Confidenţialitate

Începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la UE, o hotărâre istorică a Bruxelles-ului grăbită de războiul generat de Rusia | AUDIO

Războiul din Ucraina a grăbit și o hotărâre istorică din partea Uniunii Europene: Bruxelles-ul a decis în decembrie anul trecut începerea negocierilor pentru aderarea Kievului la blocul comunitar. A fost deschisă – oficial – calea unor reforme importante pentru Ucraina și, în final, ar putea aduce circa 186 de miliarde de euro, în următorii 7 ani, sub formă de fonduri europene. În 2030 este de așteptat ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte” – cu aceste cuvinte, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia liderilor europeni de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi Republica Moldova.

Votul istoric s-a dat în decembrie 2023 la Bruxelles în ciuda opoziției până în ultimul moment a Ungariei.

Ucraina a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la sfârşitul lunii februarie 2022, la doar câteva zile după ce Rusia şi-a lansat agresiunea neprovocată şi nejustificată pe scară largă împotriva sa.

De atunci, Ucraina a făcut progrese privind reformarea sistemului său de justiţie, reducerea influenţei oligarhilor, combaterea spălării banilor și protejarea drepturilor minorităţilor naţionale.

Fundaţia Carnegie pentru Pacea Internaţională remarca faptul că niciodată în istoria sa Uniunea Europeană nu a luat măsuri pentru a admite o ţară care se află în mijlocul unui război major.

Unda verde acordată Kievului nu înseamnă că Ucraina va adera rapid la Uniune

Negocierile sunt de aşteptat să înceapă în martie anul acesta. Potrivit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, dacă ambele părţi „îşi vor face temele”, Ucraina ar putea deveni membră a UE până în 2030.

Integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană ar putea costa blocul comunitar circa 186 de miliarde de euro, sub formă de fonduri.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Diaconescu, despre războiul din Ucraina: „Industria militară a Federației Ruse este în stare de război”. Cosmin Popa: „Nu cred că lumea este pregătită să escaladeze acest conflict până la consecințele lui ultime” | VIDEO