Confidenţialitate

INFOMANIA • 23 iunie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nivelul râului Putna a atins cote istorice, depăşindu-le cu 3 centimetri pe cele din anul 2005, a anunțat Administrația Apele Române. S-a intervenit cu toate mijloacele din dotare pentru apărarea localității vrâncene Vadu Roşca, aflată la confluenţa Putnei cu Siretul, unde s-a decis montarea unor panouri mobile de protecție pe o distanță de doi kilometri.

Un incendiu a izbucnit, marți seară, într-un cabinet situat în vecinătatea secției de Terapie Intensivă de la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Au fost evacuați preventiv 12 copii, dintre care unul intubat, și 18 adulți. Cu toții au fost relocați în incinta spitalului. Managerul Alina Belu a declarat că, peste noapte, spațiile afectate de incendiu urmau să fie curățate și igienizate, pentru ca astăzi să fie redeschise.

Premierul este nemulțumit de activitatea Parlamentului. Florin Cîțu acuză că legislativul întârzie adoptarea unor proiecte asumate prin programul de guvernare. Într-un interviu acordat televiziunii publice, șeful executivului a anunțat că reformele vor continua prin ordonanțe de urgență.

Cât privește situația din propria “curte”, Florin Cîțu admite că unii miniştri performează şi sunt alții care “au rămas în urmă”. Întrebat dacă îşi doreşte o remaniere, premierul a negat, dar a adăugat că ar putea lua o astfel de decizie pentru a avea un guvern “mai puternic”.

Sub protecția anonimantului, unele voci din PNL consideră că ar fi mai eficientă colaborarea premierului cu majoritatea parlamentară dacă acesta ar fi prezent la şedinţele coaliţiei.

Tensiunile se acutizează la vârful partidului, între taberele care își vor disputa puterea la congresul din septembrie. Susținători ai lui Florin Cîțu, precum Raluca Turcan și Florin Roman, i-au reproșat lui Ludovic Orban “atacuri” la adresa colegilor şi faptul că ar fi luat decizii fără să se consulte cu aceștia. Chestionat de jurnaliști pe această temă, actualul președinte al PNL a refuzat să continue polemica.

Divizați așadar, liberalii și-au stabilit strategia pentru moțiunea de cenzură, pe care PSD ar urma să o depună, astăzi, în Parlament.

Aleșii PNL vor participa la dezbaterea documentului, săptămâna viitoare, dar nu vor vota. Se vor evita, astfel, eventuale trădări.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut, zilele trecute, că are semnale că unii parlamentari ai puterii ar dori să sprijine demersul de debarcarea a guvernului.

Coaliția va începe, miercuri, procedura de numire unui nou Avocat al Poporului. Singura propunere a fost înaintată de UDMR. Fostul procuror Fabian Gyula este lector la Facultatea de Drept a Universităţii clujene Babeş-Bolyai.

Săptămâna trecută, Renate Weber a fost destituită din această funcție pe cale parlamentară, reproșându-i-se imixtiuni politice în activitate. PSD a făcut contestație la Curtea Constituțională.

Surse politice susține că USR PLUS condiţionează numirea noului Avocat al Poporului de un acord pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a infracţiunilor comise de magistrați, în varianta propusă de ministrul Justiției. Stelian Ion a sesizat Comisia de la Veneția pe tema SIIJ, fiind așteptat un răspuns la acest moment.

Ministrul învățământului consideră că educaţie sexuală este extrem de importantă şi trebuie făcută în şcoli. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, toţi elevii vor fi înscrişi în mod automat la aceste cursuri, dar părinţii vor avea posibilitatea să îi retragă în cazul în care nu sunt de acord. Biserica Ortodoxă și-a reluat opoziția vehementă față de orele de educație sexuală.

Aproape 124.000 de absolvenți de gimnaziu s-au prezentat la proba scrisă de Limba şi literatura română a Evaluării Naţionale, adică 94% dintre cei înscrişi.

În 3 şcoli din țară, subiectele au fost dezvăluite mai repede decât ora stabilită, fiind sesizaţi procurorii. Testarea la Limba și literatura română se va relua la o școală din Satu Mare, unde 10 elevi au primit din greșeală subiectele de la simulare. La Bucureşti, un elev a fost eliminat din sala de examen pentru că i-a sunat telefonul mobil. Conform regulilor, candidații nu pot avea asupra lor dispozitive electronice.

Guvernanții le cer elevilor și părinților să să ia în considerare vaccinarea anti-Covid pentru ca următorul an școlar să poată începe normal. Cursurile s-au desfășurat online până în primăvară. Aproape 100.000 de adolescenți s-au imunizat, după cum arată datele oficiale, alături de 60% dintre angajații din învățământ. Potrivit premierului, o rată crescută de vaccinare va atenua forța unui eventual val 4 al pandemiei. De aceea, toți membri unei familii ar trebui să fie vaccinați pentru a fi în siguranță. Șeful executivului consideră că mesajele anti-vaccinare din ultimii ani se văd în prezent în România.

Coordonatorul campaniei naționale de imunizare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, opinează că ne aflăm într-o “perioadă de acalmie dintre valuri”. Potrivit lui, caracteristicile demografice ale populaţiei României, cu peste 50% din locuitori în mediul rural, răspândiți pe o arie geografică mare, care nu interacţionează foarte mult, și vaccinările din marile aglomerări urbane, unde erau descoperite cele mai multe infecții, au permis actualul control al situației epidemiologice.

Italia va anula, din prima zi a săptămânii viitoare, obligativitatea purtării măştii în aer liber. Răspândirea coronavirusului se reduce în întreaga Peninsulă, cu excepţia micii regiuni Vallée d’Aosta, din nordul ţării. Italia, prima ţară din Europa în care a apărut un focar de Covid la începutul anului trecut, a înregistrat 127.000 de decese asociate aceste boli. În total, 30% din populaţia cu vârste peste 12 ani este vaccinată în prezent, ceea ce înseamnă aproape 16 milioane de persoane.

Autorităţile din India au botezat Delta Plus noua mutație a tulpinii de coronavirus descoperită inițial în această țară. Variantă apropiată celei care se răspândește masiv pe glob, la ora actuală, Delta Plus a fost deja identificată în 8 alte ţări în afara Indiei. Deocamdată, aceasta nu este una care să “determine îngrijorare”, așa cum este Delta “originală”. India se concentrează pe campania de imunizare, ajungând să vaccineze 8 milioane de persoane pe zi.

Delegaţia Ugandei la Jocurile Olimpice a fost plasată în carantină până la 3 iulie, după ce un antrenor a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2, sâmbătă, la sosirea în Japonia. Olimpiada va lua startul peste exact o lună, la 23 iulie.

USR PLUS le va propune partenerilor de coaliție ca domiciliul să nu mai fie trecut pe cărțile de identitate. Vicepremierul Dan Barna consideră că eliminarea acestei “legături artificiale” a cetățeanului ar favoriza o participare la vot “mult mai flexibilă și mult mai firească”.

A fost promulgată legea prin care se acordă un stimulent de risc angajaţilor din centrele rezidenţiale pentru îngrijirea persoanelor vârstnice şi vulnerabile. Șeful statului și-a pus, totodată, semnătura și pe legea care va permite cumpărarea vechimii în muncă.

Date ale pasagerilor TAROM au fost furate de hackeri. SITA, partenerul companiei aeriene care asigura comunicațiile, de la check-in și până la îmbarcare, a fost ținta unui ”atac cibernetic sofisticat” în februarie, dar situația a fost dezvăluită acum. Printre informațiile ajunse în posesia infractorilor cibernetici se numără date personale precum nume, adresă, naționalitate, numărul pașaportului, genul, data nașterii și numărul zborului. Investigațiile în această cauză sunt în plină desfășurare, susține conducerea TAROM într-un comunicat.

Comisia Europeană a aprobat planul de relansare economică a Italiei, a cărui valoare depășește 200 de miliarde de euro. Șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, s-a aflat, marți, în vizită la Roma, pentru a marca momentul. Premierul italiei, Mario Draghi, a salutat aprobarea PNRR-ului, prin care ar urma să fie create 240.000 de locuri de muncă, până în anul 2026.

Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva gigantului american Google, sub bănuiala unor practici anticoncurenţiale în tehnologii de afişarea publicităţii online. Compania joacă un rol de intermediar între servicii de anunţuri şi editori, în vederea afişării mesajelor publicitare pe site-uri web sau pe aplicaţii mobile. În 2019, companiile din Uniunea Europeană au cheltuit pe reclamă online aproape 20 de miliarde de euro.

Bitcoin a scăzut, marți, sub pragul de 30.000 de dolari pentru prima oară în ultimele cinci luni. Cea mai valoroasă criptomonedă este afectată de turbulenţe în ultimele săptămâni şi de acţiuni ale guvernului chinez împotriva unor așa-ziși mineri locali. Antreprenorul american, Elon Musk, excentricul director al companiei Tesla, a dat cursul peste cap, după ce a renunțat să mai vândă vehicule ale mărcii sale cu bitcoin, considerând criptomoneda prea poluanată. Procesul de minare presupune funcționarea non-stop a unor computere, care urmăresc în permanență tranzacțiile din piață.

A ajuns la final procesul fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy, judecat pentru finanțarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2012, alegeri pe care le-a pierdut. Instanţa va pronunța verdictul la 30 septembrie. Procuratura a cerut un an de închisoare, din care şase luni cu executare.

Marina americană a detonat peste 18 tone de explozivi în largul Floridei pentru a testa rezistența portavionului USS Gerald R. Ford în timpul unei eventuale bătălii pe mare. Nava urmează să fie modernizată, întreţinută şi reparată în următoarele şase luni, înainte de a deveni operaţională. Testul a generat un cutremur de magnitudinea 3,9 în Atlantic.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură consideră că Marea Barieră de Corali ar trebui inclusă pe lista siturilor amenințate. O propunere care nemulțumește Australia. UNESCO are în vedere să introducă Veneţia şi Budapesta în lista Patrimoniului mondial aflat în pericol Veneţia şi Budapesta, în timp ce portul de mărfuri Liverpool ar putea să îşi piardă locul ca urmare a dezvoltării sale foarte rapide.

Istoricul şi profesorul Lucian Boia a primit, marţi, însemnele de Cavaler al Legiunii de Onoare. Ceremonia s-a desfășurat la reşedinţa ambasadorului francez la București. Lucian Boia este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi.

În ultima rundă a grupei D, naționala Croaţiei a învins Scoţia, aseară, cu 3-1, şi s-a calificat în optimi. Scoțienii părăsesc turneul final. Anglia a învins Cehia, cu 1-0, şi a câştigat grupa. 4 dueluri sunt programate miercuri seară. În Grupa E, de la ora 19.00, se joacă Slovacia – Spania și Suedia – Polonia. În Grupa F, de la ora 22.00, se înfruntă Germania – Ungaria și Portugalia – Franța.

UEFA a anunțat că nu are planuri pentru mutarea semifinalelor şi finalei Campionatului, meciuri programate, luna viitoare, pe Stadionul londonez Wembley. Un plan de urgenţă a fost vehiculat în presă pentru situația în care fanii străini ar fi obligaţi să intre într-o carantină de 10 zile la sosirea în Regatul Unit, unde infecțiile cu SARS-CoV-2 au crescut în ultimele săptămâni, alimentate de varianta Delta.

Monica Niculescu (193 WTA) a reuşit să acceadă, marţi, în runda a doua a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului de la Wimbledon, al treilea de Mare Şlem al anului, după ce a trecut cu 6-3, 6-3 de norvegianca Ulrikke Eikeri (247 WTA). Românca s-a impus după o oră şi 34 de minute. Marius Copil (222 ATP) a acces în turul al doilea al calificărilor pe tabloul principal al turneului de la Wimbledon, al treilea Grand Slam al anului. Românul l-a învins, în prima manşă, cu scorul de 6-4, 6-3, pe bulgarul Dimităr Kuzmanov (244 ATP) după un meci care a durat 66 de minute. În faza următoare, Marius Copil va evolua cu francezul Antoine Hoang (156 ATP).

Vremea va fi cãlduroasã şi cu disconfort termic ridicat în cea mai mare parte a ţãrii. În Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, vestul şi nord-vestul Transilvaniei, valul de cãldurã se va intensifica, va fi caniculã şi disconfort termic accentuat (indicele temperaturã-umezealã va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi). Cerul va fi variabil, însã mai ales în a doua parte a zilei, instabilitatea atmosfericã va fi pronunţatã şi se va manifesta prin înnorãri temporar accentuate, averse torenţiale şi frecvente descãrcãri electrice, îndeosebi în regiunile estice şi sud-estice, la deal şi munte. Pe arii restrânse vor fi vijelii şi cãderi de grindinã.  Temperaturile maxime se vor încadra de la 23…25 de grade pe litoral şi pânã la 37…39 de grade în vest şi sud-vest.

La București, vremea va fi cãlduroasã, cu disconfort termic în creştere, astfel încât indicele temperaturã-umezealã (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul va fi variabil, însã dupã-amiaza şi seara probabilitatea pentru înnorãri, averse posibil torenţiale, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi condiţii de grindinã va fi ridicatã. Temperatura maximã va fi de 32…33 de grade.

La munte, vremea va fi caldã, dar şi în general instabilã. Cerul va fi variabil, însã mai ales în a doua parte a zilei, instabilitatea atmosfericã va fi pronunţatã şi se va manifesta prin înnorãri temporar accentuate, averse torenţiale şi frecvente descãrcãri electrice. Pe arii restrânse vor fi vijelii şi cãderi de grindinã. Vântul va avea uşoare intensificãri la altitudini mari în Carpaţii Meridionali şi de Curburã. Valorile termice vor creşte uşor.

Pe litoral, vremea va fi în general instabilã. Cerul va prezenta înnorãri temporar accentuate şi vor fi averse, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Vor fi condiţii de grindinã.  Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 26 de grade, iar cele minime vor fi între 17 şi 20 de grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţã. Temperatura apei mãrii va fi de 20…22 de grade.