Confidenţialitate

INFOMANIA • 1 martie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

  • Plenul Parlamentului dezbate, la început de săptămână, proiectul de buget. Documentul a trecut de comisii în forma propusă de guvern, fără ca vreunul dintre cele pest 3.000 de amendamente ale opoziției să fie acceptat. De cealaltă parte, executivul condus de liberalul Florin Cîțu a invocat nevoia de încadrare în ținta de deficit de 7% din Produsul Intern Brut și nevoia de a finanța investiții. Proiectul de buget va fi supus votului marți.
  • Pentru a face presiune asupra aleșilor, Federația “Solidaritatea Sanitară” anunță proteste la porțile Parlamentului timp de două zile. Sindicaliștii cer creşterea alocării bugetare pentru sistemul sanitar, dar şi respectarea drepturilor câştigate. Un protest sindical este programat și în fața ministerului Muncii.
  • Ministrul Raluca Turcan spunea, duminică, că sunt salarii în sistemul bugetar cărora li se adaugă sporuri de până la 85%. Potrivit acesteia, coaliția de guvernare dorește reaşezarea sistemului de remunerare, astfel încât sporurile să fie motivante. Ministrul a mai anunţat că vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar că angajaţii din sistemul public vor putea munci până la 70 de ani, fără a cumula salariu cu pensia.
  • România a depășit, în weekend, pragul a 800.000 de contaminări cu SARS-CoV-2 la un an de la primul caz depistat. Peste 90% dintre îmbolnăviri au fost declarate vindecate.
    Autoritățile au raportat, duminică, alte 2.800 de noi infecții și 63 de decese asociate Covid. Totodată, a revenit peste pragul de o mie numărul pacienților aflați în secțiile de Terapie Intensivă.
  • Managerul institutului bucureștean “Marius Nasta” a avertizat că situația epidemiologică redevine îngrijorătoare, întrucât a crescut numărul celor care ajuns la spital în stare gravă, cu forme severe de Covid. Doctorul Beatrice Mahler a insistat să fie respectate regulile sanitare și de distanțare.
  • Reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, deputatul social-democrat Alexandru Rafila a susținut, în weekend, că o revenire la normalitate în actuala criză de coronavirus este posibilă în toamnă. Riscul îl reprezintă apariția noilor tulpini de SARS-CoV-2.
  • Între timp, a trecut de 900.000 numărul persoanelor vaccinare la nivel național. De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate peste 5.000 de reacții adverse. Ritmul imunizărilor a scăzut la 11.000 pe zi, dintre care doar 500 de rapeluri. Reducerea a fost determinată de numărul mic de doze aflat la dispoziția autorităților, a spus colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei naționale de vaccinare. Potrivit acestuia, de la jumătatea lunii martie, va deveni disponibilă și lista de așteptare în platforma de vaccinare. Imunizările ar putea începe din aprilie.
  • Luni este așteptată în țară o nouă tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech, alcătuită din 214.000 de doze. Totodată, se deschid 130 de cabinete noi pentru imunizare. Programarea pentru vârstnici şi bolnavi cronic a reînceput de sâmbătă.
  • Autoritățile britanice au început o amplă anchetă epidemiologică după descoperirea a 6 cazuri de infectare cu tulpina braziliană de SARS-CoV-2. Sunt căutați pasagerii mai multor zboruri veniți din statul sud-american și care au avut escală la Zurich sau Paris. Având unele similarități cu cea sud-africană, mutația braziliană nu pare a fi contracarată de actualele formule de vaccin.
  • Este în stare gravă fetița de un an și nouă luni din județul Vaslui, opărită cu ciorbă. Micuța are arsuri pe aproape jumătate din suprafața corpului și este tratată la Spitalul de Copii din Iași. Un eventual transport la București este riscant. Medicii ieșeni spun că au capacitatea de a trata fetița.
