Confidenţialitate

Infectat cu hantavirus, un bărbat este spitalizat în stare gravă la Iași

Un bărbat în vârstă de 72 de ani este internat în stare foarte gravă la Spitalul “Parhon” din Iaşi, unde a fost diagnosticat cu hantavirus.

Purtătorul de cuvânt al unității medicale a declarat că pacientul a fost adus stări de greaţă, vărsături, şi o stare generală proastă.

“Acesta a fost motivul pentru care a fost direcţionat iniţial la Spitalul Parhon. Pentru acest caz au fost suspicionate mai multe afecţiuni. Din păcate, a fost confirmată infecţia cu hantavirus. Pacientul avea expunere la acest tip de infectare virală. Casa acestuia se află la 50 de metri de pădure. Cu trei săptămâni înainte de debutul simptomelor bolii a fost în pădure la tăiat lemne. Posibil să se fi infectat atunci. Este internat în prezent cu o stare generală gravă. Este evaluat în Unitatea de Terapie Intensivă a Clinicii de Nefrologie cu o afectare renală importantă, şi afectare pulmonară şi hepatică. Prognosticul este rezervat în prezent, dar sperăm să apară o îmbunătăţire în următoarele zile”, a declarat Ionuţ Nistor.

Potrivit acestuia, hantavirusul se transmite de la şobolanii de pădure prin contact cu materiile fecale sau urina acestor animale.

“Asta înseamnă că este mai puţin transmis prin aerosoli şi mai mult prin contact direct, de pe mâini, prin apa sau alimentele contaminate”, a precizat Ionuţ Nistor.

La Iași, precedentul caz de hantavirus a fost diagnosticat în 2019.