Confidenţialitate

Începe Carnavalul de la Veneția

Sâmbătă, 27 ianuarie începe tradiționalul Carnaval de la Veneția, cunoscut pentru costume și măști pe care turiștii și localnicii le poartă cu mândrie.

Veneția este luată cu asalt în aceste zile de turiști dornici să ia parte la evenimentele desfășurate.

 

Prima ediție a Carnavalului de la Veneția a avut loc în anul 1162, dar primul document scris care atestă această manifestare datând însă din 1268, când este menţionată şi folosirea măştilor. În actul oficial emis de Senatul Republicii în 1296, se stipula că toată lumea are dreptul la distracţie înainte de lăsatul secului pentru Postul Paştelui.

 

 

 

 

 

Carnavalul a devenit cunoscut în lume, în secolul al XVIII-lea, când tineri bogaţi din întreaga Europă veneau incognito la Veneţia să se distreze fără a fi recunoscuţi. Tradiţia a continuat până în 1930, când Mussolini a interzis carnavalul.

Abia în 1979, un grup de veneţieni au hotărât să reînvie tradiţia.  În prezent, măștile oferă însă doar un aer misterios. Acestea reprezintă personaje din commedia dell’arte. Sunt și măşti sinistre,  colorate şi strălucitoare. Împreună cu costume de epocă,  săli de bal, focuri de artificii, redau atmosfera unică a Carnavalului.

Cel mai faimos magazin de măşti veneţiene este “Carta Alta” de unde pot fi achiziţionate de la măşti din plastic sau din materiale textile până la cele din ceramică. O mască poate costa  zeci sau sute de euro. Anual, turiști francezi, germani sau britanici  cheltuie mii de euro la Carnaval.

România a participat la Carnavalul de la Veneţia pentru prima dată în mod oficial, în calitate de invitat de onoare, la ediţia din anul 2008, desfăşurată în perioada 26 ianuarie-5 februarie.

Anul acesta, carnavalul de la Veneția se încheie pe 13 februarie.