Confidenţialitate

INFOMANIA • 15 februarie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timp ce informațiile despre o iminentă invazie a rușilor în Ucraina rămân contradictorii, Statele Unite ale Americii și-au închis ambasada de la Kiev, “relocând temporar” în orașul vestic Liov personalul diplomatic rămas în acestă țară.

“Îi îndemnăm cu tărie pe toţi cetăţenii americani rămaşi în Ucraina să părăsească imediat ţara”, a declarat, luni seară, secretarul de stat Antony Blinken.

Ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a declarat, pentru cotidianul britanic The Guardian, că țara sa “nu va invada Ucraina decât dacă este provocată”.

Citate de agenția Reuters, surse occidentale din domeniul securităţii susțin că mercenari ruşi şi-au sporit prezenţa în Ucraina în ultimele săptămâni, alimentând temeri în rândul anumitor state membre că Moscova ar putea încerca să fabrice un pretext pentru o invazie.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoiglu, i-a transmis președintelui Vladimir Putin că unele exerciții militare de la granița cu Ucraina au fost “finalizate”, iar altele sunt “pe cale de a se încheia”.

Luni, ministrul rus de Externe i-a cerut liderului de la Kremlin să acorde mai mult timp diplomaței pentru a găsi o rezolvare la actualele tensiuni.

Ocaziile de a dialoga “nu s-au epuizat, (dar) nu trebuie să dureze la nesfârşit”, a adăugat Serghei Lavrov, potrivit căruia Moscova este ”pregătită să asculte contrapropuneri serioase”.

Într-o convorbire telefonică avută luni, președintele american, Joe Biden, și premierul britanic, Boris Johnson, au convenit, de asemenea, că eforturile diplomatice nu trebuie să înceteze.

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat, luni, că instituţia pe care o conduce este alături de Ucraina în actuala criză cu Rusia.

Aflat luni la Kiev, cancelarul german a declarat că Occidentul este pregătit pentru “un dialog serios” cu Rusia despre probleme care țin de securitatea europeană.

Totodată, Olaf Scholz a transmis că țara sa este “alături de Ucraina”, a cărei integritatea teritorială nu este negociabilă, și a avertizat Rusia cu sancțiuni în eventualitatea unei invazii militare.

La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a opinat că situația de la granița cu Rusia reprezintă o „provocare fără precedent pentru Europa, dar și la nivel global”.

După Kiev, Olaf Scholz ajunge, marți, la Moscova pentru o întrevedere cu președintele Vladimir Putin.

La București, Ministerul de Interne va definitiva, marți, planul de gestionare a unui eventual aflux masiv de refugiaţi dinspre Ucraina.

Potrivit ministrului Lucian Bode, taberele de cazare temporară sunt deja pregătite pentru a fi operaţionalizate. De asemenea, găzduire va putea fi oferită în săli de sport, la cămine, pensiuni și hoteluri.

“Frontierele de stat ale României sunt sigure şi România este o ţară sigură”, a insitat ministrul.

Cifrele zilnice confirmă că actualul val pandemic a intrat pe un trend descendent accentuat în România.

Bilanțul epidemiologic de luni a inclus 12.000 de noi infecții, cu aproape 3.000 mai puţine decât în urmă cu o săptămână.

Alte 75 de decese au fost asociate Covid.

La București, incidența contaminărilor la 14 zile a scăzut pentru prima dată în acest an (38,07 la mie).

Făcând apel la “răbdare”, ministrul Sănătăţii a declarat că ridicarea restricțiilor sanitare se va face “treptat” și va depinde de numărul bolnavilor Covid spitalizați, mai ales a celor de la Terapie Intensivă. Potrivit lui Alexandru Rafila, în secțiile ATI, un pacient din 8 este infectat cu tulpina Delta, dominantă fiind varianta Omicron.

Într-o primă etapă, se va putea renunța la portul măștii în exterior.

Pentru a avea o primăvară “normală”, ministrul insistă ca populația să se vaccineze și să respecte regulile sanitare.

Alte aproape 7.000 de doze anti-Covid au fost administrate în decurs de 24 de ore. Mai puțin de 1.200 de persoane s-au vaccinat pentru prima dată.

Datele statistice arată că puterea de cumpărare a românilor scade.  Facturile la energie și tarifele la combustibilii pun cea mai mare presiune.

Cartofii și uleiul costă cu 25% mai mult decât anul trecut. Producătorii susțin că au costuri mai mari cu 70 de procente.

Inflaţia a urcat, în ianuarie, peste pragul de 8%.

Banca Națională a prognozat un vârf de 11 procente, care ar urma să fie atins în aprilie.

Coaliția caută soluții și a convenit ca taxa pe valoare adăugată să scadă la 5% pentru energie.

În rest, viziunile sunt diferite. Social-democrații insistă pe impozitarea progresivă și reglementarea tarifelor la energie.

Liberalii propun scăderea contribuțiilor la asigurările de sănătate.

Analiștii consideră că economia nu poate suporta asemenea măsură, fără ca baza de impozitare să nu fie lărgită. Creșterea cheltuielilor face ca împrumuturile să fie mai costisitoare pentru România.

