Confidenţialitate

INFOMANIA • 23 martie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • Cu peste 3.700 de cazuri noi de coronavirus raportate luni, România a trecut pragul a 900.000 de infecții de la începutul pandemiei. Duminică, s-au făcut 15.000 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de peste 27%. Numărul pacienților Covid în stare gravă a urcat la 1.339, un nou record negativ. Alte 60 de decese au fost asociate infecției cu SARS-CoV-2. La momentul actual, 9 judeţe şi Capitala au rata contaminărilor peste pragul de 3 la mie.
    Ministerul Sănătății vrea să schimbe formula de calcul, astfel încât aceasta să reflecte cât mai fidel situația epidemiologică din teren. Printre indicatorii ce ar urma să fie luați în calcul se numără capacitatea locală de testare și numărul pacienților din secțiile ATI, după cum a declarat secretarul de stat Andreea Moldovan. La cerere, medicii de familie vor putea primi teste rapide antigen.
  • La București, unde s-au înregistrat aproape 1.500 de noi contaminări, situația epidemiologică este analizată în diverse ședințe ale autorităților. Carantina a fost luată în discuție. Primarii de sectoare se opun unui asemenea scenariu. În schimb, edilii propun ca polițiștii să își intensifice verificările, mai ales în mijloacele de transport în comun. Închiderea mall-urilor în weekend și restricționarea circulației începând cu ora 18.00 ar fi alte variante.
  • La Europa FM, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus că așteaptă, marți, noi date de la inspectorii sanitari. Rând pe rând, localitățile ilfovene din jurul Capitalei se închid. Cele din urmă pe listă sunt, de aseară, Chitila, Ciorogârla, Corbeanca şi Măgurele. Carantina zonală a fost prelungită cu 14 zile pentru comuna Clinceni.
  • La Timișoara, unde rata de infectare este de 8 cazuri la mie, prelungirea carantinei a devenit subiect de război politic. Președintele Consiliului Județean Timiș consideră că șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a luat o decizie “abuzivă” și, de aceea, vrea să o atace în instanță. Alin Nica este de părere că măsura carantinei este una “formală”, care nu și-a dovedit eficiența în ultimele două săptămâni. În schimb, primarul Dominic Fritz susține că doar prin carantină poate fie evitat un colaps al spitalelor.
  • Guvernul ia în calcul să pună sigiliul pe ușile localurilor care nu respectă regulile. Ministrul Internelor, Lucian Bode, consideră că amenzile sunt foarte mici. La rândul său, premierul susține nu ar fi nevoie de restricții suplimentare dacă cetățenii le-ar respecta pe cele actuale. De aceea, potrivit șefului executivului, nu mai poate fi tolerată atitudinea patronilor care organizează petreceri în incinte. Totodată, Florin Cîțu le-a transmis celor care contestă restricțiile că respectă dreptul la protest, dar participanții trebuie să poarte mască.
  • Colegiul Medicilor Bihor a decis că nu se impune vreo sancțiune în cazul Flaviei Groşan, doctorița care a susținut că a vindecat peste o mie de pacienți Covid și, totodată, că în spitale se fac greșeli grave. Potrivit acesteia, unii pacienți mor pentru că ar primi doze prea mari de oxigen. Șefa Colegiului Medicilor Bihor, Carmen Pantiș, a spus că pe numele Flaviei Groșan nu există vreo plângere, care să impună deschiderea unei anchete.
  • Agenţia Europeană pentru Medicamente nu recomandă utilizarea antiparazitarului Ivermectină pentru prevenirea şi tratamentarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Substanța a fost prezentată uneori pe reţelele sociale ca un remediu “miraculos” în tratarea bolii Covid, dar eficacitatea medicamentului de uz veterinar nu a fost dovedită ştiinţific.
  •  Cercetătorii britanici au descoperit că boala Covid poate duce la pierderea auzului și la alte probleme ale aparatului vestibular. Unii dintre pacienți s-au plâns de țiuitul permanent al urechilor sau de vertij. Problemele de auz pot fi cauzate și de alte virusuri, precum cele care provoacă pojar, oreion sau meningită, boli care produc daune în urechea internă.
  • Aproape 500 de elevi și angajați din învățământ, infectați cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână. Trendul este unul descrescător. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susţine că îi “place să creadă” că scăderea este consecinţa ratei ridicate de vaccinare în rândul dascălilor.
  • Alte peste 47.000 de români s-au vaccinat anti-Covid. A început și imunizare persoanelor de pe listele de așteptare. Cei care sunt notificați prin SMS, dar nu își confirmă prezența, se întorc pe lista de așteptare, însă la coada acesteia.
  • Invitat într-o ediție specială a emisiunii România în direct la Europa FM, șeful campaniei naționale de vaccinare a anunțat că în mai mult de jumătate dintre centrele de imunizare anti-Covid din țară se va administra serul Pfizer, întrucât livrările acestui producător sunt cele mai mari. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, modul în care dozele sunt distribuite în țară depinde de demografie și rata de incidență. Colonelul a admis că sunt un fenomen “greu de stăpânit” medicii de familie care le recomandă pacienților să nu își facă vaccinul anti-Covid.
  • Germania va prelungi restricțiile până în aprilie, inclusiv în perioada sărbătorilor pascale, când va fi în vigoare un lockdown, care să împiedice reuniunile de familie. Decizia a fost luată, luni seară, într-o ședință a cancelarului Angela Merkel cu liderii celor 16 landuri. Germania a înăsprit controalele la frontiere.
  • Organizația Mondială a Sănătății a transmis, luni, că numărul cazurilor de coronavirus este în creștere în majoritatea zonelor de pe glob.
  • Un așteptat studiu american a confirmat că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficace. Încrederea în acest ser a scăzut în multe țări după recentele temeri legate de apariția unor cazuri grave de tromboze. O legătură directă între vaccin și apariția cheagurilor de sânge nu a putut fi dovedită deocamdată. Spania va relua, de miercuri, imunizările cu AstraZeneca, inclusiv în cazul vârstnicilor.
  • Prin vocea comisarului pentru piață internă Thierry Breton, Uniunea Europeană a transmis că nu are nevoie de vaccinul rusesc împotriva Covid. Cu actualele seruri occidentale disponibile, blocul comunitar speră să atingă o imunitate colectivă până la jumătatea lunii iulie. Producătorul Sputnik V l-a acuzat pe Thierry Breton de părtinire şi s-a întrebat dacă mai este oportun să ceară autorizarea de la Agenţia Europenă a Medicamentului. ”Dacă este o poziţie oficială a UE, vă mulţumim că ne-aţi informat că nu există niciun motiv să cerem aurtorizarea EMA, din cauza prejudecăţilor voastre politice. Vom continua să salvăm vieţi în alte ţări”, scrie producătorul rus al Sputnik V pe Twitter.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că se va vaccina împotriva Covid, marți, dar este neclar ce ser îi va fi administrat. Momentul nu va fi televizat. Potrivit liderului de la Kremlin, până acum peste 6 milioane de concetățeni au fost vaccinați cu prima doză și peste 4 milioane au făcut și rapelul. Rusia a început în decembrie imunizările, dar campania s-a desfășurat destul de lent prin comparație cu alte țări.
  • Între timp, Ungaria a autorizat în regim de urgență un al doilea vaccin chinezesc, produs de CanSino Biologics. Administrat într-o singură doză, serul Convidecia este deja autorizat în China, Pakistan şi Mexic. Cu o populație de 10 milioane de locuitori, Ungaria a atins, zilele trecute, recordul negativ a 200 de decese zilnice și 10.000 de infecții cu SARS-CoV-2.
  • Parlamentul de la București a aborgat definitiv posibilitatea ca magistrații să se pensioneze anticipat după doar 20 de ani de activitate. Prevederea fusese introdusă în 2018, când PSD-ul condus de Liviu Dragnea a modificat legile Justiției. Inițiatorii abrogării au invocat că pensionările ar fi adus instanțele de judecată într-o criză de personal.
