ucrainei o primă tranșă de 400 de milioane de dolari din cadrul planului de asistenţă financiară în valoare de 4,5 miliarde de dolari.

Centrala nucleară Zaporojie a pierdut din nou, miercuri, accesul la electricitate externă şi se bazează pe generatoare diesel de urgenţă, a precizat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, care avertizează asupra “situaţiei din ce în ce mai precară şi provocatoare în privinţa siguranţei”.

Institutul american pentru studiul războaielor (ISW) avertizează că rușii ar pregăti un atac sub steag fals în regiunea Belgorod, probabil pentru a ridica nivelul de susținere al populației pentru invazia în Ucraina.

Totodată, presa rusă răspândește zvonuri legate de evacuarea nordului Peninsulei Crimeea.

Cu o largă majoritate, Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluţie prin care declară Rusia drept stat care sponsorizează terorismului. Actul condamnă atacurile deliberate şi atrocităţile comise împotriva populaţiei civile din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile a ţării şi alte încălcări grave ale drepturilor omului şi ale altor legislaţii umanitare.

Legislativul European le cere statelor comunitare să izoleze în continuare regimul de la Moscova pe plan internaţional şi să înăsprească sancţiunile împotriva acestuia.

Miercuri seară, pagina de internet a Parlamentului European a fost ținta unui atac cibernetic “sofisticat”, atribuit hackerilor ruși.

În tot acest timp, tot mai mulți cetățeni ruși cer azil politic în România, invocând că viața le este amenințată în țara natală.

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai mult de 40 de solicitări.

Doar un sfert au primit răspuns favorabil, după ce au fost verificați de serviciile de informații.

Luna viitoare, Spania va trimite în România, cel puţin 130 de militari şi 8 aeronave de luptă de tip F-18, pentru a consolida flancul estic al Alianței Nord-Atlantice și pentru a desfăşura operaţiuni în Marea Neagră.

Mutarea a fost convenită miercuri, la ședința comună a guvernelor celor două țări, găzduită de Castellon de la Plana și prezidată de premierii Pedro Sánchez şi Nicolae Ciucă.

Cei doi au convenit și analiza, într-un grup de lucru, a problemei dublei cetățenii. La momentul actual, persoanele care solicită cetățenie spaniolă sunt obligate să renunțe la cea a țării natale.

La București, Parlamentul a adoptat legea care le permite străinilor căsătoriţi de cel puţin 10 ani cu români să poată obține cetățenie. Proiectul de lege va fi trimis pentru promulgare la Administrația Prezidențială.

La întâlnirea avută cu omologul austriac miercuri, ministrul Internelor a prezentat date actualizate despre gestionarea provocărilor migraţioniste.

Lucian Bode i-a explicat lui Gerhard Karner că aderarea României la Spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre. Oficialul de la Viena s-a pronunţat, de mai multe ori, împotriva extinderii zonei de liberă circulație.

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat că va susține aderarea Croației, dar s-ar putea opune prin veto candidaturii comune a României și Bulgariei.

În aceste condiții, președintele Klaus Iohannis nu exclude ca o decizie să fie, de fapt, amânată. “Nu este util pentru nimeni să forțăm un vot [la 8 decembrie – n. red] care poate nu este cel așteptat”, a spus acesta.

Delegația europeană care a vizitat recent România a concluzionat că sunt îndeplinite, totuși, condițiile de aderare.

Aflat în vizită oficială la Riga, preşedintele Klaus Iohannis a fost decorat de omologul leton cu “Ordinul celor trei stele”. La rândul său, liderul de la București i-a conferit lui Egils Levits Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Colan.

Klaus Iohannis a depus o jerbă la Monumentul Libertăţii şi a vizitat Muzeul Ocupaţiei Letoniei.

Liderul de la Cotroceni ajunge joi în Lituania, unde va avea consultări cu omologul de la Vilnius, Gitanas Nauseda.

Procurorii au descins la zeci de adrese din țară într-o anchetă de evaziune fiscală şi corupţie cu textile contrafăcute, importate din Turcia.

Percheziții s-au făcut în județele Suceava, Iaşi, Botoşani, Arad, Sibiu, Ilfov, Ialomiţa şi în Capitală.

Prejudiciul se apropie de 58 de milioane de lei. DNA suspectează că în rețea sunt implicați și vameși.

Autoritatea Vamală Română anunță că îi va suspenda din funcții pe angajații implicați în necurata afacere.

“Încă de la infiinţarea sa în luna aprilie 2022, Autoritatea Vamală Română a stabilit ca fiind o prioritate eliminarea vulnerabilităţilor la corupţie şi prevenirea şi combaterea fraudelor vamale, motiv pentru care şi în cazul prezentat s-a implicat activ şi a acordat sprijin de specialitate organelor de urmărire penală, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, tragerii la răspundere a vinovaţilor şi recuperării prejudiciului”, a transmis instituţia.

Poliţiştii au făcut zeci de percheziţii în judeţele Olt, Argeş şi Teleorman pentru destructurarea unor grupări care furau produse petroliere.

12 suspecți au fost săltați și duși la audieri.

În ultimii doi ani, grupările au sustras peste 20 de tone de produse petroliere. În timpul operațiunilor, hoții își acopereau fețele cu cagule și distrugeau sistemele de supraveghere video.

Contabila Primăriei comunei argeșene Corbi a fost arestată preventiv. Procurorii anticorupție o acuză pe Elena Groşanu de abuz în serviciu.

Femeia a întocmit peste 800 de ordine de plată false, beneficiară fiind o societate deţinută de fiica sa. Prejudiciul este estimat la aproape 2 milioane de lei.

Doi poliţişti din Argeş au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Agenții au primit bani de la doi şoferi pentru a nu le suspenda permisele de conducere ca urmare a unor contravenţii rutiere.

Administraţia Fondului pentru Mediu prelungește, până la 31 ianuarie, sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul programelor Rabla de înnoire a parcului auto.

Au mai rămas sume care pot fi accesate atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice sau unităţi administrativ-teritoriale.

Ministrul Mediului spune că va fi analizată introducerea centralelor de apartament în Programul Rabla pentru electrocasnice.

Potrivit lui Barna Tanczos, trebuie stabilită economia de carbon care se face prin centralele noi şi calculată investiţia necesară.

Un raport al organizației Greenpeace, care a analizat situaţia Munţilor Carpaţi în toate cele 8 ţări traversate de acest lanţ muntos, atrage atenția că pădurile ”dispar” într-un ritm ”alarmant”.

În medie, în fiecare oră, se pierde o suprafaţă de pădure echivalentă cu cinci terenuri de fotbal în urma extracţiei de lemn. Activiştii de mediu cer un plan de acţiune transnaţional pentru protejarea acestor zone.

Uniunea Salvați România şi Forţa Dreptei au reclamat la Curtea Constituțională suprataxarea muncii part-time. Cele două partide de opoziție critică puterea pentru modificările aduse Codului fiscal.

Suprataxarea activităților part-time încalcă dreptul la muncă şi la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, argumentează cele două formaţiuni politice.

Serviciul de Permise şi Înmatriculări Prahova se va muta în incinta unui centru comercial din sudul Ploieştiului.

Prefectura va plăti o chirie lunară de aproape 100 de lei pentru suprafaţa de 480 de metri pătraţi. Pentru ca procesul de mutare să fie realizat rapid şi eficient, astfel încât să nu perturbe desfăşurarea activităţilor specifice, relocarea se va efectua etapizat.

La București, este ultima zi în care comercianții se pot înscrie la Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei.

Devenit o tradiţie a Capitalei, evenimentul va fi deschis pe 30 noiembrie, potrivit Primăriei Generale.

Polițiștii fac anchetă după ce mai multe persoane s-au intoxicat cu un insecticid iritant folosit într-un hotel din Râmnicu Vâlcea.

Un bărbat și o femeie au fost transportați la spital, starea acestora îmbunătățindu-se. După aerisirea camerelor, cei 15 turiști au ales să rămână în incintă.

Ministerul Apărării a anunţat că 1.500 de militari vor defila la parada de 1 Decembrie de la Bucureşti, cu 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave.

Ziua Naţională a României va fi marcată, de asemenea, prin depuneri de coroane de flori în cinstea eroilor şi tragerea a 21 salve de tun.

Un băiat a fost salvat de sub dărâmături la două zile după seismul cu magnitudinea 5,6 care a devastat un district din provincia indoneziană Java de Vest. În vârstă de 6 ani, copilul a fost spitalizat.

Seismul a ucis aproape 270 de persoane. Multe dintre victime sunt copii, surprinși în timpul cursurilor școlare.

Uniunea Europeană a condamnat atacurile cu bombă comise, miercuri, în două staţii de autobuz din Ierusalim. Cel puţin o persoană a murit şi alte 19 au fost rănite.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a “salutat” atacurile, fără a le revendica, considerând că acestea reprezintă “preţul crimelor şi agresiunilor” statului evreu “împotriva poporului” palestinian.

Israelul cere Statelor Unite ale Americii să accelereze planurile militare comune de contracarare a Iranului. Regimul de la Teheran a anunţat intensificarea activităţilor de îmbogățire a uraniului, ceea ce îngrijorează Occidentul.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a solicitat Iranului să coopereze urgent într-o anchetă ce vizează instalaţii nedeclarate.

Fiind ultima zi de joi din noiembrie, americanii celebrează Ziua Recunoștinței.

Thanksgiving Day este prilej pentru reuniuni de familie și cine îmbelșugate, de la care nu trebuie să lipsească friptura de curcan.

Cea mai mare instalaţie de baterii din Europa a fost inaugurată în Anglia, la East Yorkshire, oferind energie de rezervă din surse de energie regenerabilă pentru până la 300.000 de locuinţe.

Sistemul de stocare a energiei cu baterii Pillswood din Cottingham a fost pus în funcţiune cu o lună mai devreme decât era prevăzut, din cauza îngrijorărilor legate de lipsa de energie electrică pentru gospodăriile din Regat în această iarnă.

Vameșii de pe aeroportul din Doha au făcut prima captură de droguri în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar. În bagajul unei persoane au fost găsit 1.990 de pastile de Tramadol și aproape jumătate de kilogram de hașiș.

În Qatar, deținerea, consumul sau traficul de droguri sunt aspru pedepsite.

La Cupa Mondială de Fotbal, Belgia a învins, miercuri seară, Canada cu 1-0. Michy Batshuayi a înscris golul victoriei. Canadienii au dominat, totuși, în teren.

Tot în grupa F, Croația și Marocul au remizat fără gol înscris. Europenii au dominat jocul, dar nu a reuşit să se impună în faţa adversarilor din nordul Africii.

Spaniolii i-au învins pe costaricani cu 7-0. Ibericii au stabilit, astfel, cea mai mare diferență de scor din meciurile disputate de până acum în prima fază a turneului final din Qatar.

Japonia a produs a doua mare surpriză la Cupa Mondială din Qatar, unde ce a învins Germania, cu 2-1. Niponii au întors rezultatul după ce au fost conduşi cu 1-0.

Joi, se joacă meciurile Elveția – Camerun (12:00), Uruguay – Coreea de Sud (15:00), Portugalia – Ghana (18:00) și Brazilia – Serbia (21:00).

Accidentat la ligamentele încrucişate de la genunchiul drept, în victoria împotriva Australiei (4-1), fundaşul francez Lucas Hernandez va rata restul Cupei Mondiale de fotbal. Campioană mondială en titre, echipa Cocoșului galic este afectată de mai multe absențe, mai cu seamă de cea a lui Karim Benzema.

De asemenea, fundaşul saudit Yasser Al-Shahrani are fractură de maxilar şi nu va mai evolua în competiţie. Jucătorul a fost lovit violent de coechipierul său din poartă în timpul prelungilor meciului câștigat cu Argentina, zăcând pe gazon mai multe minute. În cele din urmă, Yasser Al-Shahrani a fost evacuat pe targă.

O brigadă românească va arbitra, joi, în Liga Campionilor la fotbal feminin.

Iuliana Dumitrescu va fi la centrul partidei dintre Juventus și Arsenal, urmând a fi ajutată de Petruţa Iugulescu şi Mihaela Ţepuşă.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va fi în general închisă. În vestul, centrul și nord-vestul țării pe arii extinse, temporar va ploua slab, iar valorile termice vor fi în scădere și se vor apropia de normele ultimei decade din luna noiembrie. La munte, la altitudini mari, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În restul teritoriului, vor fi posibile ploi slabe pe spații mici, iar regimul termic se va menține peste cel specific perioadei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale pe crestele montane și în sud-vestul țării. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 5 și 12 grade. Îndeosebi la începutul intervalului, pe arii restrânse în centru, sud și est, se va semnala ceață.

La București, regimul termic va consemna în continuare valori mai ridicate decât normalul perioadei, astfel maxima se va situa în jurul a 11 grade. Cerul va avea înnorări, dar probabilitatea de ploaie va fi redusă. Vântul va sufla moderat și la rafală se vor atinge viteze de până la 35…40 km/h. Îndeosebi la începutul intervalului vor fi condiții de ceață.