Confidenţialitate

Info Clima: Susținerea artificială a producției energiei pe bază de combustibili fosili și cărbune poate duce la o creștere cu 50% a prețurilor la energia electrică

Cercetătorii din proiectul Info Clima subliniază că, susținerea artificială a producției energiei pe bază de combustibili fosili și cărbune poate duce la o creștere cu 50% a prețurilor la energia electrică până în 2030, comparativ cu o creștere de doar 8% în cazul în care am susține tranziția spre energie regenerabilă.

Motivul este explicat in studiul Aurora, comandat de European Climate Foundation, care arată că dacă guvernele vor continua sa subventioneze centralele pe cărbune, iar companiile vor prefera sa cumpere asa zisele “certificate verzi”, în loc sa facă investiții în tehnologie verde, prețul la energie va continua sa crească, iar criza va persista.

”Anul 2022 este cu certitudine un an despre energie. Din păcate avem în  a doua parte a acestui an creșteri mari a prețurilor la energie atât pentru consumatorii casnici cât și pentru cei industriali. Această creștere vine în contextul discuțiilor tot mai tensionate despre modul în care trebui să facem tranziția energetică și ce rol ar trebui să joace resursele regenerabile, centralele nucleare și gazele naturale în cadrul acestei tranziții.

Este important să înțelegem în acest context că tranziția energetică nu este o ambiția irealizabilă iar estimările celor de la Aurora arată că o lipsa a investițiilor în energii regenerabile ar putea duce la o creștere cu 48% a prețurilor la energie până în 2030. Investițiile în capacități de producție regenerabilă nu presupune doar o tranziție către un sistem energetic mai puțin poluant, ce presupune și o creștere a independenței energetice precum și creștere a rezilienței față de evoluțiile pieței energetice globale”, subliniază cercetătorii Info Clima.

FOTO: Unsplash