Confidenţialitate

CCR respinge sesizarea lui Klaus Iohannis și decide că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare

Data alegerilor parlamentare din acest an va fi stabilită de parlament prin lege organică, nu de guvern, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani.

Decizia a fost luată în urmă cu puțin timp de judecătorii Curții Constituționale, cu un scor strâns, cu 5 voturi ”pentru” respingerea sesizării șefului statului și 4 voturi ”împotrivă”.

Este neclar ce se va întâmpla în urma deciziei CCR, având în vedere că guvernul a stabilit deja că alegerile parlamentare din acest an vor avea loc pe 6 decembrie, iar mandatul actualului Parlament expiră pe 21 decembrie.

Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților.

În sesizarea transmisă Curții, președintele Iohannis a subliniat că, prin această lege, se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competența stabilirii datei acestora, contrar normelor constituționale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreționar data scrutinului.

Știrea se actualizează