Confidenţialitate

INFOMANIA • 20 iulie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În țară, sunt multe localităţi unde apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă din cauza secetei, spune ministrul Mediului. Potrivit lui Tanczos Barna, măsurile de restricţionare a consumului au drept scop protejarea resursei şi asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung.

Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat, a anunţat Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR).

La momentul actual, consumul este restricţionat în peste 200 de localități din 17 județe.

La nivel național, este în plină desfășurare evaluarea pagubelor provocate de secetă în agricultură.

Premierul a cerut, marți, eforturi pentru salvarea culturilor. Potrivit lui Nicolae Ciucă, subvențiile pentru fermieri vor fi alocate la timp.

Potrivit prognozei extinse, în următoarele 4 săptămâni, temperaturile vor fi în general mai mari decât cele normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare.

Stihiile continuă să facă ravagii pe continent. Incendii de vegetație au izbucnit în zona capitalei britanice. Sute de pompieri sunt mobilizați în lupta cu flăcările. Londra a consemnat cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteo în Regatul Unit. Pe aeroportul Heathrow, temometrele au indicat puțin peste 40 de grade Celsius. Și circulația trenurilor a fost perturbată în Anglia.

În Franța, aproape 20.000 de hectare de teren au fost mistuite până acum, forțând evacuări masive.

Deputații sunt convocați, miercuri, în sesiune extraordinară pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Şedinţa de plen este programată începând de la ora 9 și 30 de minute.

De teama Rusiei, devenită o amenințare după invadarea Ucrainei, cele două state scandinave au decis să renunțe la neutralitatea lor tradițională și să se alăture NATO.

Aderarea lor trebuie ratificată de toate cele 30 de țări membre ale blocului militar.

În tot acest timp, Comisia Europeană propune achiziţii comune de armament, în vederea refacerii stocurilor diminuate prin sprijinul acordat Ucrainei.  Ţările membre ”au apelat la stocurile lor de muniţii, de artilerie uşoară şi grea, de sisteme de apărare antiaeriene sau antitanc sau chiar de blindate şi tancuri. Acest lucru a creat de facto o vulnerabilitate asupra căreia trebuie acţionat pentru a fi acoperită de urgenţă”, a explicat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Pentru a avea acces la finanţare pentru un proiect în domeniul apărării, cel puţin trei state membre trebuie să ia parte, iar investiţia respectivă trebuie să dezvolte industria de apărare europeană.  Consiliul UE şi Parlamentul European urmează să se pronunţe asupra propunerii Comisiei.

Săptămâna aceasta, miniştrii europeni de Externe au aprobat încă un pachet de ajutor militar oferit Ucrainei de UE, în valoare de 500 de milioane de euro. Ajutorul constă în armament, echipamente, combustibili şi materiale sanitare şi este finanţat prin Instrumentul European pentru Pace, un mecanism separat de bugetul comunitar.

Planul de înzestrare a Armatei Române include submarine și elicoptere franceze, a declarat ministrul Apărării.

Potrivit lui Vasile Dîncu, se lucrează la un proiect de lege unde vor fi prevăzute termene mai scurte pentru procedurile de achiziţii publice pentru apărare.

Timpii de așteptare au crescut în ultima perioadă, ca efect al invaziei militare ruse în Ucraina, a mai spus ministrul.

“Trebuie să ţinem însă cont că acest război a creat o piaţă concurenţială foarte puternică, dar şi o lipsă de produse pe piaţa de armament. Ca să poţi să comanzi în aviaţie sau în zona navală, sunt acum termene de 5-7 ani ca să aduci ceva semnificativ”, a precizat Vasile Dîncu.

Ministrul Internelor a salutat, aseară, decizia Departamentului american de Stat, care – în cel mai recent despre traficul de persoane – a scos România de pe lista de supraveghere.

Potrivit lui Lucian Bode, administrația de la Washington recunoaște, astfel, angajamentele Bucureștiului de a lupta cu acest flagel.

În ultimii ani, România și-a întărit controalele la granițe pentru a depista victimele traficului și călăuzele.

Ministrul Lucian Bode le-a mulțumit instituțiilor implicate în acest efort.

Consiliul de Combatere a Discriminării s-a autosesizat în cazul comentariilor misogine făcute de vloggerul George Buhnici.

Derapajul, pentru care acesta nu a prezentat scuze, ci doar a încercat să îl justifice, i-ar putea aduce o amendă.

Într-o reacție pentru Europa FM, președintele CNCD, a spus că instituția verifică dacă mesajul transmis de George Buhnici a depășit limita libertății de exprimare și dacă a adus atingere demnității umane a femeilor.

Angajata unei sucursale bancare din Timișoara este suspectată că, timp de 11 ani, a făcut peste 800 de transferuri ilegale. Prejudiciul este estimat de anchetatori de 9 milioane de lei.

Femeia a folosit diferite dispozitive pentru a face transferuri bancare din conturile unor clienţi ai băncii.

Suspecta ar fi beneficiat de sprijinul a 4 complici, care i-ar fi înlesnit activitatea infracţională prin punerea la dispoziţie a datelor conturilor bancare folosite de acestea, în vederea realizării de transferuri frauduloase.

Fosta şefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Timişoara este urmărită penal. Rodica Aurelian este acuzată că a înlocuit dosarele de concurs a 10 persoane care au susţinut probe pentru a se angaja în instituţie.

Pompieri și pădurari tulceni au recuperat doi bărbaţi care s-au rătăcit în Munţii Măcinului. Ambii drumeți erau de vârstă înaintată. Operațiunea de căutare a durat câteva ore.

România are un medic la 171 de locuitori în mediul urban, în timp ce în mediul rural raportul este de un medic la 1.594 de locuitori, reiese din studiul “România cu un singur chip – partea a doua”, lansat de Ambasada Sustenabilităţii în România, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. De asemenea, cei mai mulți asistați social sunt în mediul rural.

Trenurile metroului bucureștean circulă la intervale de 10-15 minute, un timp dublu față de programul normal. Metrorex nu și-a plătit datoriile de aproximativ 160 de milioane de lei către Alstom, compania care asigură serviciile de întreținere pentru cele 82 de rame de metrou, potrivit Economedia. În aceste condiții, sunt puse în circulație mai puține garnituri.

Autoritățile sanitare au raportat, marți, peste 7.600 de noi infecții zilnice cu SARS-CoV-2, un record negativ al ultimelor 5 luni. Alte 9 decese au fost asociate Covid în România. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut ca fiecare persoană cu simptome să se testeze.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenția că numărul contaminărilor s-a triplat în Europa în ultimele şase săptămâni, reprezentând aproape jumătate din totalul infecţiilor la nivel global. Ratele de spitalizare s-au dublat, de asemenea, deşi numărul internărilor la terapie intensivă a rămas scăzut.

În aceste condiții, se anunță o toamnă și o iarnă “dificile”, potrivit OMS, care se teme că spitalele vor fi copleșite de internări.

În statul african Ghana, aproape o sută de persoane sunt plasate în carantină în prezent, având legături cu cei doi pacienți răpuși de virusul Marburg, ce face parte din aceeaşi familie cu virusul care provoacă Ebola. Infectarea debutează brusc cu febră, dureri puternice de cap sau musculare, alături de dureri de stomac, diaree, stare de vomă și amețeli.

De la om la om, virusul se transmite prin fluidele corporale și prin lenjeria de pat contaminată. Nu există vaccin sau tratament. Unele de tratamente de imunoterapie pot da rezultate.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din București anunţă, marţi, că a înregistrat un număr record de candidați. În jur de 6.600 de absolvenți de liceu s-au înscris în cursa pentru cele 790 de locuri fără taxă oferite de SNSPA.

Aproape jumătate dintre profesorii care s-au prezentat la examenul de Titularizare în învăţământul preuniversitar, cam 12.000 la număr, au luat note peste 7. În schimb, puţin peste 20% au luat mai puţin de 5, conform rezultatelor publicate de Ministerul Educației.

146 de candidaţi care au reuşit să obţină nota 10 la proba scrisă a examenului, care le va permite să ocupe un post în învățământ pe perioadă nedeterminată.

Trei candidați au rămas în cursa pentru funcţia de lider al Partidului Conservator britanic şi viitor premier al ţării. Fost ministru de Finanţe, Rishi Sunak se bucură de cea mai mare susţinere, fiind urmat de ministrul pentru Comerţ, Penny Mordaunt, şi de șefa diplomației britanice, Liz Truss.

Cu o imagine publică șifonată de scandaluri, Boris Johnson și-a anunțat demisia de la șefia guvernului, urmând să asigure interimatul până la toamnă.


Un ponei folosit pentru plimbări de agrement în Satul de vacanţă Constanţa a fost confiscat de autorităţi. Animalul a fost predat Complexului Muzeal de Ştiinte ale Naturii din Constanţa pentru îngrijiri medicale.

Autorităţile din Malaezia au descoperit părţi de animale traficate, inclusiv colţi de elefant, coarne de rinocer, solzi de pangolin şi oase de tigru. Pe piața neagră, valoarea capturii se apropie de 18 milioane de dolari.

—-

Înotătorul David Popovici va fi decorat, miercuri, de șeful statului. În cadrul unei ceremonii programate la Palatul Cotroceni, tânărul campion va primi Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

În decizia sa, președintele Klaus Iohannis spune că David Popovici a devenit “un simbol al tinerei generații de campioni” şi contribuie pe această cale, la “afirmarea sportului românesc pe plan internațional”.

De asemenea, antrenorului Adrian Rădulescu îi va fi conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Maria Boldor a cucerit medalia de bronz în proba de floretă a Mondialelor de scrimă de la Cairo.

În semifinale, românca a cedat în fața unei franțuzoaice.

La această ediție a Mondialelor, sabrerul Iulian Teodosiu a cucerit tot o medalie de bronz.

Liga Profesionistă de Fotbal a efectuat două modificări în programul celei de-a doua etape a Superligii.

Meciul dintre FC Voluntari și FC Botoșani se va disputa sâmbătă, de la ora 20:30.

Duelul dintre CFR Cluj și FC U Craiova va avea loc duminică, de la ora 16:00. Ardelenii au cerut o amânare, pentru că joi aceștia joacă în Conference League.

Președintele clujenilor, Cristi Balaj, s-a arătat revoltat de decizia LPF, pe care o consideră “o bătaie de joc”, ținând cont că duminică după-amiaza, la ora meciului, se anunță 38 de grade Celsius la umbră.

Gazeta Sporturilor amintește că, în prima etapă a Ligii 1, niciun meci nu a fost programat mai devreme de ora 18:30!

La prânz, este programată tragerea la sorți care va stabili programul Ligii a 2-a de fotbal. Competiția se va disputa în două faze și va alinia la start 20 de echipe.

La finalul play-off-ului, primele două clasate vor promova direct în primul eșalon, în timp ce ocupantele locurilor 3 şi 4 vor juca meciuri de baraj în dublă manşă, cu ocupantele locurilor 7 şi 8 din play-out-ul Superligii.

Hugo Houle (Israel Premier Tech) s-a impus, marţi, în etapa a 16-a din Turul Franţei, devenind al doilea ciclist canadian care obţine o victorie de etapă în Marea Buclă.

Tricoul galben rămâne, în continuare, în posesia danezului Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), care a controlat foarte bine atacurile slovenului Tadej Pogacar (UAE Emirates).

Cinematograful bucureștean “Elvire Popesco” găzduiește, de astăzi, o retrospectivă a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

La Bastionul Artiştilor din Braşov, încep concertele din cadrul proiectului “Jazz între cuvinte”.

Vremea va fi călduroasă, local caniculară în vest și în sud-vest, iar disconfortul termic va fi în creștere. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare după-amiaza în regiunile estice și în zona de munte. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 30 și 36 de grade.

La București, vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 33-34 de grade.

În zonele de munte, vremea va fi frumoasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecãtoare după-amiaza. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări. Valorile termice vor fi în creştere.

Pe litoral, vremea va fi predominant frumoasă pentru această dată. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 și 29 de grade, iar cele minime vor fi între 18 și 21 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 23 și 26 de grade.