Confidenţialitate

Începe școala fără autorizație ISU

Peste 4.000 de clădiri școlare din țară nu au avize și autorizații de funcționare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și autorizație de sănătate. Doar în București, 500 de școli sunt în această situație.

 

Pe de altă parte, mulți directori de școli nu au cerut autorizații, sau bani pentru lucrări de la Ministerul Dezvoltării, iar bani europeni au ramas necheltuiți.  De aceea, ministerul e extins termenul limită până în data de 20 septembrie, pana cand directorii de școli pot depune dosarele.

 

Și în acest an, mulți elevi vor învăța în clase improvizate în cămine culturale, locuințe.

 

4.221 de clădiri în care funcționează  unități de învățământ nu au autorizație sanitară și nici aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, deși au nevoie de acestea pentru a funcționa în condiții sanitare adecvate și de siguranță.

Un secretar de stat în Ministerul Educației spune ca sunt peste 1.000 de şcoli fără autorizaţie sanitară, majoritatea din cauza lipsei apei curente.

De asemenea, tot la nivel național, sunt 20.710 clădiri care nu au aceste avize și autorizații, însă nu toate le necesită, pentru ca unele au fost renovate intre timp, de exemplu.

 

S-a ajuns în această situație și pentru că directorii multor școli nu au cerut autorizații. Altii, nu au cerut fonduri pentru a reabilita unitățile de învățământ. De aceea, Ministerul Dezvoltării a prelungit termenul până la care școlile pot depune cereri pentru a obține bani necesari reabilitării școlilor.

Este vorba de fonduri în valoare 800.000.000 lei, alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Astfel, din cele 3.471 de unități de învățământ eligibile, sub 10% sunt, în prezent, incluse in program  pentru lucrările necesare obținerii autorizației sanitare.

Pentru alte 1.043 de unități de învățământ, prefecturile au comunicat că nu se solicită finanțare, iar pentru restul de 2.000 nu au fost depuse cereri de finanțare sau au fost depuse cu documentație incompletă.

Potrivit ministerului dezvoltarii, unul dintre motivele pentru care la sate mai ales, nu se acceseaza fonduri este incapacitatea administrației locale de a pregăti proiecte.