Inceput de an universitar – studentii se plang de taxele mari

Noul an universitar cu mai puțini studenți, mai puține universități și o piață a muncii descurajantă pentru viitorii absolvenți.

La început de an universitar, studenții cer ministerului de resort burse mai mari și majorarea bugetului alocat educației.

În caz contrar, se gândesc să recurgă la proteste.

Tinerii se plâng că de la un an la altul, taxele de școlarizare, cele de admitere, precum și taxele de cămin au crescut. În schimb, bursele – sociale și de merit – au rămas la același nivel. Sunt probleme pe care studenții de le reclamă de luni de zile, însă pentru care nu au fost găsite soluții până acum, spune președintele Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești, Cristi Popescu.

Recent, ANOSR a lansat un studiu care arată că taxele de şcolarizare, de exemplu, au crescut în 81 la sută dintre universităţi, în ultimii ani.

Dacă în anul universitar 2007-2008 erau înregistrați mai bine de un milion de studenți, în acest an, vor intra pentru prima dată pe pragul facultății peste 450.000 de studenți în toată țara, iar 340 de mii dintre ei vor învață la univertitățile de stat, restul în instituții particulare.