Confidenţialitate

INFOMANIA • 2 mai 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Apărării de la București a calificat drept “o denaturare grosolană a realității” un nou scenariu lansat de Moscova, anume că România ar trimite armament regimului de la Kiev cu trenurile, barjele și camioanele care aduc cereale ucrainene pentru export. Kremlinul a mai susținut că România ar trimite ”printre cei mai mulți mercenari în Ucraina”.

Specialiștii Serviciului de Telecomunicații Speciale au blocat, în acest weekend, mii de atacuri cibernetice care vizau site-urile unor instituții din România. S-a înregistrat o creștere semnificativă a acestor activități malițioase. Duminică seară, vizate au fost site-urile principalelor aeroporturi autohtone.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a observat și o diversificare a atacurilor. Hackerii transmit mesaje atât pe email, cât și pe rețelele de socializare, pretinzând că sunt o sursă de încredere.

Gruparea prorusă Killnet ameninţase că va ataca ținte din România, pe listă fiind ministere și alte instituţii publice, redacţii de presă sau site-uri de turism şi hoteluri.

Țintă a hackerilor au fost și instituții publice din Republica Moldova.

Citând surse militare ucrainene, cotidianul britanic The Times scrie că Rusia ar urma să atace Moldova “în viitorul apropiat” pentru a deschide un nou front de război cu Ucraina.

Regiunea separatistă Transnistria a fost, de curând, scena unor incidente violente, ceea ce ar putea servi ca pretext.

Serviciile de informații de la Londra au avertizat, duminică, că Moscova folosește o fabrică de troli pentru a răspândi dezinformarea pe rețelele de socializare și pentru a viza politicieni din mai multe țări.

Ambasadorul Rusiei la Copenhaga a fost convocat pentru explicaţii, după ce un avion rusesc a încălcat spaţiul aerian danez. Incidentul s-a petrecut vineri seară.

Războiul intră în cea de-a 68-a zi.

Invocând că a a avut ca țintă un hangar cu arme şi muniţie pe care armata ucraineană le-ar fi primit din America şi ţări europene, armata rusă a lovit cu rachete de înaltă precizie aeroportul din Odesa.

Dincolo de graniță, un depozit de muniții a fost aruncat în aer la Belgorod, iar în regiunea Kursk a fost distrus un pod de cale ferată. Autoritățile ruse suspectează acte de sabotaj.

Între timp, aproape 100 de civili ucraineni, între care și câțiva copii, au ajuns la un centru de cazare temporară de lângă Mariupol după ce, duminică, au părăsit zona oțelăria Azovstal și împrejurimi ale acesteia. Convoiul a fost însoțit de forţe ruse şi vehicule cu simboluri ale Organizației Națiunilor Unite.

Alți o mie de civili rămân în subteranul uzinei. Mulți sunt răniți și riscă să moară, susține partea ucraineană.

Procuratura Generală de la Kiev a anunţat că investighează 9.000 de posibile crime de război. Peste 200 copii au fost uciși de la începutul invaziei ruse, iar 400 au fost răniți. Bilanţul nu include victimele din zonele în care ostilitățile continuă și din regiunile ocupate.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene au distrus până acum aproape 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane. Potrivit lui, Rusia este slăbită, dar “ocupanţii au încă echipamente și rachete în stoc”.

Liderul de la Kiev a primit-o, în weekend, pe șefa Camerei Reprezentanților din Statele Unite. “Lupta voastră este o luptă pentru toată lumea. Deci angajamentul nostru este să fim aici pentru voi până când lupta se încheie”, a declarat Nancy Pelosi, care a promis să depună toate eforturile pentru adoptarea rapidă în Congresul de la Washington a ajutorului de 33 de miliarde de dolari.

Şefa Comisiei Europene le-a adus un omagiu celor care fug din calea războiului din Ucraina. În Europa, aceștia pot avea acces la pieţele forţei de muncă şi le sunt recunoscute competenţele”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Miniştrii europeni ai energiei dezbat, luni, decizia Rusiei de a suspenda livrările de gaz către Bulgaria și Polonia.

