Confidenţialitate

INFOMANIA • 12 iulie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prima imagine ştiinţifică de la telescopul James Webb a fost dezvăluită lumii luni, o imagine a Universului nostru cu cel mai mare grad de profunzime obţinută vreodată arătând galaxiile formate la scurt timp după Big Bang, cu peste 13 miliarde de ani în urmă. Fotografia este “cea mai profundă şi mai clară imagine în infraroşu făcută vreodată a Universului până în prezent”, susține NASA. Lumina se descompune în lungimi de undă diferite, inclusiv în infraroşu, pe care ochiul uman nu o poate percepe, spre deosebire de James Webb.

Telescopul James Webb, o veritabilă bijuterie de inginerie, a costat 10 miliarde de dolari. Mașinăria a fost lansată în decembrie, iar în prezent se află la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri faţă de Terra. Telescopul va permite în primul rând observarea primelor galaxii, formate la doar câteva sute de milioane de ani după Big Bang, precum şi a exoplanetelor.

Imaginea marchează o zi “istorică”, a salutat preşedintele american, Joe Biden, în cursul acestui eveniment desfăşurat la Casa Albă, la şase luni după lansarea pe orbită a acestui telescop spaţial, celui mai puternic conceput vreodată.

Parchetul Militar de la București a deschis un dosar penal pentru crime de război comise, în ultimele luni, în Ucraina vecină.

Procurorii români îi ajută, astfel, atât pe colegii ucraineni, cât și instanțele penale internaționale.

Oricine se consideră victimă a războiului poate depune plângere la Parchetul Militar., contribuind astfel la strângerea de probe. Unii dintre cei 83.000 de refugiați ucraineni aflați în țara noastră au și cetățenie română.

Între timp, bilanţul atacului din orașul ucrainean Ceasiv Iar a urcat la 33 de morţi. Echipele de salvare au reușit să scoată în viață 9 persoane de sub dărâmăturile blocului distrus de rachete ale armatei ruse.

Ucraina va concentra forțe și arme suplimentare în ofensiva de recucerire a zonelor din sudul ţării, ocupate parţial de trupele ruse.

Pentru a respinge invadatorii, armata ucraineană se pregătește să încorporeze și femei.

Printr-un decret semnat de președintele Vladimir Putin, Moscova a decis să faciliteze accesul tuturor ucrainenilor la cetăţenia rusă, extinzând o măsură pe care o aplica până acum doar în teritoriile ocupate în Ucraina. De mai mulți ani, pentru a-şi impune influenţa, Rusia distribuie paşapoarte în țările vecine.

Pe fondul îngrijorărilor provocate de sistarea livrărilor de gaz prin conducta Nord Stream 1, moneda unică europeană s-a prăbușit până la paritatea cu dolarul.

Moscova susține că gazoductul, care trece pe sub Marea Baltică, se află în revizia programată, dar este incertă reluarea livrărilor la vechii parametri.

Germania și Franța pregătesc strategii de criză. Analiștii estimează o “canibalizare” a pieței gazelor, care va atrage prețuri mai mari în Europa.

Rămășițele a 50 dintre victimele musulmane ale genocidului de la Srebreniţa au fost înhumate, luni, la 27 de ani de la episodul atroce comis de armata sârbă.

Olanda le-a prezentat “cele mai profunde scuze” locuitorilor din Srebrenica pentru că trupele sale nu au reuşit să împiedice masacrul din acest oraş din Bosnia-Herţegovina, în timpul războiului din fosta Iugoslavie.

Forțele occidentale au eșuat în apărarea orașului, unde 8.000 de musulmani au fost executați, crime pentru care generalul sârb Ratko Mladic și liderul politic Radovan Karadzic au fost condamnați la închisoare pe viaţă.

Asasinat vinerea trecută la un miting electoral, fostul premier japonez Shinzo Abe este înmormântat într-un cadru restrâns. Crima a umbrit desfășurarea alegerilor pentru Senatul de la Tokyo. Scrutinul a fost câștigat de formațiunea naționalistă din care Shinzo Abe făcea parte.

Anchetatorii au descoperit că asasinul credea că fostul premier era apropiat de o sectă. Individul era supărat că mama sa făcea parte din această organizație.

Parlamentul din Sri Lanka – stat asiatic aflat într-o gravă criză politică – a decis să organizeze un vot pe 20 iulie pentru a alege un înlocuitor pentru preşedintele Gotabaya Rajapaksa, care a promis – la presiunea străzii – să demisioneze până mâine. În timpul unor proteste de amploare, palatul prezidenţial a fost invadat de manifestanţi.

Gotabaya Rajapaksa a fost transferat la o bază aeriană din apropierea aeroportului internaţional, alimentând ipoteza că acesta ar intenţiona să fugă în străinătate.

Ministerul Sănătății revine, de marți, la raportările Covid zilnice. Numărul infecțiilor s-a dublat în ultima săptămână față de precedenta.

S-a ajuns la aproape 15.000 de noi contaminări cu varianta Omicron a SARS-CoV-2, a anunțat ministrul Sănătății. În majoritate, cazurile nu sunt unele grave, dar numărul persoanelor internate este de puțin peste 1.400.

33 de decese au fost asociate Covid în ultima săptămână, un număr dublu față de săptămâna precedentă.

Aproape 90 de pacienți Covid sunt internați la Terapie Intensivă.

Potrivit lui Alexandru Rafila această creștere a bilanțului epidemiologic era așteptată și va mai dura încă 4-5 săptămâni.

Specialiștii spun că responsabile pentru actuala situație sunt concediile estivale fără restricții. Masca de protecție este recomandată în spațiile aglomerate.

În prezent, se caută finanțare pentru prelungirea programului în centrele de testare.

Orice persoană care prezintă simptome trebuie să se testeze, iar în cazul în care rezultatul este pozitiv “se impune izolarea”. La pacienții care suferă de comorbidități “se recomandă internarea”, a explicat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă există riscul ca la începutul anului școlar cursurile să se desfășoare în sistem online sau hibrid, în cazul în care numărul cazurilor de Covid va fi mare, ministrul a minimizat un asemenea scenariu.

2 persoane au murit și alte 7 au fost rănite după o coliziune produsă în localitatea vasluiană Popeni, luni seară, între un camion, o căruţă şi un autoturism. Pentru gestionarea situaţiei de la faţa locului, autoritățile au activat “planul roşu” de intervenţie.

Medicii timișoreni îngrijesc un copil grav rănit după un accident rutier. Parbrizul mașinii în care se afla a fost străpuns de o bucată de cherestea, desprinsă dintr-o dubă aflată în trafic la Moșnița Nouă. Micuțul are un traumatism la cap. Șoferul dubei va fi amendat.

Constructorul Autostrăzii Transilvania întâmpină dificultăți financiare din cauza scumpirii materialelor de construcții.

Purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri, Alin Șerbănescu, a spus la Europa FM că societatea va relua activitatea pe șantier după ce Guvernul va aproba o ordonanță prin care firmele care au contracte cu statul vor beneficia de ajustări de preț pentru lucrări, în baza unor documente justificative.

Unele primării de orașe și comune din țară au stins iluminatul public pe timpul nopții. La o întâlnire cu premierul la Guvern luni, edilii au spus că se impune o rectificare bugetară de urgență. Facturile mai mari cu utilitățile au epuizat mare parte din vistierii.

Tot la Palatul Victoria, reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii au critică intenția executivului de a aduce modificări la Codul Fiscal. Reprezentanții IMM-urilor i-au cerut lui Nicolae Ciucă să nu impună, deocamdată, taxe noi. Firmele cer o păsuire de 6 luni, mai exact până la începutul anului viitor.

“Statul ar trebui să înceapă reforma cu salariile şi eficienţa propriilor angajaţi”, consideră Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România.

Sindicatele critică deductibilitatea dorită de guvern, pe motiv că unii salariați vor încasa mai puțini bani decât colegii lor deși ierarhic au funcții mai înalte.

Poșta Română vrea să cumpere o mie de biciclete electrice pentru angajați. Compania spune că, astfel, va livra mai repede coletele către destinatari. Sindicaliștii din cadrul Poștei se tem că vor urma concedieri.

Administraţia Fondului pentru Mediu ar urma să valideze vouchere generate în etapa a treia a Programului Rabla pentru Electrocasnice. Mai mult de 49.000 de astfel de tichete electronice au fost generate. Bugetul de 15 milioane de lei alocat etapei a fost epuizat.

Principalul furnizor de apă potabilă din judeţul Prahova limitează livrările din cauza secetei. În orașele Mizil și Urlaţi, dar și în comunele Gornet, Gura Vadului, Ciorani, Baba Ana, Scorţeni, Fântânele şi Vadu Săpa, apa va curge la robinet cu program.

Plajele din sudul litoralului, mai ales cele din Saturn, sunt invadate de alge marine care încep să deranjeze turiștii. Mareea verde a fost semnalată în week-end, când echipele de muncitori de la Apele Române Dobrogea Litoral au intervenit pentru a face curat. Deși produc discomfort, specialiștii susțin că algele nu sunt dăunătoare.

Consolidarea clădirilor cu risc seismic din București este în impas. Compania municipală înființată pentru acest tip de lucrări, în mandatul de edil general al Gabrielei Firea, a intrat în faliment.

În teren, munca pe aceste șantierele s-a oprit toamna anului 2020, când compania Consolidări SA a rămas fără materiale și fără fonduri.

Ministrul Familiei spune că obiectivul instituției pe care o conduce este ca niciunul din cei 47.000 copii lăsaţi de părinţi în grija statului să nu mai trăiască în “orfelinate”, care ne-au adus o “faimă” negativă în întreaga lume după Revoluţie. Gabriela Firea a anunțat urgentarea procesului de închidere a ultimelor centre de plasament din ţară şi găzduirea copiilor instituţionalizaţi în case de tip familial sau reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă.

Fost ministru al Tineretului și Sportului la începuturile democrației postdecembriste și autor de cărți și emisiuni despre știință, Alexandru Mironov riscă să rămână fără certificatul de revoluționar. Propunerea a fost înaintată de o comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru revoluționari, putând fi contestată în instanță.

Compania americană Uber a utilizat în câteva ţări, inclusiv în România, un sistem urgent de distrugere a datelor computerizate în cazul investigaţiilor autorităţilor de reglementare.

Documente secrete obţinute de cotidianul britanic The Guardian dezvăluie activităţile intense de lobby ale companiei şi susţinerea de care a beneficiat în trecut din partea unor lideri politici, între care președintele francez Emmanuel Macon.

Practicile datează din perioada în care compania Uber era condusă de Travis Kalanick, forţat să demisioneze în 2017.

Actuala conducerea a Uber Technologies admite că, “deşi comportamentul din trecut nu era conform cu actualele valori”, “în prezent compania este diferită”.

Doi spanioli și un american au fost răniţi de tauri, luni, în timpul cursei de la Pamplona, în nordul Spaniei. Tradiția s-a reluat pe străzile din San Fermin după doi ani de pauză cauzată de pandemie.

În cursa de luni, care a durat trei minute şi 12 secunde, şase tauri s-au despărţit în mai multe grupuri, iar traseele lor au devenit mai imprevizibile.

Cursele se încheie în arene, unde taurii sunt ucişi în coride, ceea ce scandalizează organizațiile care se opun acestei practici pe care o consideră barbară.

Sărbătoarea de la San Fermin atrage turişti din întreaga lume.

Experții britanici intenţionează să utilizeze un contraceptiv destinat veveriţelor cenuşii, în încercarea de a reduce numărul acestor rozătoare – originare din America de Nord – și a căror înmulțire ameninţă atât existenţa speciei naţionale, anume veveriţa roşcată, cât și unele specii de arbori. Proiectul, testat în nordul Angliei şi în Ţara Galilor, s-a dovedit destul de eficient.

Contraceptivul pentru veveriţelor cenuşii va fi administrat în hrană.

Semifinalistă la recenta ediție a Wimbledon, Simona Halep a urcat două poziţii în clasamentul WTA, ajungând pe locul 16 (2.415 puncte). Sorana Cîrstea a coborât două locuri în clasamentul WTA şi este pe 34 (1.330 puncte). O coborâre de 6 poziţii a înregistrat Irina Begu până pe locul 49 (1.119 puncte).

Primele 4 poziţii sunt ocupate de poloneza Iga Swiatek (8.336 puncte), letona Anett Kontaveit (4.326), grecoaica Maria Sakkari (4.190) şi spaniola Paula Badosa (4.030).

La Wimbledon nu s-au acordat puncte întrucât organizatorii nu au acceptat prezența jucătorilor ruși și bieloruși.

Câştigătoare a turneului de pe iarba londoneză, kazaha Elena Rybakina se menţine pe locul 23 (1.805 puncte), în timp ce cealaltă finalistă, tunisianca Ons Jabeur a coborât 3 locuri şi este pe 5 (4.010 puncte).

Triumfător la recenta ediție a turneului de la Wimbledon, sârbul Novak Djokovic a coborât 4 poziţii în clasamentul ATP, ajungând pe 7 (4.770 puncte). Competiția de pe iarba londoneză nu a acordat puncte, după ce organizatorii au anunţat că nu îi primesc pe sportivii din Rusia şi din Belarus.

Top 5 ATP este condus de rusul Daniil Medvedev (7.775 puncte), care este urmat de germanul Alexander Zverev (6.850 puncte), spaniolul Rafael Nadal (6.165 puncte), grecul Stefanos Tsitsipas (5.150) şi norvegianul Casper Ruud (5.050).

Pentru prima oară în ultimele două decenii, marii campioni ai tenisului Roger Federer şi Serena Williams lipsesc din clasamentele mondiale.

Elvețianul nu a mai jucat circuitul ATP de la ediţia de anul trecut a turneului de la Wimbledon, nefiind încă anunţată o dată sigură pentru revenirea sa. În schimb, americanca a revenit la Wimbledon după un an de absenţă, dar a fost eliminată după runda inaugurală.

În regiunile nordice și centrale, dar și la munte, regimul termic va fi caracterizat de valori mai mici decât cele normale datei, vor fi înnorări temporare și local se vor semnala averse și descărcări electrice. Punctiform se pot acumula cantități de apă mai însemnate. În restul zonelor, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale, cerul va fi variabil și doar cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare la munte, îndeosebi pe creste, în extremitatea de sud-vest, dar și asociate ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 18 și 29 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud și sud-est. Dimineața, izolat va fi ceață.

La București, regimul termic va fi caracterizat de valori comparabile cu cele din intervalul anterior, astfel maxima se va situa în jurul valorii de 28 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

În zonele de munte, vremea se va menține răcoroasă și în general instabilă. Vor fi înnorări temporare și local se vor semnala averse însoțite de descărcări electrice, iar punctiform se vor putea acumula cantități de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări îndeosebi pe creste.

Pe litoral, vremea va fi răcoroasă, astfel că temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 și 26 de grade, iar cele minime între 17 și 19 grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări ziua, când izolat vor fi ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 20 și 24 de grade.