Din opoziție, USR cere Legislativului să dezbată propunerile pentru reducerea preţului la energie şi îl cheamă pe ministrul Virgil Popescu în Parlament.

Ministrului Educație, Sorin Cîmpeanu, a cerut ca programul şcolar să se modifice în intervalul orar 11.00-14.00. Învăţătorul sau profesorul trebuie să organizeze la clasa unde este prezent activităţi de lectură, care este celebrată în România la 15 februarie.

Uniunea Maghiară a depus un proiect care să reglementeze identitatea şi sexul copilului la naştere. Aleșii UDMR argumentează că iniţiativa previne “ideologiile care pun în pericol valorile tradiţionale şi familia creştină”.

Ministerul Mediului propune mai multe modificări la programul Rabla pentru electrocasnice. Televizoarele vor fi eliminate. Perioada de utilizare a voucherelor a fost redusă la 7 zile, de la 15 zile. Persoanele care au generat un voucher, şi nu l-au folosit, nu vor mai putea participa la program în acelaşi an.

La Craiova, marți începe desfiinţarea ghenelor de gunoi din blocuri. Asociaţiile de proprietari vor fi responsabile de închiderea toboganelor.

Într-o scrisoare deschisă, primarul Constanţei îi cere Arhiepiscopului Tomisului să accepte sentința judecătorească prin care trebuie demolată o biserică ridicată fără autorizație. Vergil Chiţac este de părere că tergiversarea intrării în legalitate poate duce “la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie şi tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş”.

După ce Dacian Cioloş a renunţat la șefia Uniunii Salvați România, aproape 400 de membri au părăsit formațiunea. În schimb, USR a recrutat 100 de membri noi. Purtătorul de cuvânt al Uniunii, Ionuţ Moşteanu, admite că partidul traversează “un moment complicat”. Conducerea USR a fost preluată de vicepreşedintele Cătălin Drulă, interimar până la organizarea unui nou congres.

Simona Halep (23 WTA) s-a calificat în turul secund al turneului de tenis de la Dubai, după o victorie categorică împotriva americancei Alison Riske (53 WTA), scor 6-2, 6-4, la capătul unui meci ce a durat puțin peste o oră.

În optimi, Simona Halep o poate întâlni pe Gabriela Ruse (59 WTA), care se duelează, marți, cu iberica Paula Badosa (5 WTA).

Tot marți, Irina Begu (56 WTA) va juca în primul tur contra ucrainencei Daiana Iastremska (131 WTA), jucătoare venită din calificări.

Cucerind medalia de aur pentru Franța în concursul de dans pe gheață, patinatorii Gabriella Papadakis și Guillaume Cizeron au stabilit un nou record mondial, cu un total de 226,98, depășind propriul lor scor anterior, de 226,61.

Cei doi lucrează împreună de 17 ani, de când erau copii.

Recent ieşit din izolare, norvegianul Jarl Magnus Riiber poate lua startul în probele de combinată nordică. În urmă cu două săptămâni, schiorul scandinav a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2.

Riiber poate participa şi la proba pe echipe programată joi.

Norvegia se menţine în fruntea clasamentului pe medalii la Jocurile hibernale, 9 medalii de aur. Podiumul este completat de Germania (8) şi Statele Unite ale Americii (7).

Legendarul fotbalist “Pele” a revenit în spital pentru o nouă sesiune de chimioterapie. În septembrie, el a fost operat după ce i-a fost depistată o tumoră la colon.

Marcată la 15 februarie, Ziua mondială a hipopotamilor este un prilej de a aprecia aceste creaturi masive. Potrivit experţilor, specia a evoluat în Africa cu aproape 8 milioane de ani în urmă.

În 2006, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii a avertizat că populaţia acestor mamifere semiacvatice a scăzut cu până la 20% în ultimele două decenii.

Valorile termice vor continua să crească ușor, astfel că, în mare parte din țară, se vor situa peste cele normale la această dată. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 grade în estul Transilvaniei și 14 grade în Banat, Cerul va fi variabil, cu înnorări mai persistente în regiunile nord-vestice și nordice, unde local vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie, iar în zona montană aferentă, mixte. Izolat vor fi condiții pentru depuneri de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane. Dimineața, pe alocuri, se va forma ceață.

La București, vremea se va încălzi față de intervalul anterior, astfel că temperatura maximă va fi de 11…12 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general slab. Trecător, dimineața vor fi condiții de ceață.

În zonele de munte, vremea va fi frumoasă. Excepție vor face masivele din nordul Carpaților Orientali și din Munții Apuseni unde vor fi înnorări temporare și local va ploua slab, iar la altitudini de peste 1600 m vor fi posibile și lapovițe sau ninsori. Noaptea, vor fi înnorări mai ales în vestul Carpaților Meridionali și în Munții Apuseni unde va ploua trecător, iar la peste 1800 m vor fi și precipitații mixte. Izolat, mai ales în a doua parte a intervalului, vor fi posibile depuneri de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări ușoare pe cele mai înalte creste, iar valorile termice vor crește ușor față de intervalul precedent.