Invocând actualele prevederi contractuale, Sofia și Varșovia au refuzat să achite facturile în ruble, așa cum a ordonat Kremlinul.

Uniunea Europeană a denunțat un “act de sabotaj” energetic. Ungaria este singurul stat comunitar care a acceptat plata în ruble.

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană ar urma să prezinte noua rundă de sancțiuni la adresa regimului rus, pe lista neagră urmând să figureze și importurile de petrol.

Tot săptămâna aceasta, Romgaz va semna contractul prin care va achiziționa participația pe care compania americană Exxon o deține în perimetrul Neptun din Marea Neagră.

Estimată la un miliard de euro, tranzacția va facilita adoptarea legii offshore. Documentul va stabili noul cadru fiscal pentru explorarea gazelor din larg. Romgaz va deveni partener al OMV Petrom, care este operatorul proiectului.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, estimează că planul va oferi României independență energetică totală.

Institutul Clinic Fundeni a realizat cu succes transpantul de ficat efectuat fetiţei de 5 ani cu boală Wilson şi insuficienţă hepatică. Micuța rămâne sub supraveghere la Terapie Intensivă.

Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu se află în proces avansat de acreditare pentru realizarea unui Compartiment de transplant hepatic pediatric.

Un elicopter SMURD a recuperat doi frați căzuți cu ATV-ul într-o râpă adâncă de 50 de metri de lângă Sebeș, în județul Alba. Ambii adolescenți au  suferit traumatisme și au fost transportați la spital.

Un copil de trei ani a fost internat după ce a căzut de la o fereastra unui hotel din Târgovişte. Când a ajuns la spital, micuțul era conştient.

Litoralul a fost centrul distracției în minivacanța de 1 mai. Peste 50.000 de petrecăreți au umplut plajele, terasele și cluburile din stațiunile de la malul mării. Cele mai aglomerate au fost Costinești, Mamaia Nord și Vama Veche.

La Brașov, reluată după doi ani de pauză, Parada Junilor a adunat mii de spectatori pe străzile din centrul orașului al oraşului.

Elevii revin, de astăzi, la cursuri după vacanța de primăvară. Mai sunt 6 săptămâni de cursuri, evaluări și examene pentru clasele terminale.

Din toamnă, organizarea se schimbă. Semestrele vor fi înlocuite cu cinci module școlare și se elimină tezele.

Pandemia ne-a redus speranţa de viață. La acest capitol, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Speranţa de viaţă a românilor a ajuns la puţin peste 74 de ani.

Mai puțin trăiesc doar vecinii bulgari, în rândul cărora media este de 73 ani.

Zeci de localnici din satul gălățean Ivești s-au încăierat cu arme albe, în weekend, într-o reglare de conturi a clanurilor de rromi din zonă. În conflict, 7 persoane au fost spitalizate, dintre care 4 sunt în stare gravă.

Polițiștii fac cercetări.

Au apărut tensiuni în Alianța pentru Unirea Românilor. Deputat de Alba, Daniel Gheorge Rusu şi-a declarat public, pe Facebook, dezacordul cu politica dusă de actuala conducere şi a anunţat că va pleca din formaţiune împreună cu mai mulţi colegi parlamentari.

În replică, liderul George Simion a anunțat “reconstituirea Filialei Alba”, “fără trădători”.

Parlamentul va desemna, săptămâna aceasta, doi judecători la Curtea Constituţională. Mandatele lui Valer Dorneanu şi Mona Pivniceru expiră în iunie. Coaliția PSD-PNL-UDMR ar urma să îi impună la vot pe Bogdan Licu și Iulia Scântei. USR a denunțat recentele audieri ale candidaților din legislativ drept “un simulacru”.

Anglia, Scoția și Țara Galilor organizează, săptămâna aceasta, alegeri locale. Scrutinul se anunță un test pentru actualul guvern conservator britanic, al cărui premier – Boris Johnson – a fost implicat în scandalul petrecerilor organizate în timpul carantinei naționale.

Ministerul Sănătăţii a raportat, duminică, aproape 500 de noi infecții cu SARS-CoV-2. Alte 7 decese au fost asociate Covid. 1.200 de pacienți sunt spitalizați. 190 sunt la Terapie Intensivă.

În Italia, certificatul sanitar nu mai este obligatoriu. Autoritățile din Peninsulă speră să impulsioneze, astfel, turismul. Până la 15 iunie, masca de protecţie rămâne obligatorie în şcoli, mijloacele de transport în comun, cinematografe, teatre şi la evenimentele organizate în spaţii închise.

La rândul său, Grecia renunţă la certificatul Covid pe durata sezonului estival. Persoanele care călătoresc în statul nu mai trebuie să prezinte documente care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Masca rămâne, totuși, obligatorie în Grecia.

În optimile turneului de tenis de la Madrid, Simona Halep (21 WTA) o va întâlni, luni, pe americanca Cori Gauff (16 WTA).

Românca a câștigat ambele dueluri disputate până acum în circuit, în optimi la Wimbledon, în 2019, în drumul spre trofeu, şi anul acesta la Indian Wells, în turul al treilea.

În runda precedentă, Simona Halep a eliminat-o pe spaniola Paula Badosa (2 WTA), una dintre marile favorite.

În optimi s-a calificat și canadianca Bianca Andreescu (111 WTA), care a trecut de americanca Danielle Collins (8 WTA).

Turneul WTA 1.000 de la Madrid este dotat cu premii totale de dotat cu premii totale de 6.575.560 de euro.


În manşa tur din sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, CSM Bucureşti a fost învinsă, pe teren propriu, de echipa daneză Esbjerg, scor 26-25.

Returul se va disputa la 8 mai.

Câştigătoarea dublei manşe se va califica la Turneul Final Four de la Budapesta.

Handbaliștii de la Minaur Baia Mare îi vor întâlni pe norvegienii de la Naerbo IL în finala EHF European. Confruntarea, în dublă manşă, este programată pe 21 şi 28 mai.

De șase ori campion național, Simone Tempestini a devenit pilotul cu cele mai multe victorii all time în Raliul Harghitei, competiție pe asfalt în care s-a impus de acestă dată după o luptă împotriva lui Sebastian Barbu.

Pilotul de la Napoca Rally Academy l-a detronat pe colegul său de echipă, Bogdan Marișca.

Erriyon Knighton este noua stea a atletismului american. În vârstă de 18 ani, sportivul a reușit să intre în Top 4 cei mai rapizi atleţi din istoria probei de 200 de metri, cu timpul de 19,49 secunde.

Reprezentant al României la EUROVISION 2022, wrs va susţine, înaintea plecării spre Torino, un scurt recital la aeroportul Otopeni, în zona nouă a Terminalului Plecări, şi va acorda interviuri presei.

Un urs polar a fost observat, în weekend, într-o zonă din sudul Canadei.

Inițial, locuitorii din Gaspésie au crezut că este o glumă.

Ursul polar, cel mai mare carnivor terestru,a devenit un simbol pentru efectele pe care schimbările climatice le au asupra animalelor. Încălzirea globală amenință specia ca urmare a dispariţiei treptate a banchizei de gheaţă, care este habitatul său natural.

Vremea va fi în general frumoasă, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și pe arii restrânse ploi de scurtă durată și posibil descărcări electrice, îndeosebi după-amiaza și seara și cu precădere în regiunile vestice, nordice, centrale, precum și la munte. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului, unde se vor atinge viteze în general de 55…65 km/h, iar pe alocuri și la viteze mai mici și în Oltenia. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 grade în nordul extrem al litoralului și 23 de grade în Câmpia de Vest.

La București, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara. Vântul va sufla moderat, iar la rafală se vor atinge viteze de până la 35…40 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade.