Confidenţialitate

Începe imunizarea cu doza a treia, pentru persoanele care au deja cel puțin 6 luni de la a doua doză | AUDIO

Marți va incepe in România vaccinarea cu a treia doză pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la rapelul dozei a doua.
Astfel cererea de vaccinare este posibil să crească exponențial în următoarea săptămână. Numarul celor care vor merge in centrele de vaccinare sa ceara a3a doza ar putea fi din nou de ordinul zecilor de mii, a explicat la Europa Fm epidemiologul Octavian Jurma:

”Va fi un vaccine-rush, sper că autoritățile s-au pregătiti, o să vedem o cerere de vaccinare de ordinul zecilor de mii pe zi, sau poate la vârful pe care l-am avut, de 100.000 pe zi pentru că majoritatea oamenilor, și sunt 4 milioane de oameni care s-au vaccinat voluntar, sunt extrem de conștienți de pericolul Delta, conștienți că au trecut mai mult de 6 luni de când s-au vaccinat și vor apela la rapel”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN Mesager, indiferent de schema initială. Asadar, cei vaccinati initial cu Astra Zeneca – un vaccin cu vector viral – li se va oferi posibilitatea dozei a 3a cu rapel Pfizer sau Moderna. Aceasta vaccinarea incrucisată ar putea fi chiar mai bună, spoune epidemiologul Octavian Jurma:

”Cei mai mulți care s-au vaccinat cu AstraZeneca abia așteaptă să-și poată face un rapel cu Pfizer sau Moderna pentru că deja sunt familiari cu studiile care arată că această vaccinare încrucișată le stimulează imunitatea chiar mai eficient decât cei vaccinați doar cu Pfizer sau doar cu Moderna și majoritatea vor să se vaccineze pentru că ei știu foarte bine că vaccinurile cu ARN mesager sunt mai eficiente.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Programarea pentru administrarea dozei 3 se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naţionale de programare la vaccinare.
Beneficiarii vor primi adeverinţe de vaccinare, unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menţionarea celor trei doze efectuate.