  • Procurorii bucureșteni ar urma să o audieze din nou, luni, pe șoferița care a accidental mortal, în weekend, două fete pe un trotuar din sectorul 2. După accident, femeia a spus că a încurcat pedalele mașinii și a pierdut controlul volanului. Cele două victime au fost transportate în stare gravă la spital, dar eforturile medicilor de a le salva au fost zadarnice. Pe numele șoferiței a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. În stare de șoc, femeia a fost agresată de cei adunați la locul accidentului. Persoane care locuiesc în zonă susțin că le-au solicitat autorităților, în repetate rânduri, să monteze limitatoare de viteză pe strada respectivă, dar că mereu a fost invocată lipsa fondurilor.
  • Cel puțin 18 persoane au fost ucise și alte câteva zeci au fost rănite de forţele de ordine în Myanmar, în cea mai sângeroasă zi a reprimării protestelor față de recenta lovitură de stat. De la începutul lunii februarie, în mai multe oraşe din această țară asiatică au loc ample manifestații ale celor care contestă regimul militar. Cancelariile occidentale pregătesc sancțiuni la adresa liderilor militari din Myanmar, unde experimentul democratic s-a încheiat abrupt după 10 ani.
  • În primul său discurs de după retragerea de la Casa Albă, susținut la o convenție a republicanilor din Florida, Donald Trump le-a transmis simpatizanților că nu intenționează să lanseze un alt partid, așa cum au existat zvonuri. Criticându-și succesorul, pe democratul Joe Biden, Donald Trump a lăsat de înțeles că ar putea candida la prezidențialele din 2024. Fostul președinte rămâne interzis pe rețelele de socializare, Facebook și Twitter blocându-i conturile după violențele de la Capitoliu, în urma cărora au murit 5 persoane.
  • FCSB s-a impus cu 2-0 pe terenul FC Botoşani, duminică seară, într-un meci din etapa a 25-a a Ligii 1 de fotbal. Golgheter la zi al primului eșalon, Florin Tănase a reuşit al 16-lea său gol în acest sezon. Tot duminică, Sepsi Sfântu Gheorghe a învins FC Hermannstadt cu 2-1. Primul meci al zilei de luni, cel dintre Poli Iaşi – FC Voluntari, este programat de la ora 17 și 30 de minute, și va fi arbitrat de Radu Petrescu. De la ora 20 și 30 de minute, se duelează CFR Cluj și FC Argeş. La centru va fi Sebastian Colţescu.
  • La Los Angeles, s-au decernat Globurile de Aur. Fără şampanie şi fără covorul roşu din cauza pandemiei, ceremonia virtuală a deschis sezonul premiilor industriei americane de cinema. Lungmetrajul “Nomadland”, alături de serialele “The Crown” și “The Queen’s Gambit”, se numără printre laureați.
  • În regiunile estice şi sud-estice, iar la începutul intervalului şi în centrul ţãrii, cerul va fi mai mult noros şi temporar vor fi precipitaţii slabe, sub formã de ploaie, trecãtor şi lapoviţã sau ninsoare în special în Transilvania şi în Moldova. Cu totul izolat, în primele ore, vor fi condiţii de polei. vântul va sufla moderat, temporar cu intensificãri în general de 45…55 km/h. În zona montanã, local, vor predomina ninsorile, vântul va sufla cu rafale de 60…80  km/h, pe creste viscolind sau spulberând zãpada, cu precãdere în prima parte a zilei,. În restul teritoriului, cerul va fi variabil spre parţial noros, cu ploi doar izolat, cu precãdere în Oltenia, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri izolate în regiunile sud-vestice. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 4 şi 13 grade, valori apropiate de cele normale pentru începutul lunii martie. La București, vremea va fi apropiatã de normalul termic al acestei date. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua slab, iar în orele dimineţii vor fi condiţii pentru precipitaţii mixte şi depuneri de polei. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 6…8 grade.
  • Întâia zi de martie marchează debutul primăverii calendaristice.