Confidenţialitate

Incertitudini privind data alegerilor parlamentare, după decizia CCR | AUDIO

Data alegerilor parlamentare rămâne deocamdată neclară, după ce Curtea Constituțională a stabilit că Parlamentul decide când se desfășoară și acest scrutin electoral.

PNL dorește să meargă pe varianta 6 decembrie, data propusă de Guvern ce are și susținerea USR.

Social-democrații vor o analiză privind o posibilă creșterea a numărului de cazuri după alegerile de duminică înainte de a decide dacă înaintează o altă dată pentru parlamentare.

Deși mai mulți lideri ai Partidului Social-Democrat au lăsat să se înțeleagă nu își doresc un nou rând de alegeri în această toamnă și au invocat motive de siguranţă sanitară, nu s-a depus nicio inițitivă legislativă prin care ar propune o dată ulterioară celei înaintate de Guvern deocamdată.

Se așteaptă motivarea Curții Constituționale care a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor locale, spune liderul deputaților PSD, Alfred Simonis:

În acest moment, nu avem o evaluare clară a evoluției cazurilor de infectări, în raport cu alegerile locale de zilele trecute. Probabil trebuie să mai treacă zece zile până vom ști dacă este o corelație clară între creșterea numărului de infectări și organizarea alegerilor locale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O opinie asemănătoare împărtășește și liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care propune ca alegerile parlamentare să fie organizate în martie.

Pe de altă parte, vice-premierul Raluca Turcan a confirmat pentru Europa FM că PNL va merge înainte cu data propusă deja. USR este de acord. Deputata Cristina Prună:

Susținem ca tot pe 6 decembrie, odată cu parlamentarele, să aibă loc și referendumul Fără Penali în funcții publice, pentru că n-ar avea sens să chemăm oamenii la urne de mai multe ori, cu costuri suplimentare și în contextul pandemiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc pe 6 decembrie, pentru că, în caz contrar, se va “adânci şi mai mult criza politică”