
Exportăm animale vii și importăm salam – este problema cu care se confruntă industria alimentară din România. Țara noastră are un deficit alimentar care depășește trei miliarde de euro. Asta înseamnă că importăm mai mult decât exportăm. Iar cele mai mari diferențe le regăsim la carnea de porc, la produsele de panificație și la produsele lactate. Iar situația s-ar putea înrăutăți după ce un nou focar de pestă porcină a apărut în țară la începutul acestui an.
Cel mai mare deficit, de peste 700 de milioane de euro, este la carnea de porc, spune la la postul TV local Intermedia – șeful Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, Mihai Voloșeniuc.
Șeful Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, Mihai Voloșeniuc: „Sectorul este și foarte afectat și din păcate anul ăsta am debutat prost cu pesta porcină”
„Din zece porci care se consumă în România, șapte provin din import, ceea ce este extrem de greu. Aici sectorul este și foarte afectat și din păcate anul ăsta am debutat prost cu pesta porcină. Una dintre cele mai mari ferme de producție din țară va fi decimată complet, va fi închisă”, a spus șeful Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, Mihai Voloșeniuc.
Șeful Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, Mihai Voloșeniuc: Exportăm grâu – suntem exportatorul numărul 1 de grâu din Europa – și importăm produse
După deficitul la carnea de porc vine cel de la produse de panificație și de patiserie, apoi cel de la lactate. Zilnic intră în țară 30 de camioane de pâine congelată, spune Mihai Voloșeniuc.
„Biscuiții și produsele de panificație gata făcute care se cifrează și astea undeva în jur la 400-500 de milioane de euro. Deci, exportăm grâu – suntem exportatorul numărul 1 de grâu din Europa – și importăm produse. Și produsele lactate se cifrează și ele la peste 500 de milioane de euro. Vedeți, din trei grupe de produse am ajuns la un deficit de 2,2 miliarde de euro”, a explicat Mihai Voloșeniuc.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna: „Pleacă animale vii din țară și se întoarce salamul, pleacă grâul – se întorc produse panificație”
Autoritățile sunt de acord că industria alimentară din România are nevoie de programe de susţinere în anii următori, chiar peste fondurile europene, pentru că nu produce suficient.
„Pleacă animale vii din țară și se întoarce salamul, pleacă grâul – se întorc produse panificație. Acolo este una dintre cele mai mari mize. În anii următori va fi nevoie de programe de susținere a industriei alimentare, chiar peste fondurile europene”, a spus ministrul Finanțelor.
Veștile bune vin din sectorul avicol. Producția internă de carne de pasăre a depășit consumul intern, iar țara noastră a devenit un important exportator de carne de pasăre.
Sursa foto: Shutterstock