Confidenţialitate

Începe o nouă sesiune a programelor Rabla și Rabla Plus. Cele mai multe fonduri sunt destinate persoanelor fizice

Pentru prima dată, la Rabla și Rabla Plus vor putea aplica nu numai persoane fizice și firme, ci și instituții publice și unități administrativ-teritoriale, pentru care a fost prevăzut un buget separat.

Cea mai mare sumă în cadrul programului Rabla este destinată persoanelor fizice: 335 de milioane de lei, pentru persoane juridice Administrația Fondului pentru Mediu a prevăzut puțin peste 120 de milioane de lei, iar bugetul destinat instituțiilor publice este de 50 de milioane.

Orice persoană își poate duce mașina veche la casat și obține, prin programul Rabla Clasic, un tichet în valoare de 6.000 de lei sau de 9.000 de lei pentru două vehicule uzate.

Tichetul poate fi folosit doar pentru a cumpăra mașini mai puțin poluante și nu se pot utiliza mai mult de două astfel de tichete la achiziția unui autoturism.

Pentru achiziția de mașini cu un nivel foarte redus de poluare, autoturisme noi cu sistem GPL sau vehicule hibrid se acordă un ecobonus de 1.500 de lei.

Același ecobonus îl primesc și cei care casează mașini care au cel puțin 15 vechime.

Pentru cei care aleg mașini electrice 100% sau hibrid Plug-in, ecobonusurile sunt cuprinse între 20.000 și 48.000 de lei.

Vechimea parcului auto din România era, anul trecut, de 16,8 ani, potrivut datelor Administrației Fondului pentru Mediu.

Foto: Inquam Photos / George Călin