Începe sacrificarea porcilor la cea mai mare fermă din România

Azi începe sacrificarea porcilor din cel mai mare complex de creștere din România. Peste 170.000 de porci vor fi omorâți la ferma din județul Brăila.

Asta înseamnă pierderi de milioane de euro, șomaj și mici afaceri ruinate – transmite corespondenta Europa FM, Emanuela Turcu.

Apariția pestei porcine africane la complexurile zootehnice de la Gropeni și Tichilești din județul Brăila înseamnă sacrificarea a peste 175.000 de animale. La acestea se adaugă alte 30.000 de capete care au fost deja sacrificate în celelalte focare din județ.

Deși nu au fost calculate încă, pagubele sunt estimate neoficial, numai în cele două ferme mari de creștere a porcilor, la zeci de milioane de euro.

Chiar dacă proprietarii acestora vor fi despăgubiți de stat, o eventuală reluare a activității în cele două complexuri zootehnice se poate face de abia peste 5-6 luni, după eradicarea totală a virusului și dezinfectarea integrală a capacităților de producție, depozitelor de nutreț și a căilor de acces.

Pesta porcină lasă fără locuri de muncă peste 400 de brăileni, care lucrează în fermele de la Tichilești și Gropeni.

Și tot pesta va duce la falimentul multor afaceri de prelucrarea cărnii și magazine alimentare mici. Proprietarii se plâng că nu mai au de unde să se aprovizioneze cu materii prime sau produse din carne de porc, cele mai căutate de clienți.

Înainte de apariția pestei porcine, județul Brăila se afla pe locul doi la nivel național ca efective de porci.

La sfârșitul săptămânii trecute, virusul pestei porcine fusese confirmat în 156 de localităţi din zece judeţe, unde s-au înregistrat 725 de focare – potrivit Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Au fost sacrificate aproape 120.000 de animale din gospodăriile oamenilor şi din opt ferme, iar cele mai mari probleme sunt în sud-estul ţării, unde sunt afectate şapte judeţe.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS