Confidenţialitate

INFOMANIA • 16 septembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După două luni de ieftinire constantă, litrul de carburant costă – în medie – cu un leu și jumătate mai puțin față de începutul verii.

La pompă, benzina costă în jur de 7 lei. Prețul motorinei variază între 8,2 și 8,4 lei.

Explicația stă în reducerea cotațiilor internaționale, care “explodaseară” în primăvară, odată cu invadarea Ucrainei de armata rusă.

În România, guvernul a subvenționat prețul carburanților cu 50 de bani pe litru, o măsură care expiră la finalul acestei luni. În prezent, nu se știe dacă va fi prelungită.

În cele trei luni în care s-a aflat în vigoare, impactul bugetar al subvenției a fost de 900 de milioane de lei.

Coaliția de guvernământ ia în calcul interzicerea exporturilor de lemne de foc și plafonarea prețurilor pentru acestea. Măsura ar putea rămâne în vigoare timp de jumătate de an.

Fruntașii PNL, PSD și UDMR au analizat planul într-o ședință la Palatul Victoria. Discuțiile vor fi reluate săptămâna viitoare.

Metrul ster nu ar trebui să coste mai mult de 500 de lei.

În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, spune că statul are datoria să intervină şi să blocheze o eventuală scumpire speculativă a lemnului.

Regia Romsilva a anunțat că va suplimenta tăierile pentru a răspunde cererii.

Totodată, Guvernul se gândește la un program de tip Rabla pentru becurile cu filament, care să fie înlocuite în locuințe cu unele economice. Instituțiile publice vor primi recomandarea de a reduce consumul de electricitate.

În contextul majorării constante a prețului la gaze, combinatul de îngrășăminte Azomureș își reduce și mai mult activitatea în următoarele luni.

Afectați direct sunt aproape 200 de angajați ai firmelor care asigură serviciile de mentenanță.

Chiar dacă producția Azomureș este oprită, 800 dintre cei 1.200 de angajați sunt în continuare la serviciu, la program normal, pregătind instalațiile pentru perioada de iarnă.

Aflată la Kiev, pentru a treia oară de la izbucnirea războiului, șefa Comisiei Europene a admis, într-un interviu acordat Reuters, că sprijinul pentru Ucraina “costă foarte mult”, aluzie la criza energetică și impactul acesteia asupra cetățenilor de rând. “Libertatea nu are preț”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei 100 de milioane de euro pentru reconstrucția unor școli distruse de bombardamentele armatei ruse.

Totodată, Ursula von der Leyen a declarat pentru Bild că europenii ar trebui să ia “în serios” solicitarea de tancuri a ucrainenilor.

În schimb, președintele Volodimir Zelenski a promis să livreze blocului comunitar electricitate “într-un ritm susținut”.

Deși bat în retragere în nord-est, invadatorii continuă să lanseze atacuri de la distanță.

Duma de Stat a Rusiei ar uma să îi ceară explicații ministrului Apărării pentru degringolada din rândul trupelor aflate pe frontul ucrainean.

Moscova a avertizat Washingtonului, joi, să nu furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune. Un asemenea gest ar atrage Statele Unite într-o confruntare directă cu Rusia, consideră Kremlinul.

O ambulanţă s-a răsturnat într-un şanţ din municipiul Constanţa, în noaptea de joi spre vineri, într-o zonă unde se execută lucrări de reabilitare. Patru persoane, printre care şi un copil, au fost rănite şi duse la spital.

Pompierii prahoveni s-au luptat cu un incendiu de vegetaţie uscată izbucnit în satul Tohani. Flăcările au mistuit o suprafaţă de 15 hectare.

Intervenția promptă a eliminat riscul de propagare a focului către locuinţe. Vântul a bătut cu putere în zonă, îngreunând efortul salvatorilor.

Corpul de control al premierului verifică modul blocarea conturilor companiei aeriene Blue Air de Administraţia Fondului de Mediu.

Operatorul low-cost a invocat poprirea pentru a suspenda zborurile pe termen nelimitat.

Între timp, compania a anunțat că pasagerii care au cumpărat bilete la zborurile anulate – în total, 230 de mii de persoane – își vor primi banii înapoi DOAR dacă firma va fi cumparata de un investitor.

Cu sprijinul TAROM, statul a repatriat clienți abandonați de Blue Air în străinătate, urmând să recupereze costurile operațiunii.

Acuzat că a ademenit și agresat sexual o fetiță de 11 ani, un doctor de familie din Teleorman a fost arestat preventiv. Individul are cabinetul medical în localitatea Beiu.

Un director din Ministerul Educaţiei a fost arestat pentru corupție. DNA Brașov susține că Horia Palmer-Hîrtopanu ar fi primit șpăgi în bani sau foloase necuvenite de aproape 350.000 de euro.

Un polițist din județul Brașov a fost reținut într-un dosar de corupție. În schimbul a 8.000 de lei, agentul din Ormeniş i-a promis unui suspect că îl va ajuta să scape de pedeapsa penală.

În ultimii 3 ani, o funcționară din primăria Sebeș a falsificat semnăturile unor beneficiari de ajutoare de urgență și pentru handicap. Femeia și-a însușit ilegal 13.000 de lei. O colegă de serviciu i-a fost complice funcționarei.

Polițiștii cercetează cel puțin 8 tineri, cei mai mulți dintre ei fiind minori, și care au dat spargeri la mai multe săli de jocuri din Constanța. Suspecții purtau cagule, acționau violent, furau banii din încasări și dispăreau.

Printr-o decizie a Curții de Apel Paris, Paul Lambrino a fost eliberat din arest sub control judiciar. Controversatul nepot al Regelui Carol al II-lea a fost prins la sfarsitul lunii iunie, după 18 luni de fugă.

În România, Paul Lambrino are de executat 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa. Cererea de extrădare va fi analizată în noiembrie de justiția franceză.

Un hunedorean a fost găsit în viață după 8 zile de căutare prin pădure, timp în care a trăit în apropierea unui pârâu din zona Straja. Bărbatul din Lupeni a supraviețuit cu apă și fructe de pădure.

Pe munte a fost extrem de frig în aceste zile, cu ploi și lapoviță.

Salvamontiștii l-au căutat zi de zi, și tot ce știau era că în zonă este o apă, al cărei susur s-a auzit la telefon, atât timp cât dispărutul a mai putut să vorbească până s-a descărcat bateria. Bărbatul a fost dus acasă și nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Cei mai buni câini de căutare-salvare din lume se întrec, în aceste zile la Craiova, la un Campionat Mondial dedicat lor. Echipele care participă la concurs sunt din Europa, America și Asia. Joi, în centrul Băniei, competitorii canini și antrenorii lor au defilat în aplauzele publicului.

Până duminică, patrupedele își vor demonstra aptitudinile de obediența și dexteritate, dar și de căutare pe suprafață ori dărâmături.

Autorităţile comunei hunedorene Baia de Criş și-au exprimat public nemulțumirea față de felul în care comercianții au respectat regulile de curățenie la Serbările Naționale de la Țebea. Zeci de saci cu deșeuri au fost abandonați în zonă, fotografiile cu aceștia fiind postate pe internet.

Primarul Mihaiu Liviu Gorcea a anunţat că anul viitor va institui o taxă de garanţie pentru cei care nu respectă curăţenia.

Un festivalul istoric se organizează, în acest sfârșit de săptămână, în Parcul Monument din Brăila. Pentru că în program figuează simulări de execuţii publice şi decapitări, primarul Marian Dragomir le recomandă părinţilor să își supravegheze copiii “pentru a nu fi afectaţi emoţional”.

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii este așteptat vineri la Cardiff, capitala Ţării Galilor.

După proclamarea ca nou suveran la moartea mamei sale, acesta a vizitat Scoția și Irlanda de Nord, unde a promis să continue misiunea Elisabetei a II-a.

Regina va fi înmormântată luni seară, în cadrul unei ceremonii private, în capela St. George a Castelului Windsor, la finalul ceremoniilor funerare de stat care vor fi organizate în cursul dimineţii și la care sunt așteptați șefi de stat din toată lumea, a anunţat Palatul Buckingham.

Sicriul suveranei rămâne peste weekend în aripa veche a Palatului Westminster, unde supușii se pot reculege la catafalc.

În prima zi a săptămânii viitoare, de funeralii, Marea Britanie va suspenda cele mai multe dintre activități, magazinele urmând a fi închise.

Controlorii de trafic aerian din Franţa se vor afla în grevă vineri și sâmbătă. Protestul sindical va perturba circulația avioanelor, urmând să fie asigurate doar jumătate din zborurile prevăzute.

În cea de a doua etapă a grupelor Conference League, FCSB și Anderlecht au remizat alb pe Arena Națională, 0-0.

Gazeta Sporturilor scrie că meciul a fost influențat puternic de deciziile arbitrului austriac, care a ignorat două faze de penalty pentru fiecare echipă.

Tot joi seară, CFR Cluj a pierdut pe teren propriu duelul cu turcii de la Sivasspor, scor 0-1. Adversarii au marcat din lovitură de pedeapsă.

Cristiano Ronaldo a înscris primul gol din carieră în Europa League, portughezul contribuind la victoria lui Manchester United pe terenul lui Sheriff Tiraspol, scor final 2-0.

În vârstă de 41 de ani, elvețianul Roger Federer și-a anunțat retragerea din tenisul profesionist.

Cu mai mult de 100 de trofee câștigate, legendarul sportiv va avea ultima apariție la Laver Cup, săptămâna viitoare, la Londra, o competiție la care va face echipă cu sârbul Novak Djokovic, spaniolul Rafael Nadal și scoțianul Andy Murray.

“Este o decizie dulce-amară, pentru că îmi va lipsi tot ce mi-a oferit circuitul ATP”, a scris Roger Federer într-o scrisoare emoționantă către suporteri. “Ultimii 24 de ani au fost o aventură incredibilă”, a adăugat fostul lider mondial.

Roger Federer se va dedica activităților caritabile pe care le-a început în timpul carierei excepționale.

Irina Begu (41 WTA) s-a calificat în sferturile Țiriac Trophy de la București, trecând de Irina Bara (127 WTA). Confruntarea româncelor a durat o oră și 10 minute.

În faza următoare, Irina Begu se va duela cu jucătoarea ucraineană Kateryna Baindl.

Simona Halep (9 WTA) a anunțat că nu va mai evolua la vreun turneu de tenis în acest an. Sportiva se recuperează după recenta operație la nas, la care a apelat întrucât se confrunta de mai mulți ani cu probleme respiratorii.

În plus, după US Open, competiție pe care a părăsit-o din runda inaugurală, Simona Halep s-a simțit epuizată mental și are nevoie de odihnă.

Baza Olimpică din orașul brașovean Râşnov găzduieștem în weekend, Grand Prix-ul de vară la sărituri cu schiurile. Competiția reunește aproape 70 de sportivi din 16 ţări.

În țară, sunt programate evenimente prilejuite de Săptămâna Europeană a Mobilităţii. La București și prin împrejurimi, în acest weekend vor circula autobuze pe trasee recreative.

Autoritățile din statele blocului comunitar sunt îndemnate să promoveze transportul urban prietenos cu mediul înconjurător. Potrivit Comisiei Europene, pandemia a demonstrat cât de important este ca fiecare dintre noi să avem orașe în care poluarea să fie limitată, aceasta agravând simptomele respiratorii de Covid.

Europa are ambiții mari, visând la zero emisii de dioxid de carbon la orizontul anului 2050.

În regia lui Ştefan Constantinescu, cu Ofelia Popii, Cosmina Stratan și Bogdan Dumitrache în distribuție, lungmetrajul ”Om Câine” ajunge pe marile ecrane.

Lungmetrajul este o poveste despre dragoste și exil, scrisă de Andrei Epure, Ștefan Constantinescu și Jörgen Andersson, structurată sub forma unui film noir, în care se întrepătrund senzațiile de paranoia, alienare, umorul absurd și sentimentul unei iminente catastrofe.

„Balaur”, în regia lui Octav Chelaru, cu Mălina Manovici şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, va rula în cinematografe de vineri.

Echipa filmului va fi prezentă la Piatra Neamţ, Constanţa, Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea, în cadrul unor proiecţii speciale, care vor fi urmate de discuţii cu spectatorii, în care va fi împărtăşită experienţa din perioada filmărilor.

Gândită ca un maraton de filme româneşti, Noaptea Albă va aduce în sălile de cinema cele mai aşteptate producţii ale anului, alături de actori, regizori şi scenarişti. Programul include peste 20 de proiecţii simultane, în 11 cinematografe şi spaţii alternative din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Vremea va fi în general instabilă în vestul, sud-vestul, centrul și nordul țării, unde vor fi înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice. În intervale scurte de timp, sau prin acumulare, local cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp, iar izolat cel mai probabil în Munții Banatului și în Carpații Meridionali, 40…50 l/mp. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse spre seară. Izolat vor fi căderi de grindină. Vântul va avea intensificări locale la munte și pe arii mai restrânse în celelalte zone, mai ales asociat averselor. Valorile termice vor scădea în jumătatea de nord-vest unde vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, iar în rest vremea se va menține caldă, chiar călduroasă în regiunile sudice și sud-estice. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 20 de grade în Maramureș și 33…34 de grade în Muntenia și vestul Dobrogei.

La București, vremea se va menține călduroasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări. Temperatura maximă va fi de 32…33 de grade.

În zonele de munte, vremea va fi în general instabilă, iar valorile termice vor fi în scădere ușoară. Vor fi înnorări temporar accentuate, iar pe arii extinse se vor semnala averse și descărcări electrice. Local, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp, iar izolat, cel mai probabil în Munții Banatului și în Carpații Meridionali, 40…50 l/mp. Izolat vor fi căderi de grindină. Vântul va avea intensificări locale, cu viteze mai mari pe creste.

Pe litoral, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a litoralului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 29 și 31 de grade, iar cele minime se vor situa între 19 și 21 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări noaptea, când vor fi condiții de averse și descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua (rafale de 40…50 km/h), apoi va scădea în intensitate. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 18 și 22 de grade.