  • În Republica Moldova, președintele Maia Sandu a obținut o victorie la Curtea Constituțională, ai cărei magistrați au validat desemnarea lui Igor Grosu în postul de premier. Săptămâna trecută, socialiștii au anunțat că au coagulat o nouă majoritate în legislativul de la Chișinău și au propus un alt candidat pentru postul de șef al executivului.
  • Aproape şapte milioane de israelieni sunt chemaţi la urne, marți, pentru alegerile legislative. Este al patrulea scrutin organizat în statul evreu în ultimii doi. Precedentele trei runde electorale s-au încheiat indecis. Deși Likud, partidul premierului Beniamin Netanyahu, este considerat favorit, agonia politică s-ar putea prelungi în Israel. Micile formațiuni ar putea înclina balanța.
  • A murit pe patul de spital jandarmul care, în urmă cu două săptămâni, s-a împușcat în cap pe când se afla în post la Centrala Nucleară Cernavodă. În vârstă de 44 de ani, subofiţerul fusese declarat apt la cea mai recentă evaluare psihologică.
  • Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor propune ca magazinele să fie obligate, prin lege, să afişeze în perioada reducerilor care a fost cel mai scăzut preţ din ultimele 30 de zile înainte de ofertă. Potrivit ANPC, clienţii ar avea, astfel, o “armă” în fața promoțiilor înşelătoare.
  • 10 persoane au fost ucise într-un atac armat comis într-un supermarket din statul american Colorado. Un individ a deschis focul în interior, fiind reținut de polițiști. Motivația criminală a atacatorului nu este, pentru moment, cunoscută.
  • A început Miami Open, turneu de la care americanca Serena Williams și-a anunțat retragerea. Simona Halep, Irina Begu și Sorana Cîrstea sunt pe tabloul principal. În calificări, Monica Niculescu a abandonat, iar Mihaela Buzărnescu o întâlnește pe canadianca Leylah Fernandez.
  • Semnat de pictorul Adrian Ghenie, un tablou de mari dimensiuni este scos la licitație marți. Prețul de pornire va fi de 100.000 de euro. Înaltă de 2 metri, lucrarea imaginează o lume astrală, care se naște din propria ei energie.
  • În Grecia, o figurină de bronz – despre care se crede că are cel puțin 2.500 de ani – a fost dezvăluită de ploile abundente din ultima perioadă, în vecinătatea sitului antic Olimpia. Urmele de arsură de pe suprafața acesteia sugerează că ar putea fi vorba despre una dintre miile de ofrande aduse lui Zeus.
  • Un experiment inedit a început în Franța. Opt bărbați și șapte femei s-au închis de bunăvoie într-o peșteră din regiunea Ariège, unde intenționează să petreacă 40 de zile, fără acces la lumina naturală sau posibilitatea de a afla ora. Proiectul își propune să observe efectele izolării pe termen lung. Dacă totul va decurge conform planului, echipa de voluntari va ieși din peșteră la 22 aprilie.
  • Vremea se va menţine deosebit de rece în cea mai mare parte a ţării. Cerul va avea înnorări şi, temporar, vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi lapoviţă pe arii extinse în Maramureş, Moldova şi Transilvania, mixte local în Oltenia şi mai ales ploi, pe alocuri în Muntenia şi Dobrogea şi izolat în Crişana şi, posibil, în Banat. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, dar mai ales în est şi la munte, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h, spulberând zăpada. Temperaturile maxime se vor încadra între 2 grade în estul Transilvaniei şi 10 grade în Banat şi Oltenia. Pe alocuri, dimineaţa, se va semnala ceaţă. La București, vremea va fi rece, chiar dacă în orele amiezii se vor înregistra valori mai ridicate decât în ziua precedentă. Cerul va fi parţial noros, iar condiţiile pentru precipitaţii vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu uşoare intensificări, de pânã la 35…40 km/h, în prima parte a zilei. Temperatura maximă va fi de 8…9 grade.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.