Confidenţialitate

Indicele ROBOR la trei luni a înregistrat o ușoară scădere. De luni, se aplică și noua valoare a IRCC | AUDIO

Indicele ROBOR la trei luni a înregistrat o ușoară scădere: Banca Națională anunță o valoare de 6,05% pe an. De luni, 1 aprilie 2024, se aplică și noua valoare a IRCC – Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor: a scăzut la 5,90% de la 5,97%, cât a fost din ianuarie până acum. Scăderea dobânzilor este așteptată în special de cei care vor să-și cumpere o locuință prin Programul „Noua Casă”.

Directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor, Dumitru Nancu – într-o conferință DC Bussiness: „Guvernul a venit cu remunerarea totală a programului, s-au introdus două praguri: 70.000 de euro este singurul credit ipotecar în care avansul este de minim 5%”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În 2019, înainte de pandemie, dezvoltatorii imobiliari au predat către cetățeni cea mai mică suprafață utilă din ultimii 30 de ani. Adică 49 de metri pătrați. În ce sens? În sensul că își dezvoltau proiectele în funcție de acest program – Prima Casă. Așa cum v-am spus, 3 din 4 credite erau prin Prima Casă. Prin fostul Prima Casă nu puteai să accesezi decât un credit de maxim 57.000 de euro. Și atunci, Guvernul a venit cu remunerarea totală a programului, s-au introdus două praguri: 70.000 de euro este singurul credit ipotecar în care avansul este de minim 5%”, a explicat Directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor, Dumitru Nancu.

În ciuda faptului că românii au manifestat un interes scăzut pentru programul „Noua Casă 2024” din februarie încoace – adică în prima lună după lansare, oficialii spun că pragurile stabilite, de 70.000 de euro cu 5% avans și de 140.000 de euro cu 15 procente avans ar fi avantajoase.

Directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor: „Au migrat 15% pe locuințe mai mari și în special case”

La pachet cu scăderea unor taxe notariale și a unor comisioane.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Ce am observat anul trecut, din 14.800 de credite luate – pentru că și plafonul a fost de 1,5 miliarde, 15% s-au dus pe case, pe unități locative unifamiliale. Deci, practic, au migrat 15% pe locuințe mai mari și în special case. Restul fiind în continuare – 85% – apartamente de două camere. Deci o dată a crescut suprafața utilă și s-au dus pe locuințe noi. Acesta a fost și interesul nostru”, a mai spus Directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Conducerea Poștei Române, despre revendicările angajaților intrați în grevă: „Am făcut o ultimă ofertă. Nu putem oferi mai mult. Compania nu are bani” | AUDIO