Închisoare pe viață pentru bărbații care ar fi încercat să o omoare pe Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace

Malala a devenit cunoscută în 2009. La doar 11 ani, a început să scrie pe un blog, pentru BBC, despre viața în nord-vestul Pakistanului, sub regimul taliban. Câțiva ani mai târziu, a început o campanie pe cont propriu, prin care îndemna fetele din Pakistan să nu respecte interdicția de a renunța la școală, ordonată de talibani.

În octombrie 2012, pe când avea 15 ani, ea a fost împușcată în cap de talibani. 10 bărbați au oprit autobuzul școlar în care fata se afla, au întrebat cine este Malala și au tras. Tânăra a supraviețuit însă.

Cei 10 talibani responsabili de acest atac vor sta toată viața după gratii – a decis un tribunal din Pakistan. Potrivit BBC, printre condamnați nu s-ar afla și cel care a ordonat atacul: liderul taliban Mullah Fazlullah ar fi în prezent, în Afganistan.

Din cauza amenințărilor cu moartea, Malala nu se poate întoarce în Pakistan. În prezent, ea locuiește în Marea Britanie, la Birmingham, împreună cu familia . Lupta sa pentru dreptul copiilor la educație i-a adus premiul Nobel pentru pace, în octombrie 2014.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS