Începe Festivalul de Film de la Cannes

În perioada 8-19 mai 2018, are loc cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes.

Juriul va fi prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett, cea de-a 12 femeie în această funcţie în cele 71 de ediţii, prima după Jane Campion în 2014.

În deschiderea festivalului va rula filmul ”Everybody Knows” (Todos lo saben), thriller psihologic regizat de iranianul Asghar Farhadi şi avându-i în prim-plan pe actorii spanioli Javier Bardem şi Penelope Cruz.

Este a doua oară în istoria Festivalului de Film de la Cannes când un film de limbă spaniolă este proiectat în deschidere, după ediţia din 2004, deschisă de ”Mala education”, regizat de Pedro Almondovar.

Festivalul se va încheia cu proiecţia filmului ”The man who killed Don Quixote”, la care reputatul regizor american Terry Gilliam lucrează de două decenii.

Posterul oficial al festivalului prezintă o scenă din filmul ”Pierrot le Fou” (1965) al regizorului Jean-Luc Godard. În 2016, posterul oficial al evenimentului a cuprins, de asemenea, un cadru dintr-un film semnat de Godard, de data aceea fiind vorba de ”Le Mepris” (1963).

În competiţia pentru Palme d’Or, care va fi decernat la 19 mai, intră 21 de filme, care pot fi găsite pe siteul www.festival-cannes.com.

Regizoarea de origine română Marta Bergman va participa cu primul său lungmetraj de ficţiune, ”Seule a mon mariage”, coproducţie franco-belgiană, în cadrul secţiunii paralele ACID, în timp ce scurtmetrajul ”Albastru şi roşu, în proporţii egale”, realizat de Georgiana Moldoveanu, este prezent în selecţia oficială Cinefondation.

Alte trei scurtmetraje româneşti vor fi prezente în cadrul selecţiei „Short Film Corner”: ”A long story short”, de Andrei Olănescu, ”Pharmacia erotica”, realizat de Gheorghe Preda şi filmul ”John 746” al Anei Vijdea.

Cristian Mungiu patronează, la invitaţia Institutului francez, cea de-a zecea ediţie a programului „La Fabrique Cinema” care susţine cineaştii şi producătorii ţărilor emergente.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS