Confidenţialitate

Începe Summitul Formatul București 9. Printre invitații lui Klaus Iohannis se va afla, online, și Joe Biden

Luni, la București, începe o nou summit Formatul București 9, la care participă online, înclusiv președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, secretarul american de Stat, Antony Blinken, dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La București, a ajuns însă președintele Poloniei, Andrzej Duda, care face o vizită de 2 zile în România.

Formatul București 9 este o inițiativă de politică externă a președintelui Klaus Iohannis, a căui primă ediție a început în 2015 și reunește țările din estul Alianței Nord Atlantice.

Administrația Prezidențială anunță că acest nou summit București 9 are loc inclusiv în contextul recentelor evoluții îngrijorătoare de securitate din zona Mării Negre.

Cei 9 lideri ai țărilor din Estul NATO- Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria-precum și cei ai SUA și secretarul general al Alianței vor pregăti summitul NATO din 14 iunie, care va pune accent mai ales pe acțiunile coordonate ale membrilor de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Gazdele summitului vor fi la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis și președintele Poloniei,  Andrzej Duda, ceilalți lideri participând la reuniune online.

Cei doi lideri vor avea întâlniri bilaterale, vor face declarații, iar marți vor asista, la Smârdan, la un exercițiu militar din cadrul seriei DACIA 21.

Complexul DACIA 21 face parte dintr-un uriaș exercițiu NATO  care are loc în Europa în această perioadă la care participă 15.000 de militari.