INDONEZIA: Amplă misiune de salvare a unor turişti izolaţi după cutremur

În jur de 700 de de turişti coborau, luni, de pe muntele Rinjani din insula indoneziană Lombok, la o zi după ce un puternic cutremur cu magnitudinea 6,4 a provocat rostogolirea bolovanilor pe versanţi, producând panică în rândul celor surprinşi la înălţime, relatează Agerpres, citând Reuters.

Administraţia parcului naţional a precizat că o cale importantă de acces către vârful de 3.726 de metri al vulcanului a fost degajată, iar un elicopter furnizează provizii celor celor care se mai află încă pe munte.

Sute de excursionişti aflaţi pe trasee nu au mai putut coborî atunci când au dorit pentru că potecile erau acoperite de resturi aduse de alunecările de teren şi le-a fost teamă de noi alunecări de teren.

Peste 800 de persoane, cei mai mulţi străini, se aflau pe muntele Rinjani în momentul cutremurului care a blocat două dintre căile de acces.

Circa 100 de militari, poliţişti şi salvatori au intervenit pentru a-i aduce pe oameni la baza muntelui în siguranţă, în timp ce elicopterele caută alte eventuale persoane izolate.

Oficialii au spus că bilanţul cutremurului de duminică, care a avut loc în nordul insulei Lombok, dar a fost resimţit şi în insula turistică Bali, este de 16 morţi. Peste 335 de oameni au fost răniţi, mulţi de către clădirile dărâmate.

Drumeţia către vârful craterului de pe muntele Rinjani durează două zile şi o noapte, iar drumul de întoarcere tot atât, potrivit site-ului parcului naţional.

”Când am simţit mişcările telurice sub picioarele noastre, ne-am uitat în sus şi am văzut oameni căzând… şi bolovani rostogolindu-se în jos spre lac”, a spus Suhas Yadav, unul dintre cei trei turişti indieni aflaţi în apropierea vârfului în momentul producerii cutremurului.

”Panica a fost aşa de mare încât ne-am întors şi am început să alergăm”, a spus acesta într-un SMS destinat Reuters. ”După asta, nu m-am putut gândi decât cum să cobor cât mai repede posibil”.

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 este considerat puternic şi poate provoca pagube importante.

Seismul de pe insula Lombok , al cărui epicentru a fost situat la adâncime mică, de şapte kilometri, a avut loc la ora locală 06:47 duminică (22:47 GMT sâmbătă). Potrivit oficialilor, a avut 280 de replici.

Cutremurele sunt frecvente în Indonezia, situată pe Cercul de Foc al Pacificului, zonă foarte activă din punct de vedere seismic.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS