Cutremur pe insula indoneziană Lombok

Cel puţin 10 persoane au murit şi alte câteva zeci au fost rănite duminică după un cutremur de 6,4 grade pe insula turistică Lombok în partea de sud-est a Indoneziei, relatează Agerpres, citând agenţiile internaţionale de ştiri.

Seismul a provocat scene de panică, locuitorii părăsindu-şi casele, iar clienţii hotelurilor grăbindu-se să iasă afară. Cutremurul, al cărui epicentru a fost situat la adâncime mică, de şapte kilometri, fiind urmat de mai mult de o sută de replici, dintre care două au avut o magnitudine mai mare de 5, a precizat Institutul de Geofizică din Statele Unite, USGS.

Sute de case au fost distruse.

„Ne aşteptăm ca bilanţul să crească şi mai mult, deoarece nu am finalizat strângerea informaţiilor despre dezastru”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei indoneziene pentru gestionarea dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho, citat de AFP.

Cutremurul a avut loc la 50 de kilometri nord-est de Mataram, principalul oraş din Lombok. Această insulă este o destinaţie turistică celebră şi este situată la o sută de kilometri est de insula Bali, de asemenea foarte turistică.

Ca o consecinţă a puternicului cutremur, traseele de drumeţii foarte populare de pe Muntele Rinjani, un vulcan de 3.700 de metri deasupra nivelului marii de pe insula Lombok, au fost închise.

Doi turişti spanioli care urcau pe munte cu un ghid local în momentul producerii cutremurului au fost uşor răniţi după o alunecare de teren, a declarat un localnic pentru AFP. „În momentul cutremurului, pietrele cădeau pe ei”, a spus acesta.

Cutremurul a fost resimţit şi pe micile insule Gili, din apropiere de Lombok, destinaţii turistice populare, ca şi pe insula Bali, unde turiştii au ieşit din hoteluri pentru a merge în locuri mai sigure, notează DPA.

Indonezia, un arhipelag cu 17.000 de insule şi insuliţe, se află pe Inelul de Foc al Pacificului, o zonă cu activitate seismică mare. Ţara este lovită de multe cutremure, dar majoritatea nu sunt periculoase.

În 2004, un tsunami provocat de un cutremur cu magnitudinea 9,3 survenit în largul insulei Sumatra, în vestul arhipelagului, a ucis 220.000 de oameni din ţările riverane Oceanului Indian, din care 168.000 în Indonezia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS