Confidenţialitate

Indignații au denunțat, în stradă, guvernanții sfidători

Argumentele guvernanţilor pentru graba modificării legislaţiei penale nu i-au convins pe românii care au protestat, pentru a treia seară la rând în Bucureşti şi în mai multe oraşe ţară.

Demonstrațiile – care au reunit estimativ 200.000 de indignați – au fost pașnice, fără incidente.

Cu câteva ore înainte, după o şedinţă la vârful PSD în are aceasta şi-a reafirmat susţinerea pentru guvern, liderul Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu au anunţat, în prima lor apariţie publică după izbucnirea scandalului, că executivul nu aborgă ordonanţa care schimbă definiţia unor infracţiuni asociate corupţiei şi reduce pedepsele pentru acestea. Ambii susţin că procedurile legale au fost respectate şi invocă drept argument unele recomandări ale Curţii Constituționale. Magistrații acesteia au cerut, însă, redefinirea abuzului în serviciu, nu iertarea acestei infracțiuni dacă prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei sau dezincriminarea neglijenței în serviciu, așa cum a stabilit guvernul.

Procurorul general Augustin Lazăr i-a cerut, ieri, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, având această posibilitate. Surse citate de portalul HotNews.ro spun că Victor Ciorbea ar urma să întreprindă, astăzi, acest demers.  La CCR au mai depus sesizări şeful statului  și Consiliul Superior al Magistraturii, instituţia care veghează la bunul mers al activităţii din instanţe.

Nemulţumit de modul în care autorităţile au gestionat incidentele violente isolate izbucnite la protestul organizat alaltăseară în Piața Victoriei, președintele Klaus Iohannis aşteaptă lămuriri scrise. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a insistat că nu ar fi primit niciun fel de date de la Serviciul Român de Informaţi despre eventuale incitări la violențe.

Considerând că şeful statului ar fi autorul moral al violențelor din timpul protestelor, social-democratul Liviu Dragnea a cerut ca Parchetul să afle cine a organizat și cine i-ar fi plătit pe cei care au atacat forțele de ordine. 3 jandarmi și 2 protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale la spital.  8 persoane au fost inculpate în anchetă, din care 7 sunt reţinute.

Între beneficiari controversatei ordonanţe, şeful PSD a admis în discuţia cu jurnaliştii că – în procesul în care este judecat în prezent – va scăpa de acuzaţia de instigare la abuz în serviciu,  dar că ar rămâne cu cea de fals.

Liviu Dragnea a mărturisit că un obiectiv fundamental, pe care spune că şi-l asumă “chiar cu preţul libertăţii”, este cel al adoptării unei legi a răspunderii magistraţilor.

Fruntaşul social-democrat acuza ieri că presa ar fi manipulat în ultimele zile. Comportamentul actualei puteri a atras, totuşi, critici din partea cancelariilor europene şi a asociaţiilor de magistraţi, acestea din urmă direct implicate în îndeplinirea actului de justiţie.

Preşedinte executiv al organizaţiei PSD Tulcea s-a alăturat vocilor din interiorul formaţiunii care s-au delimitat de atitudinea guvernului. Într-o postare pe Facebook, Dumitru Mergeani scrie că este un moment când greșelile trebuie admise, iar modificarea legislaţiei trebuia dezbătută în Parlament.

Ieri, Florin Jianu a demisionat de la conducerea Ministerului pentru Mediul de Afaceri. Critici la adresa guvernanților de la Bucureşti a formulat şi Mihai Chirică, primarul oraşului Iași.

În cadrul dezbaterii organizate, ieri, la Parlamentul European, pe tema situaţiei din România, într-o sală mai mult goală, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat că lupta anticorupţie trebuie să continue. În schimb, eurodeputaţii români s-au contrazis și s-au atacat reciproc.

În fine, şeful comisiei pentru afaceri europene din parlamentul german a cerut, într-o scrisoare trimisă preşedintelui Comisiei Europene, să îl convoace de urgenţă pe premierul Sorin Grindeanu la Bruxelles pentru explicaţii. Gunther Krichbaum consideră că România riscă îşi piardă drepturile de vot la nivel european.