Confidenţialitate

Indicele ROBOR la trei luni, în creștere. A ajuns miercuri la cea mai mare valoare din ultimii 9 ani | AUDIO

Indicele ROBOR la trei luni a ajuns, miercuri, la 4,68% pe an. Noile valori vin după ce Banca Națională a majorat marți dobânda cheie la 3 procente. Analiștii se așteaptă ca dobânzile în funcție de care sunt calculate ratele la creditele în lei să crească în continuare.

Indicele ROBOR la trei luni se află la cea mai vare valoarea din ultimii 9 ani. Dacă ar fi să comparăm, la începutul lui 2021 indicele ROBOR la trei luni era de 1,98%. Acum a ajuns la 4,68%.

În funcție de acest indice sunt calculate ratele la creditele în lei cu dobândă variabilă. Astfel, ratele vor fi mai mari în următoarea perioadă.

Analistul economic Iancu Guda: „ Atunci când îmi cumpăr o locuință, o casă, în care vreau să locuiesc, ar trebui să mă asigur că nu mă supra-îndatorez, deci o eventuală rată lunară la bancă să nu depășească 25% din veniturile lunre ale familiei. Al doilea aspect este să-mi cumpăr casa pe care mi-o permit, ceea ce însemnă că prețul n-ar trebui să depășească veniturile familiei pe 5 ani.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) pentru creditele luate după mai 2019 a crescut recent la 1,86% pe an. Acesta se publică o dată la trei luni.

Specialiștii se așteaptă ca indicele ROBOR la trei luni să ajungă spre finalul anului la 6 procente. Estimările vin și după ce Banca Națională a majorat la 3% dobânda de politică monetară.