Confidenţialitate

Inflația în zona euro a depășit estimările analiștilor. Scumpirile din energie, principalul motiv

Inflația în zona euro continuă să crească și ajunge la un nou nivel istoric. A ajuns la 9,1% în august, peste estimările analiștilor. Se mențin prin urmare presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în septembrie.

Sunt estimări preliminare publicate de Eurostat, dar datele privind inflația la nivelul zonei euro sunt mai rele decât se așteptau analiștii. Ei mizau pe o creștere a prețurilor de 9%.

Este cea mai puternică majorare a prețurilor de consum din zona euro după 1997, când au început să fie publicate astfel de date.

Principalul motiv pentru creșterea prețurilor îl reprezintă scumpirile din energie, aproape 40 de procente. Prețurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au avut un avans de aproximativ 10 procente și jumătate.

Cea mai ridicată inflație în zona euro este în țările baltice – peste 20 la sută în fiecare dintre ele. Cele mai mici creșteri de prețuri sunt în Franța, Malta și Finlanda.

Citește și: Beneficiarii venitului minim de incluziune apți de muncă trebuie să se încrie la agenții pentru ocupare profesională, altfel nu mai primesc banii

Foto: Shutterstock